PopUp

18/8/18

Καλές εμφανίσεις από τους σκακιστές του Ο.Φ.Η. στα πανελλήνια παίδων κορασίδων 2018. Στην 4η θέση στα αγόρια έως 14 ετών ο Γιάννης Κουβίδης.

Στο final-8 του κυπέλλου Ελλάδος ο σκακιστικός Ο.Φ.Η.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΙΔΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

















Για μια ακόμα χρονιά οι σκακιστές της Κρήτης πέτυχαν πολύ σημαντικές διακρίσεις στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα παίδων κορασίδων που διεξήχθησαν στο Ρίο της Αχαΐας από 3 έως 9 Ιουλίου 2018. Τα περισσότερα μετάλλια κατέκτησαν οι μικροί σκακιστές των Χανίων με 3 χρυσά (Αντωνιουδάκης, Καραβιτάκη, Πλατσάκη), 3 αργυρά (Πατρελάκης, Ψαριανού, Καλιοντζάκη) και 1 χάλκινο (Σαράφης) συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση επιτυχιών που έχουν στο νεανικό σκάκι. Οι περισσότερες επιτυχίες προέρχονται από σκακιστές που ανήκουν στην Σ.Α.Χανίων (5 από τα 7 μετάλλια) ενώ από ένα μετάλλιο πήραν η Καλιοντζάκη του Ο.Α.Χ. και η Πλατσάκη του Κύδωνα με που τυπικά ανήκει ακόμα στην Σ.Α.Χ. Το μοναδικό μετάλλιο για το Ηράκλειο κατέκτησε η ιδιαίτερα ταλαντούχα Ασημένια Τσαπάκη του Ο.Α.Α.Η. που πήρε την 2η θέση στα κορίτσια έως 10 ετών. Την καλύτερη εμφάνιση από πλευράς Ο.Φ.Η. πέτυχε ο συνεχώς ανερχόμενος Γιάννης Κουβίδης που πήρε την 4η θέση στην πολύ απαιτητική κατηγορία των αγοριών έως 14 ετών.    

Στους αγώνες όπου συμμετείχαν 319 σκακιστές από όλη την Ελλάδα, έλαβαν μέρος 57 σκακιστές από την Κρήτη από τους οποίους 28 ήταν από τα Χανιά, 20 από το Ηράκλειο (9 από τον Ο.Φ.Η.), 7 από το Ρέθυμνο και 2 από τον Λασίθι. Όλοι οι σκακιστές του Ο.Φ.Η. είχαν πολύ καλή παρουσία στους αγώνες κάτι που αντανακλά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του σκακιστικού Ο.Φ.Η. από τους προπονητές του συλλόγου μας, τον FM Παναγιώτη Χριστοδούλου και τον Νίκο Παναγιωτάκο. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Κουβίδης έφτασε πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο και τελικά πήρε την 4η θέση σε σύνολο 45 συμμετοχών στην πολύ δύσκολη κατηγορία των αγοριών έως 14 ετών με 6 βαθμούς. Η ανοδική πορεία του Γιάννη το τελευταίο διάστημα  προδιαγράφει ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον σε πανελλήνιο επίπεδο αν συνεχίσει να προπονείται με τον ίδιο ζήλο. Στην ίδια κατηγορία πολύ καλή πορεία είχε ο πάντα σταθερός 13χρονος Γιώργος Παπιδάκης. Ο Γιώργος  με 5,5 βαθμούς πήρε την 13η θέση ισοβαθμώντας με τον 9ο της τελικής βαθμολογίας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος θα συμμετάσχει στην ίδια κατηγορία τον επόμενο χρόνο με σημαντικές προοπτικές διάκρισης με την κατάλληλη προετοιμασία. Στην ίδια κατηγορία ο Αλέξανδρος Κοτσίνης έκανε μια εμφάνιση κατώτερη των δυνατοτήτων του, τερματίζοντας στη μέση της τελικής βαθμολογίας με 4,5 βαθμούς, πληρώνοντας την σχετική απειρία του καθώς ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Πολύ καλή παρουσία στην κατηγορία των αγοριών έως 12 ετών είχε ο 11χρονος Νίκος Καζάκος που τερμάτισε στην 11η θέση σε σύνολο 49 συμμετοχών με 5,5 βαθμούς. Ο Νίκος, με πολλές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, έδειξε με την απόδοση του ότι άξιζε μια καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία καθώς κέρδισε 68 μονάδες ΕΛΟ αλλά ήταν σχετικά άτυχος στις κληρώσεις των τελευταίων γύρων. Με την εμφάνιση του ο Καζάκος έβαλε σοβαρή υποθήκη για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στην ίδια κατηγορία την νέα χρονιά. Στην κατηγορία των αγοριών έως 10 ετών όπου είχαμε 44 συμμετοχές πολύ καλή απόδοση στην πρώτη τους εμφάνιση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα είχαν δυο μεγάλες ελπίδες του σκακιστικού Ο.Φ.Η. για το μέλλον. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Σερπετσιδάκης πήρε την 11η θέση με 5,5 βαθμούς ισοβαθμώντας με τον 8ο της τελικής βαθμολογίας και ο Δημήτρης Σακλαμπανάκης τερμάτισε 15ος με 5 βαθμούς ισοβαθμώντας με τον 12ο της τελικής βαθμολογίας. Στην πολύ δύσκολη κατηγορία των αγοριών έως 16 ετών (44 συμμετοχές) ο 15χρονος Χρήστος Μπροκαλάκης–Γούναρης που ανήκει στην ομάδα μας και αγωνίζεται φέτος με υποσχετική με τα χρώματα του Κύδωνα Χανίων τερμάτισε στην 17η θέση με 5 βαθμούς ισοβαθμώντας με τον 10ο της τελικής βαθμολογίας. Στην ίδια κατηγορία συμμετείχε ο επίσης 15χρονος Ηλίας Αγγελάκης που συγκέντρωσε 3,5 βαθμούς. Τόσο ο Χρήστος όσο και ο Ηλίας πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια τους καθώς μπορούν να συμμετάσχουν στην ίδια κατηγορία την επόμενη χρονιά με περισσότερες προοπτικές διάκρισης. Τέλος στην μικρότερη κατηγορία των αγοριών έως 8 ετών ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Γιώργος Γοραντωνάκης τερμάτισε στην 21η θέση σε 39 συμμετοχές. Ο Γιώργος ξεκίνησε μόλις φέτος να προπονείται σε σύλλογο και παρά το ότι αντιμετώπισε παιδιά με σαφώς περισσότερη εμπειρία έδειξε ότι έχει πολλές δυνατότητες, άφησε πολλές υποσχέσεις για το σκακιστικό του μέλλον και αποκόμισε πολύ χρήσιμες σκακιστικές εμπειρίες από την συμμετοχή του σε μια πανελλήνια διοργάνωση.

Από τις άλλες συμμετοχές των συλλόγων του Ηρακλείου την καλύτερη εμφάνιση, εκτός από το μετάλλιο της Τσαπάκη, έκανε η Αριάδνη Κουτσουράκη του Λέων Κάντια που πήρε την 5η θέση στα κορίτσια έως 14 ετών. Μια αδυναμία του σκακιστικού Ο.Φ.Η. που πρέπει να επισημάνουμε και να διορθώσουμε στο μέλλον ήταν η μη συμμετοχή κοριτσιών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Σκακίστριες όπως η Νεφέλη Ματθαιάκη, η Ειρήνη Εργαζάκη, η Μαρία Καπνιστού, η Μελίνα Καρούζου και άλλες μπορούσαν άνετα να συμμετάσχουν και να πάρουν μια καλή θέση στην τελική βαθμολογία. Σε γενικές γραμμές όλοι οι σκακιστές της Κρήτης που συμμετείχαν στους αγώνες είχαν πολύ καλή παρουσία με την μεγάλη πλειοψηφία να τερματίζει στο πάνω μισό της τελικής βαθμολογίας. Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μικρούς μας σκακιστές και τους προπονητές τους για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν. Επίσης πολύ σημαντικό για την διάδοση του σκακιού ήταν η ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση όλων των αγώνων του πρωταθλήματος από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) (www.chessfed.net), όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η σκακιστική ομάδα όμως του Ο.Φ.Η. συμμετείχε το ίδιο χρονικό διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία της στο final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας στο σκάκι. Η ομάδα μας στάθηκε όμως άτυχη αφού η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την περυσινή πρωταθλήτρια και κυπελλούχο ομάδα του Σ.Ο. Καβάλας, που έχει στις τάξεις της κορυφαίους Έλληνες και ξένους σκακιστές. Συγκεκριμένα στην Καβάλα αγωνίζονται ο πρωταθλητής Ευρώπης Ivan Saric από την Κροατία, ο 7 φορές πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Παπαϊωάννου, ο 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδας Αντώνης Παυλίδης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων Σταυρούλα Τσολακίδου. Παρ' όλα αυτά η ομάδα του ΟΦΗ διεκδίκησε μέχρι το τέλος την πρόκριση την οποία έχασε οριακά 1,5–2,5 μετά από πεντάωρη μάχη.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά σκακιέρα :
Γιάννης Παπαϊωάννου – Παν. Χριστοδούλου 1-0
Ivan Saric – Ανδρέας Κελίρης 1-0
Αντώνης Παυλίδης – Nikita Morozov 0-1
Σταυρούλα Τσολακίδου – Κυριάκος Βλάχος 1/2-1/2
Κυπελλούχος Ελλάδας αναδείχτηκε ο Φυσιολάτρης Νίκαιας που νίκησε στον τελικό με 2,5-1,5 τον Σ.Ο. Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου