PopUp

4/6/18

Μεγάλη επιτυχία του Ο.Φ.Η. 2000 που πήρε την 2η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Π.Ο.Α΄Εθνικής Κρήτης


Στην πρώτη θέση ο Κύδων Χανίων κέρδισε την άνοδο για την Α Εθνική. 
Πρωταθλητής στην Β Εθνική Κρήτης ο Ο.Α.Χ. 2000.
Απονομή στον Ο.Φ.Η. 2000
Απονομή στον Κύδωνα


Αγώνας του Ο.Φ.Η. 2000
Απονομή στον Ο.Α.Χ. 2000
















Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Απριλίου τα σκακιστικά διασυλλογικά πρωταθλήματα της Κρήτης, τόσο στον προκριματικό όμιλο για την Α΄ Εθνική, (Π.Ο.Α’ Εθνικής) όσο και στην Β΄ Εθνική. Πρωταθλήτρια με χαρακτηριστική άνεση (7 εύκολες νίκες σε ισάριθμους αγώνες) στον Π.Ο.Α’ Εθνικής αναδείχθηκε η ιστορική ομάδα του Κύδωνα Χανίων που επέστρεψε άμεσα στην Α'  Εθνική μετά τον περυσινό υποβιβασμό της. Ιδιαίτερη αίσθηση σε όλους έκανε η μεγάλη επιτυχία της ομάδας του Ο.Φ.Η. 2000 που πήρε με εντυπωσιακές εμφανίσεις την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, μια χρονιά μετά την άνοδό της από τη Β΄ Εθνική. Η ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000 που αποτελείται ως επί το πλείστον από σκακιστές που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του σκακιστικού Ο.Φ.Η., πήρε την καλύτερη θέση από όλες τις άλλες ομάδες του Ηρακλείου που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα (Γάζι, Ο.Α.Α.Η. και Λέων Κάντια) και κατάφερε να επικρατήσει ομάδων με πολύχρονη παρουσία στην κατηγορία και με θητεία ακόμη και στην Α΄ Εθνική τα προηγούμενα χρόνια. Στην Β Εθνική πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η δεύτερη ομάδα του Ο.Α.Χανίων ο Ο.Α.Χ. 2000, που πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία του την άνοδο στον Π.Ο.Α’ Εθνικής Κρήτης.

Η τελική φάση των πρωταθλημάτων διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο Knossos Royal στον Ανισσαρά Χερσονήσου από τα σκακιστικά σωματεία του Ο.Α.Α.Η., του Λέων Κάντια, του Σ.Ο.Η. και της Σ.Α.Χερσονήσου σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ., την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης. Ήταν μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου με ζωντανές μεταδόσεις και αναλύσεις παρτίδων και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στον Κώστα Κλώκα που έχει την κύρια ευθύνη των περισσότερων σκακιστικών διοργανώσεων που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στο Νομό Ηρακλείου. Επίσης να επισημάνουμε την παρουσία για μια ακόμα χρονιά, ενός πολύ σημαντικού φίλου του κρητικού σκακιού του Σωτήρη Λογοθέτη, που σαν επικεφαλής διαιτητής, προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στα δύο πρωταθλήματα. Θυμίζουμε ότι η τελική φάση περιλαμβάνει τις τέσσερεις τελευταίες αγωνιστικές των δύο πρωταθλημάτων. Οι τρεις πρώτες αγωνιστικές είχαν γίνει νωρίτερα στις έδρες των γηπεδούχων σωματείων. Οι τελικές βαθμολογίες φαίνονται παρακάτω :

  ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Π.Ο.Α’  ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΠΟΝΤΟΙ
1) Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
14
55,5
2) Ο.Φ.Η. 2000
10
33,5
3) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ
7
35,5
4) Ο.Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
7
33,0
5) Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
6
30,0
6) ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
5
32,5
7) Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
5
35,5
8) Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ
2
24,0
          ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΠΟΝΤΟΙ

1) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ 2000
14
53,0
2) Α.Σ. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
11
46,0
3) Σ.Ο.ΑΝΩΓΕΙΩΝ
10
51,5
4) Π.Ο.ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ
 9
42,5
5) Σ.Α.ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
 8
30,0
6) Σ.Ο. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΜΑΡΑ
 6
39,5
7) Α.Π.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 4
24,0
8) Ε.Γ.Ο.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 4
19,5
9) Α.Π.Σ. ΙΔΑΙΟΙ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
 3
17,5
10) Α.Ο. ΤΑΝΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
 1
16,0



Στο αγωνιστικό μέρος στον μεν προκριματικό όμιλο Κρήτης για την Α΄ Εθνική η ομάδα του Κύδωνα Χανίων ξεχώρισε από νωρίς στην βαθμολογία, έδειξε ότι απέχει πολύ αγωνιστικά από τις υπόλοιπες ομάδες και με 7 εύκολες νίκες σε ισάριθμους αγώνες πήρε άνετα την 1η θέση κερδίζοντας την άνοδο στην Α Εθνική και δείχνοντας ότι ο περυσινός υποβιβασμός μπορεί να αποτελέσει μια σύντομη κακή παρένθεση στη πλούσια σκακιστική ιστορία της ομάδας. Στην τελική φάση η ομάδα των Χανίων  ενισχύθηκε με δύο πολύ αξιόλογους ξένους σκακιστές (τον GM Tomasz Warakomski και τον IM Arkadiusz Leniart) ενώ συμμετείχαν ακόμα μεταξύ των άλλων τα αδέρφια Παυλίδου (Τάσος, Κατερίνα και Παύλος) με μεγάλη ιστορία τόσο στην ομάδα του Κύδωνα όσο και στο Ελληνικό σκάκι γενικότερα (η WIM Κατερίνα έχει αναδειχθεί πολλές φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας γυναικών και ο IM Τάσος πρωταθλητής Ελλάδος στις κατηγορίες νέων και παίδων). Στον Κύδωνα αγωνίστηκαν επίσης ο νέος προπονητής της σκακιστικής ακαδημίας της ομάδας των Χανίων Δημήτρης Μπαλόκας, ο νεαρός 12χρονος Κωνσταντίνος Στεφάνου από την Πάτρα, ο έμπειρος Φίλιππος Κουβάτσος και αρκετοί νεαροί Χανιώτες σκακιστές και σκακίστριες (Κώτσογλου, Καντεράκη, Παυλουδάκης, Τζεμανάκης, Πισσαδάκης, Παυλουδάκη, Χαραλαμπάκης). Στην ομάδα των Χανίων αγωνίστηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία ο Χρήστος Μπροκαλάκης-Γούναρης που ανήκει στον Ο.Φ.Η. και ενισχύει σαν δανεικός τον Κύδωνα για το 2018. Ευχόμαστε στην φίλη ομάδα του Κύδωνα καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής και πιστεύουμε, με βάση την δυναμικότητα των σκακιστών της, ότι μπορεί να τερματίσει σε μια υψηλή θέση στην τελική βαθμολογία και να μην αντιμετωπίσει κανένα κίνδυνο υποβιβασμού.

Για τις υπόλοιπες θέσεις της τελικής βαθμολογίας έγινε μεγάλη μάχη καθώς οι ομάδες εμφανιζόταν σχετικά ισοδύναμες και η απόσταση μεταξύ μιας θέσης στην πρώτη τριάδα και του κινδύνου του υποβιβασμού δεν ήταν μακριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους αγώνες μεταξύ των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 2 έως 8 κρίθηκαν με πολύ μικρή διαφορά (6-4 ή 5,5-4,5) ή έληξαν ισόπαλοι. Τελικά η νεοφώτιστη ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000 εντυπωσιάζοντας με την ομοιογένεια της καθώς και με την απόδοση και την μαχητικότητα όλων των σκακιστών της κατέλαβε με σχετική άνεση την 2η θέση στο πρωτάθλημα με 10 βαθμούς (4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα) απέχοντας 3 βαθμούς από τον τρίτο της τελικής βαθμολογίας. Η ομάδα μας μετά τις μεγάλες νίκες επί του Ο.Α.Α.Η. και του Λέων Κάντια και την ισοπαλία με τον Λατώ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, συνέχισε στην τελική φάση με επίσης πολύ σημαντικές νίκες απέναντι στον Ο.Φ.Σ.Χ. και στο Γάζι εξασφαλίζοντας μια θέση στην πρώτη τριάδα από την 5η αγωνιστική. Με την ισοπαλία με το πολύ μαχητικό Ρέθυμνο στην 6η αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. 2000 κατοχύρωσε την δεύτερη θέση ενώ η βαριά ήττα απέναντι στον πανίσχυρο Κύδωνα στην τελευταία αγωνιστική, σε ένα αγώνα χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον, που η ομάδα μας παρατάχθηκε με αρκετές ελλείψεις δεν μειώνει καθόλου την τεράστια επιτυχία της. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για τον σκακιστικό Ο.Φ.Η. ότι η κύρια δύναμη του Ο.Φ.Η. 2000 βρίσκεται στις αναπτυξιακές σκακιέρες. Συγκεκριμένα η επιτυχία της ομάδας μας οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην πολύ καλή απόδοση των 7 νεαρών σκακιστών που προέρχονται από τα πολύ καλά τμήματα υποδομής του σκακιστικού Ο.Φ.Η. (Κουβίδης, Καπνιστού, Ξηρουχάκης, Ροδιτάκης, Αγγελάκης, Εργαζάκη και Κοτσίνης), επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται διαχρονικά στο σκακιστικό τμήμα του συλλόγου μας από τους προπονητές μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 4 από τους 7 αγώνες στην τέταρτη ανδρική σκακιέρα αγωνίστηκε έφηβος σκακιστής.

Τα αποτελέσματα της ομάδας μας στο σύνολο των επτά αγώνων καθώς και τα αποτελέσματα κάθε παίκτη ανά σκακιέρα στους αγώνες που συμμετείχε φαίνονται παρακάτω :
Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Ο.Φ.Η. 2000
4,0 - 6,0
Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ – Ο.Φ.Η. 2000
4,5 - 5,5
Ο.Φ.Η. 2000 – Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
5,0 - 5,0
Ο.Φ.Η. 2000 – Ο.Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
5,5 - 4,5
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ – Ο.Φ.Η. 2000
4,0 - 6,0
Ο.Φ.Η. 2000 – ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
5,0 - 5,0
Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ – Ο.Φ.Η. 2000
9,0 - 0,5

Λυριντζάκης Τιμόθεος
3,0/6,0
Φραγκιαδάκης Μανώλης
2,0/7,0
Καδιάνης Ιάκωβος
1,5/7,0
Αγγελάκης Ηλίας
2,5/4,0
Βαρβεράκη Άργη
2,5/7,0
Εργαζάκη Ειρήνη
3,5/7,0
Καπνιστού Μαρία
5,0/7,0
Κουβίδης Γιάννης
6,0/7,0
Κοτσίνης Αλέξανδρος
1,0/4,0
Ροδιτάκης Μάνος
4,0/7,0
Ξηρουχάκης Μάνος
3,0/3,0
Ελευθεράκης Σταύρος
0,0/2,0
Πρεδευτάκης Γιώργος
0,0/1,0
Χατζάκης Γιώργος
0,0/1,0

Αξίζουν συγχαρητήρια και στους 14 σκακιστές που αγωνίστηκαν και συνέβαλλαν στην μεγάλη επιτυχία της ομάδας μας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον 14χρονο Γιάννη Κουβίδη και στην 13χρονη Μαρία Καπνιστού που κέρδισαν το βραβείο καλύτερης απόδοσης στις σκακιέρες τους. Συγκεκριμένα ο Γιάννης αγωνιζόμενος στις σκακιέρες έως 20 και έως 16 ετών πέτυχε το εντυπωσιακό των 5 νικών και 2 ισοπαλιών σε 7 αγώνες επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αγωνιστική του άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχία του Γιάννη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία εάν συνυπολογίσουμε ότι αγωνίστηκε με μαύρα στους 6 από τους 7 αγώνες του. Ο Γιάννης έχει παράδοση πολύ καλών εμφανίσεων στα διασυλλογικά πρωταθλήματα και δίκαια αναδεικνύεται σαν ο πολυτιμότερος σκακιστής του Ο.Φ.Η. 2000 τα τελευταία χρόνια (18 νίκες και 2 ισοπαλίες σε σύνολο 20 παρτίδων από το 2016 έως σήμερα). Πολύ καλή εμφάνιση έκανε από την πλευρά της και η 13χρονη Μαρία Καπνιστού με 5 νίκες σε 6 αγώνες (δεν έλαβε μέρος στον τελευταίο αγώνα όπου όλα είχαν κριθεί). Η Μαρία έδειξε με την γενικότερη απόδοση της και την μαχητικότητα της ότι έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει στο μέλλον σε συνεργασία με τους προπονητές του σκακιστικού Ο.Φ.Η. Όπως και ο Γιάννης και η Μαρία δίνει τον καλύτερο της εαυτό όταν αγωνίζονται στα ομαδικά διασυλλογικά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέραμε παραπάνω και οι υπόλοιποι νεαροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα όπως ο 15χρονος Ηλίας Αγγελάκης με πολλά χρόνια μεγάλης προσφορές στην ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000, ο 14χρονος Αλέξανδρος Κοτσίνης που είναι το νέο αίμα στην ομάδα και ο 16χρονος Μάνος Ξηρουχάκης (3 νίκες στους ισάριθμους αγώνες που έλαβε μέρος) με επίσης πολλά χρόνια προσφοράς στην ομάδα, εντυπωσίασαν με την εμφάνιση τους. Το βάθος που υπάρχει στον σκακιστικό Ο.Φ.Η. ιδιαίτερα στις κατηγορίες των εφήβων δεν άφησε να φανούν οι αναγκαστικές απουσίες του Αγγελάκη και του Κοτσίνη από κάποιους αγώνες. Στα κορίτσια εκτός από την Καπνιστού είχαμε την πολύ καλή εμφάνιση της επίσης 13χρονης Ειρήνης Εργαζάκη που αγωνιζόμενη σαν δανεική από τον Ο.Φ.Η. βοήθησε για μια ακόμα χρονιά πολύ σημαντικά τον Ο.Φ.Η. 2000 να φτάσει σε μια ακόμα μεγάλη διάκριση. Πολύ ενθαρρυντική ήταν η εμφάνιση του ιδιαίτερα ταλαντούχου 11χρονου Μάνου Ροδιτάκη με 4 βαθμούς σε 7 αγώνες στην σκακιέρα έως 12 ετών που απεκόμισε πολύ χρήσιμες εμπειρίες και έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στην ίδια σκακιέρα και την επόμενη χρονιά.

Στις ανδρικές σκακιέρες δέσποσε η παρουσία του μεγάλου φετινού μεταγραφικού αποκτήματος της ομάδας μας του πολύπειρου Τίμη Λυριτζάκη που συγκέντρωσε 3 βαθμούς σε 6 αγώνες στην ιδιαίτερα απαιτητική πρώτη σκακιέρα, απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους Έλληνες και ξένους με πολύ υψηλά ΕΛΟ. Ο Τίμης που δίκαια θεωρείται ο ισχυρότερος σκακιστής που έχει αναδειχθεί στην πόλη του Ηρακλείου, με την τεράστια εμπειρία που έχει από την πλούσια σκακιστική του ιστορία και την αναμφισβήτητη σκακιστική του ποιότητα, δικαιολόγησε με το παραπάνω την απόφαση μας να ενταχθεί στην οικογένεια του σκακιστικού Ο.Φ.Η. και συνέβαλλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα. Πολύτιμους βαθμούς προσέφεραν όπως κάθε χρόνο στην ομάδα μας οι έμπειροι Μανώλης Φραγκιαδάκης και Ιάκωβος Καδιάνης αντιμετωπίζοντας τις περισσότερες φορές αντιπάλους με πολύ μεγαλύτερο ΕΛΟ, ενώ ο Σταύρος Ελευθεράκης  παρά το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από το αγωνιστικό σκάκι τα τελευταία χρόνια, επιστρατεύτηκε για μια ακόμη χρονιά σε δύο αγώνες, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να αγωνιστούν σε παρακάτω σκακιέρες με πιο βατούς αντιπάλους. Επίσης οι Γιώργος Χατζάκης και Γιώργος Πρεδευτάκης αγωνίστηκαν πολύ μαχητικά στον μοναδικό αγώνα που έλαβαν μέρος. Τέλος στις γυναίκες η Άργη Βαρβεράκη προσέφερε με την σειρά της τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας μας, με πολύ καλές εμφανίσεις σε μια πολύ δύσκολη σκακιέρα με ιδιαίτερα ισχυρές αντιπάλους. Συγκεκριμένα η Άργη έδωσε, με τους πόντους που πήρε, τους βαθμούς της νίκης στους αγώνες με Ο.Α.Α.Η. και Ο.Φ.Σ.Χ. και την ισοπαλία στον αγώνα με τον Λατώ Αγίου Νικολάου.

Η 3η θέση στο πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική με την Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου με 7 βαθμούς να κατακτά τελικά το χάλκινο μετάλλιο, παρά την ήττα της από τον Λατώ. Το Γάζι ισοβάθμησε με τον Ο.Φ.Σ.Χανίων που επίσης έχασε την τελευταία αγωνιστική από τον Ο.Α.Α.Η. και καθώς ο μεταξύ τους αγώνας είχε λήξει ισόπαλος, όλα κρίθηκαν στο σύνολο των πόντων που κέρδισε η κάθε ομάδα (2ο κριτήριο ισοβαθμίας). Η ομάδα του Γαζίου σημείωσε 3 νίκες με Ρέθυμνο, Ο.Α.Α.Η. και Λέων Κάντια 1 ισοπαλία με τον Ο.Φ.Σ.Χ. και 3 ήττες από Κύδωνα, Ο.Φ.Η. 2000 και Λατώ. Η ομάδα του Μπάμπη Στεφανάτου ήταν ιδιαίτερα δυνατή στις ανδρικές και στην γυναικεία σκακιέρα όπου αγωνίστηκαν όπως κάθε χρόνια δύο πολύ αξιόλογοι ξένοι σκακιστές. Η μεγάλη αδυναμία του Γαζίου για μια ακόμα χρονιά, μετά την αποχώρηση των αδερφών Στρατήγη, ήταν  οι αναπτυξιακές σκακιέρες των κοριτσιών. Την 4η θέση στο πρωτάθλημα με επίσης 7 βαθμούς τρεις νίκες με Ρέθυμνο, Λέων Κάντια και Λατώ, μια ισοπαλία με Γάζι και τρεις ήττες με Κύδωνα, Ο.Φ.Η. 2000 και Ο.Α.Α.Η. πήρε η ομάδα του Ο.Φ.Σ.Χανίων. Η ομάδα των Χανίων, που είναι θυγατρική του Κύδωνα, εμφανίστηκε αρκετά δυνατή σε όλες τις σκακιέρες καθώς είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα στις μεταγραφές και είχε βάσιμες φιλοδοξίες για ένα μετάλλιο στην δεύτερη συμμετοχή της στην κατηγορία. Η ήττα στο ντέρμπι με τον Ο.Φ.Η. 2000 την 4η αγωνιστική δυσκόλεψε τον στόχο του Ο.Φ.Σ.Χ., αλλά το μετάλλιο χάθηκε οριστικά την τελευταία αγωνιστική όταν η ομάδα επέλεξε να συμφωνήσει ισοπαλίες σε αρκετές σκακιέρες, στον αγώνα απέναντι στον Ο.Α.Α.Η. που κινδύνευε με υποβιβασμό, για να σιγουρέψει τον βαθμό της ισοπαλίας. Μια απρόσμενη όμως ανατροπή στην σκακιέρα των κοριτσιών έως 16 ετών, έφερε τελικά την ήττα που έδωσε το χάλκινο μετάλλιο στο Γάζι.

Στην 5η θέση ακολούθησε η ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου με 6 βαθμούς, 2 νίκες με Ρέθυμνο και Γάζι, δύο ισοπαλίες με Ο.Α.Α.Η. και Ο.Φ.Η. 2000 και 3 ήττες με Λέων Κάντια, Κύδωνα και Ο.Φ.Σ.Χ. Η πρωταθλήτρια ομάδα του 2013,2014 και 2016 παρά την ενίσχυση της με δύο πολύ αξιόλογους ξένους σκακιστές, που την έκανε ιδιαίτερα δυνατή στις ανδρικές σκακιέρες, εμφανίστηκε σχετικά αδύναμη στις αναπτυξιακές σκακιέρες και αντιμετώπισε ακόμα και τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Ο Λατώ ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα με ήττα την 1η αγωνιστική από τον Λέων Κάντια που τελικά υποβιβάστηκε. Η ισοπαλία όμως με τον Ο.Φ.Η. 2000 και ιδιαίτερα η οριακή νίκη απέναντι στο Ρέθυμνο την 4η αγωνιστική απομάκρυναν οριστικά τον κίνδυνο του υποβιβασμού για την ομάδα του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα την τελευταία αγωνιστική ο Λατώ πέτυχε μεγάλη νίκη επί του Γαζίου που πήρε την 3η θέση στην τελική βαθμολογία. Την 6η θέση πήρε η ομάδα του ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου με 5 βαθμούς, δύο νίκες με Ο.Α.Α.Η. και Λέων Κάντια, μια ισοπαλία με τον Ο.Φ.Η. 2000 και τέσσερεις ήττες από Κύδωνα, Γάζι, Ο.Φ.Σ.Χ. και Λατώ. Η ομάδα του Ρεθύμνου ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα με 4 ήττες στους 4 πρώτους αγώνες και φάνηκε να κινδυνεύει πολύ έντονα με υποβιβασμό, πριν ανακάμψει με πολύ μαχητικές εμφανίσεις στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Ο ΣΚ.Ο.Ρ. ήταν μια από τις τρεις ομάδες της κατηγορίας μαζί με τον Ο.Φ.Η 2000 και τον Ο.Α.Α.Η. που αγωνίστηκαν χωρίς την ενίσχυση ξένων σκακιστών, παρουσιάστηκε σχετικά αδύναμη στις ανδρικές σκακιέρες, και στηρίχτηκε κυρίως όπως και ο Ο.Φ.Η. 2000 στις αρκετά αξιόλογες αναπτυξιακές σκακιέρες.

Ακολούθησαν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας οι δύο άλλες ομάδες του Ηρακλείου που πήραν μέρος στην κατηγορία μαζί με τον Ο.Φ.Η. 2000 και το Γάζι. Συγκεκριμένα την 7η θέση με τους ίδιους βαθμούς με τον ΣΚ.Ο.Ρ. πήρε η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. με δύο νίκες με Λέων Κάντια και Ο.Φ.Σ.Χ. την τελευταία αγωνιστική, μια ισοπαλία με Λατώ και 4 ήττες από Ο.Φ.Η. 2000, Γάζι, Ρέθυμνο και Κύδωνα. Η ομάδα του Ηρακλείου ήταν η αρνητική έκπληξη του πρωταθλήματος καθώς κινδύνεψε επίσης πολύ σοβαρά με υποβιβασμό τον οποίο απέφυγε την τελευταία αγωνιστική όταν νίκησε τον Ο.Φ.Σ.Χανίων. Στον συγκεκριμένο αγώνα, όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. πρότεινε ισοπαλίες σε αρκετές σκακιέρες για να πάρει τον βαθμό που θα εξασφάλιζε την παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα του Ο.Φ.Σ.Χ. το δέχτηκε για να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο αλλά μια απρόσμενη ανατροπή στην σκακιέρα που απέμενε έδωσε την νίκη στον Ο.Α.Α.Η και οδήγησε τον Ο.Φ.Σ.Χ. στην 4η θέση. Έτσι η ομάδα του Ηρακλείου κέρδισε την παραμονή στην κατηγορία εκτός της απευκταίας και καθόλου πιθανής περίπτωσης να έχουμε τον υποβιβασμό δύο κρητικών ομάδων από την Α Εθνική. Ο Ο.Α.Α.Η. παρά τις μεταγραφές του Κώστα Αναγνωστόπουλου και των αδερφών Βιτσαξάκη από τον Ο.Φ.Η., δεν ενισχύθηκε όπως τα προηγούμενα χρόνια με ξένους σκακιστές, έχασε οριακά με ανατροπές σε κάποιες σκακιέρες αρκετούς αγώνες και παρουσιάστηκε σχετικά αδύναμη στις αναπτυξιακές σκακιέρες με εξαίρεση την πολύ ταλαντούχα δεκάχρονη Ασημένια Τσαπάκη. Η Ασημένια με 6 νίκες σε 7 αγώνες σε μια σκακιέρα πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία της (κορίτσια έως 16 ετών) εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά με την σκακιστική της ποιότητα και την μαχητικότητα της. Τέλος την 8η και τελευταία θέση πήρε η συμπαθής ομάδα του Λέων Κάντια με 2 βαθμούς, 1 νίκη την πρώτη αγωνιστική με τον Λατώ και 6 ήττες στους υπόλοιπους αγώνες της. Η ομάδα του Ηρακλείου που τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Ο.Α.Α.Η. παρά το ότι ενισχύθηκε με ξένο σκακιστή στις τελευταίες 4 αγωνιστικές, αντιμετώπισε αρκετά σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, όπως οι απουσίες του Μάριου Αγγελέτου σε τρεις αγώνες λόγω ενός πολύ σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και του Μάρκου Βαγιωνάκη στους τελευταίους 4 αγώνες λόγω της συμμετοχής του στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το ανησυχητικό για την ομάδα του Λέων Κάντια είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συνέχεια στις αναπτυξιακές σκακιέρες μετά την γενιά των αδερφών Δαγκωνάκη, των αδερφών Κουτσουράκη, του Βαγιωνάκη και άλλων σκακιστών που αναδείχθηκαν την εποχή του Γιώργου Μυλωνάκη και του Νικόλα Δεμερίδη. Η ομάδα του Ηρακλείου ελπίζει  μόνο στην περίπτωση που δεν υποβιβαστεί καμία κρητική ομάδα από την Α Εθνική, να διεκδικήσει την συμμετοχή της στον Π.Ο.Α’ Εθνικής Κρήτης της νέας χρονιάς σε αγώνα μπαράζ με τους Νέους Ηροδότου που τερμάτισε δεύτερος στην Β Εθνική.

Σε ατομικό επίπεδο οι σκακιστές που βραβεύτηκαν με την καλύτερη απόδοση στις σκακιέρες τους με βάση τα αποτελέσματα κάθε παίκτη στους αγώνες που συμμετείχε φαίνονται παρακάτω :
Petrov Marian (Λατώ Αγίου Νικολάου)
5,0 / 6,0
Leniart Arkadiusz (Κύδων Χανίων)
4,0 / 4,0
Παυλίδης Αναστάσιος (Κύδων Χανίων)
6,5 / 7,0
Μπαλόκας Δημήτρης (Κύδων Χανίων)
6,5 / 7,0
Παυλίδου Κατερίνα (Κύδων Χανίων)
6,5 / 7,0
Καπνιστού Μαρία (Ο.Φ.Η. 2000)
5,0 / 7,0
Τσαπάκη Ασημένια (Ο.Α.Α.Η.)
6,0 / 7,0
Παυλίδης Παύλος (Κύδων Χανίων)
4,0 / 4,0
Κουβίδης Γιάννης (Ο.Φ.Η. 2000)
6,0 / 7,0
Στεφάνου Κωνσταντίνος (Κύδων Χανίων)
4,0 / 4,0
Αναλυτικά τα αποτελέσματα από όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος στο http://chess-results.com/tnr349524.aspx?lan=1&art=0&flag=30.

Παράλληλα με τον Π.Ο.Α’ Εθνικής Κρήτης έγινε το πρωτάθλημα της Β εθνικής Κρήτης. Σε αντίθεση με τον Π.Ο.Α’ Εθνικής όπου οι ομάδες εκτός από τον Κύδωνα είχαν πολύ μικρές διαφορές δυναμικότητας με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και με μεγάλο ενδιαφέρον πρωτάθλημα, η κατηγορία της Β Εθνικής μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές σαν ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων, με μεγάλες διαφορές δυναμικότητας ανάμεσα στις πρώτες και τις τελευταίες ομάδες της κατηγορίας. Το γεγονός αυτό μειώνει ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος με αρκετούς αγώνες να τελειώνουν με πολύ μεγάλα σκορ. Οι τρεις πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογίας (Ο.Α.Χ. 2000, Νέοι Ηροδότου και Σ.Ο.Ανωγείων) ξεχώριζαν αγωνιστικά από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος και φαινόταν ότι θα διεκδικούσαν την πρώτη θέση και την άνοδο στην παραπάνω κατηγορία. Οι επόμενες τρεις ομάδες της τελικής βαθμολογίας (Π.Ο.Α., Σ.Α.Χερσονήσου και Καμάρα Αγίου Νικολάου) μπορούν να χαρακτηριστούν σαν οι μικρομεσαίες της κατηγορίας, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες (Πήγασος, Ε.Γ.Ο.Η., Ιδαίοι Ανωγείων και Τάνος Αποκόρωνα) παρουσιάστηκαν αγωνιστικά σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο. Ένα άλλο πολύ δυσάρεστο γεγονός για την κατηγορία αλλά και γενικότερα για το σκάκι της Κρήτης ήταν η απουσία από την Β Εθνική τριών ιστορικών ομάδων του Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων, του Σ.Ο.Ρίθυμνα και του Α.Ο.Κισάμου με σημαντική παρουσία στο Κρητικό σκάκι τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζουμε ο παραπάνω ομάδες να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να επανέλθουν σε αγωνιστική δράση την επόμενη χρονιά.

Την 1η θέση στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής κατέκτησε αρκετά πειστικά η ομάδα του Ο.Α.Χ. 2000 με 14 βαθμούς, 7 σχετικά εύκολες νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Η ομάδα των Χανίων αποκτά το δικαίωμα να αγωνιστεί τη νέα χρονιά για πρώτη φορά στην ιστορία της στον Π.Ο.Α’ Εθνικής Κρήτης. Κυριότεροι αντίπαλοι όπως αναφέραμε νωρίτερα, ήταν οι Νέοι Ηροδότου που αγωνιζόταν για πολλά χρόνια στην παραπάνω κατηγορία από την οποία υποβιβάστηκε πριν από δύο χρόνια και η ομάδα του Σ.Ο.Ανωγείων που έχει μια σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα στην φετινή μεταγραφική περίοδο και καθιερώνεται σαν μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη στο Κρητικό σκάκι. Στα δύο ντέρμπι την 3η και την 4η αγωνιστική η ομάδα του Ο.Α.Χ. 2000 επικράτησε με το ίδιο σκορ (6,5-3,5) των αντιπάλων της εξασφαλίζοντας τον τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Η ομάδα των Χανίων που ήταν η μόνη στην κατηγορία που ενισχύθηκε με την παρουσία ξένου σκακιστή στηρίχθηκε κυρίως στις πολύ καλές αναπτυξιακές σκακιέρες της, δείγμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στο σύλλογο των Χανίων τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην σκακιέρα κάτω των 20 ετών αγωνίστηκε ο Γιώργος Μαργαρίτης, ένας σκακιστής που έχει αναδειχτεί από τις ακαδημίες του Ο.Φ.Η., έχει αγωνιστεί για πολλά χρόνια στην ομάδα μας, και πήρε μεταγραφή για την ομάδα του Ο.Α.Χ. 2000 μετά την εισαγωγή του το καλοκαίρι του 2016 στο Πολυτεχνείο των Χανίων.

Την 2η θέση στο πρωτάθλημα με 11 βαθμούς πήρε η ομάδα των Νέων Ηροδότου με 5 νίκες, 1 ισοπαλία με τον πολύ μαχητικό Π.Ο.Α. σ’ ένα αγώνα που η υπόθεση της ανόδου είχε μάλλον κριθεί και η ομάδα του Ηροδότου παρατάχθηκε με πολλές απουσίες στις αναπτυξιακές σκακιέρες και 1 ήττα στον κρίσιμο αγώνα με τον Ο.Α.Χ. 2000. Η ομάδα της Αλικαρνασσού ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική νίκη με 6-4 στα Ανώγεια την 1η αγωνιστική, αλλά η ήττα της από τον Ο.Α.Χ. 2000 την 3η αγωνιστική, σε ένα αγώνα που κρίθηκε στην επικράτηση των σκακιστών της ομάδας των Χανίων στις αναπτυξιακές σκακιέρες, έσβησε τις ελπίδες των Νέων Ηροδότου για την πρώτη θέση στην κατηγορία. Την 3η θέση στο πρωτάθλημα πήρε με 10 βαθμούς η πολύ συμπαθής ομάδα του Σ.Ο. Ανωγείων με 5 αρκετά εύκολα νίκες με μεγάλα σκορ απέναντι σε Χερσόνησο, Πήγασο, Ιδαίους, Καμάρα και Αποκόρωνα και δύο ήττες στα ντέρμπι με Ο.Α.Χ. 2000 και Νέους Ηροδότου. Η ομάδα των Ανωγείων έχει καθιερωθεί σαν μια από τις μεγάλες δυνάμεις της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκε και στην φετινή μεταγραφική περίοδο με τον Μανόλη Βερυκάκη και την Ασημένια Χατζηπαναγιώτου και είχε βάσιμες φιλοδοξίες για άνοδο στην παραπάνω κατηγορία. Όμως κάποιες άτυχες στιγμές έφεραν τις ήττες στα ντέρμπι απέναντι σε Νέους Ηροδότου και Ο.Α.Χ. 2000 και δεν επέτρεψαν στην ομάδα των Ανωγείων να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις την πρώτη θέση, περιορίζοντας την όπως και πέρυσι στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας.

Στην 4η θέση ακολούθησε η πολύ μαχητική ομάδα του Π.Ο.Α. με 9 βαθμούς  4 νίκες με Ιδαίους, Πήγασο, Αποκόρωνα και Ε.Γ.Ο.Η., 1 ισοπαλία με Νέους Ηροδότου σε ένα αγώνα που όπως αναφέραμε παραπάνω η ομάδα της Αλικαρνασσού παρατάχθηκε με πολλές απουσίες στις αναπτυξιακές σκακιέρες και 2 ήττες από Ο.Α.Χ. 2000 και Χερσόνησο. Η νεανική ομάδα του Κώστα Εμμανουηλίδη που ευνοήθηκε από τις κληρώσεις σε σύγκριση με την Χερσόνησο από την οποία έχασε στην 3η αγωνιστική, καθώς δεν αντιμετώπισε τα Ανώγεια, έδειξε σημαντική πρόοδο σε σχέση με πέρυσι, και με πολλά κορίτσια στις αναπτυξιακές σκακιέρες δείχνει ότι έχει πολλές δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια. Στην 5η θέση τερμάτισε η ομάδα της Σ.Α.Χερσονήσου με 8 βαθμούς, 4 νίκες με Ε.Γ.Ο.Η., Π.Ο.Α., Καμάρα και Ιδαίους και τρεις ήττες από Ανώγεια, Ο.Α.Χ. 2000 και Νέους Ηροδότου. Η ομάδα της Χερσονήσου ίσως άξιζε ακόμα και την 4η θέση καθώς νίκησε τα ντέρμπι των μικρομεσαίων με Καμάρα και τον 4ο της τελικής βαθμολογίας Π.Ο.Α. αλλά λόγω του δύσκολου προγράμματος κατέληξε στην 5η θέση. Στην 6η θέση ακολούθησε η ομάδα της Καμάρα Αγίου Νικολάου με 6 βαθμούς, 3 νίκες με Πήγασο, Ε.Γ.Ο.Η. χωρίς αγώνα και Αποκόρωνα και 4 ήττες από Νέους Ηροδότου, Χερσόνησο, Ανώγεια και Ο.Α.Χ. 2000. Η ομάδα του Αγίου Νικολάου παρουσιάστηκε αρκετά μαχητική και ιδιαίτερα δυνατή στις αναπτυξιακές σκακιέρες αλλά έχασε οριακά στο ντέρμπι των μικρομεσαίων απέναντι στην Χερσόνησο με κενή σκακιέρα και σκορ 5,0-4,5 έναν αγώνα που αν νικούσε θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μια καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία.

Ακολούθησαν στην βαθμολογία οι περισσότερο αδύνατες ομάδες της κατηγορίας με τον Πήγασο μια νέα ομάδα (ιδρύθηκε πέρυσι) της πόλης του Ηρακλείου να καταλαμβάνει την 7η θέση με 4 βαθμούς, δύο νίκες με Αποκόρωνα και Ε.Γ.Ο.Η. και πέντε ήττες από Καμάρα, Ανώγεια, Ιδαίους, Π.Ο.Α. και Ηρόδοτο. Η ομάδα του Πήγασου εμφανίστηκε ενισχυμένη στις ανδρικές σκακιέρες με την παρουσία του Νίκου Παπανδρέου αλλά παρουσίασε πολλές αδυναμίες στις αναπτυξιακές σκακιέρες ένας τομέας που χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά για να γίνει στο μέλλον περισσότερο ανταγωνιστική και να σταθεί με αξιώσεις στην κατηγορία. Στην 8η θέση με τους ίδιους βαθμούς τερμάτισε η ομάδα του Ε.Γ.Ο.Η. που έχασε στην ισοβαθμία με τον Πήγασο καθώς ηττήθηκε στον μεταξύ τους αγώνα. Ο Ε.Γ.Ο.Η. σημείωσε επίσης 2 νίκες με Ιδαίους και Αποκόρωνα και 5 ήττες από Χερσόνησο, Καμάρα χωρίς αγώνα, Ηρόδοτο, Πήγασο και Π.Ο.Α. Η ομάδα του Ηρακλείου που δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στον αγώνα με την Καμάρα παρουσιάστηκε αρκετά αποδυναμωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και χρειάζεται ενίσχυση σε όλες σχεδόν τις σκακιέρες για να γίνει στο μέλλον περισσότερο ανταγωνιστική. Την 9η θέση κατέλαβε η νεοϊδρυθείσα ομάδα Ιδαίοι Ανωγείων με τρεις βαθμούς μία νίκη με Πήγασο, μια ισοπαλία με Αποκόρωνα και πέντε ήττες από Π.Ο.Α., Ε.Γ.Ο.Η., Ανώγεια, Ο.Α.Χ. 2000 και Χερσόνησο. Η δεύτερη ομάδα των Ανωγείων άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις και έδειξε ότι η απόφαση των ανθρώπων των Ανωγείων να προχωρήσουν σε ίδρυση δεύτερης ομάδας ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Στην ομάδα αγωνίστηκαν 30 σκακιστές δείγμα της αγάπης που υπάρχει στα Ανώγεια για το σκάκι. Οι Ιδαίοι κατάφεραν να νικήσουν 5,0-4,5 τον Πήγασο που τερμάτισε έβδομος στην τελική βαθμολογία χάρις στις νίκες που σημείωσαν τα παιδιά των Ανωγείων στις αναπτυξιακές σκακιέρες, άλλο ένα δείγμα ότι η προσπάθεια που γίνεται στα Ανώγεια για την καλλιέργεια του σκακιού αποδίδει καρπούς. Τέλος την 10η και τελευταία θέση πήρε με ένα βαθμό (μια ισοπαλία με Ιδαίους Ανωγείων και έξη ήττες από Ο.Α.Χ. 2000, Πήγασο, Ε.Γ.Ο.Η., Καμάρα, Π.Ο.Α. και Ανώγεια) άλλη μια νεοϊδρυθείσα ομάδα ο Τάνος Αποκόρωνα. Η ομάδα των Χανίων εμφανίστηκε ιδιαίτερα αδύναμη, παρουσιάστηκε σε αρκετούς αγώνες με κενές σκακιέρες και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να γίνει στο μέλλον ανταγωνιστική και να σταθεί με περισσότερες αξιώσεις στην κατηγορία.

Σε ατομικό επίπεδο οι σκακιστές που βραβεύτηκαν με την καλύτερη απόδοση στις σκακιέρες τους με βάση τα αποτελέσματα κάθε παίκτη στους αγώνες που συμμετείχε φαίνονται παρακάτω :
Παπαδογιάννης Σεβαστιανός (Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων)
6,5 / 7,0
Βερυκάκης Μανόλης (Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων)
4,5 / 6,0
Σπύρου Γεράσιμος (Νέοι Ηροδότου)
7,0 / 7,0
Κεαλάρ Κώστας (Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου)
5,0 / 7,0
Βουλγαρίδη Άννα (Ο.Α.Χ. 2000)
5,5 / 6,0
Αλειφέρη Αικατερίνη (Ο.Α.Χ. 2000)
7,0 / 7,0
Ηγουμενάκη Κωνσταντίνα (Π.Ο.Α.)
6,0 / 6,0
Μακρή Ιωάννα (Π.Ο.Α.)
4,0 / 4,0
Μαργαρίτης Γεώργιος (Ο.Α.Χ. 2000)
5,5 / 7,0
Νταγιαντάς Δημήτρης (Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων)
3,5 / 4,0
Αλειφέρης Γιάννης (Ο.Α.Χ. 2000)
6,0 / 6,0
Κακολύρης Γιάννης (Νέοι Ηροδότου)
6,0 / 6,0
Αναλυτικά τα αποτελέσματα από όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος στο http://chess-results.com/tnr349525.aspx?lan=1&art=0&flag=30

1 σχόλιο: