PopUp

26/8/18

Σκακιστικά νέα του καλοκαιριού

Στη Ρίγα της Λετονίας ο Νίκος Σερπετσιδάκης για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στο σκάκι.
Απονομή του Κελίρη στην Καβάλα
Νίκος Σερπετσιδάκης
Για την Ρίγα της Λετονίας αναχώρησε την Κυριακή 19/8/2018 ο 16χρονος σκακιστής του Ο.Φ.Η. Νίκος Σερπετσιδάκης για να συμμετάσχει στα Πανευρωπαϊκά ατομικά νεανικά πρωταθλήματα (8-18 ετών) που διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Λετονίας από 20 έως 29 Αυγούστου σε 12 κατηγορίες 8, 10, 12, 14, 16, 18 ετών, χωριστά για αγόρια και κορίτσια. Ο νεαρός σκακιστής του Ο.Φ.Η. εκπροσωπεί τη χώρα μας στην κορυφαία αυτή ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά την επιτυχία του τον περασμένο Ιανουάριο, όπου πήρε τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων έως 18 ετών. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) ο νικητής της κάθε κατηγορίας επιλέγει αν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο ή στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έτσι ο νικητής του πρωταθλήματος Κ-18, σκακιστής του Πειραϊκού Δημήτρης Αλεξάκης θα  εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (19-31 Οκτωβρίου στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής) και ο Σερπετσιδάκης στο Πανευρωπαϊκό της Ρίγας. Η αποστολή του 16χρονου σκακιστή του Ο.Φ.Η. είναι αρκετά δύσκολη καθώς αγωνίζεται στην ψηλότερη κατηγορία (για σκακιστές μέχρι 18 ετών), μεγαλύτερη από την ηλικία του, και με ΕΛΟ 2064 είναι στο Νο 58 της αρχικής κατάταξης σε σύνολο 75 σκακιστών. 

Η Ελληνική αποστολή αποτελείται από 21 νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες και εκτός από τον Σερπετσιδάκη η Κρήτη εκπροσωπείται από 6 ακόμα σκακιστές, 5 από τους οποίους ανήκουν στην Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (ο Βαγγέλης  Πατρελάκης στα αγόρια έως 14 ετών, η Ευαγγελία Καραβιτάκη στα κορίτσια έως 14 ετών, η Αντωνία Καραβιτάκη στα κορίτσια έως 12 ετών, ο Γιώργος Αντωνιουδάκης στα αγόρια έως 10 ετών και ο Ραφαήλ Σαράφης στα αγόρια έως 8 ετών) και 1 στον Ο.Α.Χανίων η Ερριέτα Καλιοντζάκη στα κορίτσια έως 12 ετών. Προπονητές της Ελληνικής αποστολής είναι ο προπονητής της Σ.Α.Χανίων Κώστας Τσαρουχάς μαζί με τον αδερφό του Βασίλη Τσαρουχά. Ευχόμαστε σε όλους τους Έλληνες σκακιστές καλή επιτυχία στην πολύ σημαντική και ιδιαίτερα δύσκολη σκακιστική διοργάνωση. 

Πολλές συμμετοχές και διακρίσεις των σκακιστών του Ο.Φ.Η. είχαμε και το φετινό καλοκαίρι στα μεγάλα διεθνή τουρνουά που γίνονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο παραδοσιακά πολύ ισχυρό διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Σ.Α.Χανίων, εκτός από την πολύ καλή παρουσία του 19χρονου GM Ανδρέα Κελίρη που με 6,5 βαθμούς τερμάτισε 1 βαθμό πίσω από την πρώτη θέση, πολύ καλή ήταν επίσης η εμφάνση του 14χρονου σκακιστή του Ο.Φ.Η. Γιάννης Κουβίδη. Ο Γιάννης συνέχισε τα πολύ καλά τελευταία αποτελέσματα του και κέρδισε 70 μονάδες ΕΛΟ πλησιάζοντας συνεχώς το 2000. Ο νεαρός σκακιστής μας νίκησε μεταξύ άλλων τον Ισλανδό Stefansson (2277) και ήρθε ισόπαλος με τον Ανατόλ Βλάχο (2428), τη Γαλλίδα Delorme (2166) και τον Ρώσο Stukan (2153). Ελπιδοφόρα ήταν ακόμα και η εμφάνιση του 9χρονου σκακιστή της ομάδας μας Γιώργου Τερζάκη, ο οποίος σημείωσε πολύ καλά αποτελέσματα επί ισχυρότερων αντιπάλων και πέτυχε απόδοση ΕΛΟ 1268 πολύ καλή για την ηλικία του. Στην Παλαιόχωρα είχαμε ακόμα από πλευράς Ο.Φ.Η. τις συμμετοχές του Νίκου Σερπετσιδάκη, του Γιώργου Καδιάνη και της Εύας Σερπετσιδάκη.

Ο Κελίρης συνέχισε τις πολύ καλές του εμφανίσεις παίρνοντας την έκτη θέση στο επίσης πολύ ισχυρό διεθνές τουρνουά της Καβάλας. Στο συγκεκριμένο τουρνουά ο Ανδρέας έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη θέση την οποία έχασε στον άτυχο αγώνα του τελευταίου γύρου απέναντι στον Κινέζο Lin Chen. Στην αρχή του καλοκαιριού είχαμε επίσης την συμμετοχή του 11χρονου Μάνου Ροδιτάκη στο διεθνές τουρνουά της Ικαρίας. Παρά το ότι, το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Μάνου στο τουρνουά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, ο μικρός σκακιστής του Ο.Φ.Η. κέρδισε με τα αποτελέσματα του 20 μονάδες ΕΛΟ. Στο πολύ αναβαθμισμένο φέτος διεθνές τουρνουά Ιδαίον Άντρον, που διοργάνωσε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στα Ανώγεια ο πολύ συμπαθής σύλλογος του Σ.Ο.Ανωγείων, είχαμε την αρκετά πετυχημένη παρουσία του προπονητή της ακαδημίας του σκακιστικού Ο.Φ.Η. FM Παναγιώτη Χριστοδούλου. Ο Παναγιώτης κέρδισε 20 μονάδες ΕΛΟ αλλά έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει ακόμα καλύτερη θέση όταν έχασε σε πίεση χρόνου στον αγώνα του τελευταίου γύρου, παρά το ότι είχε μεγάλη υπεροχή, από τον πολύ έμπειρο Έλληνα GM Στράτο Γρίβα. Στα Ανώγεια είχαμε ακόμα από πλευράς σκακιστικού Ο.Φ.Η. τις συμμετοχές του Τίμη Λυριντζάκη και της 14χρονης Νεφέλης Ματθαιάκη.

Η αγωνιστική δραστηριότητα του καλοκαιριού στο σκάκι στην Κρήτη δεν έχει ακόμα τελειώσει. Αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα από 25 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου γίνεται στην Πλάκα του Αποκόρωνα στα Χανιά το διεθνές σκακιστικό τουρνουά Αποκόρωνας με διοργανωτή τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων (Ο.Α.Χ.). Από πλευράς Ο.Φ.Η. συμμετέχει ξανά ο Παναγιώτης Χριστοδούλου μαζί με τρεις από τους πιο ταλαντούχους σκακιστές του συλλόγου μας τον 14χρονο Γιάννη Κουβίδη τον 13χρονο Γιώργο Παπιδάκη και τον 11χρονο Νίκο Καζάκο. Επίσης στο διάστημα από 3 έως 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Galaxy στο Ηράκλειο το 24ο σκακιστικό τουρνουά του Ηρακλείου με διοργανωτές τον Ο.Α.Α.Η. τον Σ.Ο.Η. και τον Λέων Κάντια. Καλούμε όλους τους σκακιστές Ο.Φ.Η. να συμμετάσχουν στο τουρνουά καθώς είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για αγωνιστικές εμπειρίες ιδιαίτερα για τους νεαρούς σκακιστές του συλλόγου μας πριν από την έναρξη των προπονήσεων για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα στο διάστημα από 3 έως 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει στα Χανιά το πρωτάθλημα Μεσογείου νεανικών κατηγοριών 2018 με διοργανωτή τον Κύδωνα Χανίων. Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε το δυσάρεστο γεγονός της μη διεξαγωγής μετά από 13 χρόνια του διεθνούς τουρνουά Ηρακλείου-Γαζίου που διοργάνωνε κάθε χρόνο η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου. Ελπίζουμε η απόφαση αυτή να είναι προσωρινή και το συγκεκριμένο τουρνουά που έδινε την δυνατότητα στους σκακιστές του Ηρακλείου να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη σκακιστική διοργάνωση και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια να διεξαχθεί την επόμενη χρονιά.

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε κι αυτό το καλοκαίρι σκακιστικός αγώνας “σιμουλτανέ”, όπου το μέλος της προπονητικής ομάδας του Ο.Φ.Η. και υπεύθυνος στον πολύ ευαίσθητο τομέα της διάδοσης του σκακιού στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου Γιώργος Πρεδευτάκης αντιμετώπισε ταυτόχρονα 38 νεαρούς σκακιστές από σχολεία της πόλης. Η ευρεία συμμετοχή έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει στην πόλη μας για την ενασχόληση με το ευγενές αυτό πνευματικό άθλημα. Η διοργάνωση έγινε στα πλαίσια της Έκθεσης Βιβλίου που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην πλατεία Ελευθερίας και ήταν συνδιοργάνωση του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου και του σκακιστικού τμήματος του Ο.Φ.Η. Θυμίζουμε επίσης ότι το σκακιστικό τμήμα του Ο.Φ.Η. θα ξεκινήσει τη λειτουργία του για την περίοδο 2018-2019, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο GALAXY το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες– εγγραφές στο τηλ. 6973409970 (Κώστας Βαρβεράκης, έφορος σκακιού Ο.Φ.Η.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου