PopUp

3/5/17

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Π.Ο.Α΄Εθνικής Κρήτης

Στην πρώτη θέση ο Ο.Α.Χανίων κέρδισε την άνοδο στην Α Εθνική. 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Apollonia στην Αμμουδάρα Γαζίου το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα του Προκριματικού Ομίλου Α Εθνικής Κρήτης. Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Ε.Σ.Σ.Κ. σε συνεργασία με την Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου και τον Δ.Ο.Π.Α.Φ.Μ.Α.Η. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Ο.Α.Χανίων με 14 βαθμούς (7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες). Η ομάδα των Χανίων θα αγωνιστεί το καλοκαίρι στην Α Εθνική. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου και στην τρίτη ο Ο.Α.Α.Η. Στην Β Εθνική υποβιβάστηκε η ομάδα του Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων.

Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος φαίνεται παρακάτω :

                                 ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΠΟΝΤΟΙ
1) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ
  14
 46,5
2) ΣΚΑΚΙΣΤ. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ
  11
 36,5
3) Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
   9
 39,0
4) ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
   8
 35,0
5) Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ
   7
 36,5
6) Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
   4
 33,0
7) Ο.Φ.Σ.ΧΑΝΙΩΝ
   3
 30,0
8) Α.Σ. Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ
   1
 19,0
               
Η ομάδα του Ο.Α.Χ. που τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν χωρίς ξένους σκακιστές εμφανίστηκε φέτος πολύ δυνατή καθώς άλλαξε πολιτική, ενισχύθηκε με δύο αξιόλογους ξένους σκακιστές και κατάφερε με 7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες να πάρει πολύ πειστικά την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα κατακτώντας το δικαίωμα να αγωνιστεί το καλοκαίρι στην Α’ Εθνική. Εκτός από τους δύο ξένους η ομάδα του Ο.Α.Χ. ενισχύθηκε ιδιαίτερα στην μεταγραφική περίοδο με την απόκτηση δύο πολύ αξιόλογων δεκαεπτάχρονων σκακιστών από το Ηράκλειο, του Άγγελο Μοσχοβάκη και της Εβίτα Στρατήγη που αγωνιζόταν μέχρι πέρυσι στην Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου. Κυριότεροι αντίπαλοι του Ο.Α.Χ. στην μάχη της ανόδου ήταν η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου που τα τελευταία δύο χρόνια έχασε την άνοδο στην Α Εθνική στις λεπτομέρειες και ο ενισχυμένος την φετινή χρονιά Ο.Α.Α.Η. ενώ η περυσινή πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια το 2013 και το 2014 ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου εμφανιζόταν σχετικά αποδυναμωμένη. Η ομάδα του Ο.Α.Χ. έκανε 7 σχετικά άνετες νίκες, δυσκολεύτηκε περισσότερο την 1η αγωνιστική όταν χωρίς ξένους νίκησε με δυσκολία το Ρέθυμνο με 6-4, ενώ στους κρίσιμους αγώνες νίκησε εύκολα την 5η αγωνιστική τον Ο.Α.Α.Η. με 7-3 σε ένα αγώνα που το επί μέρους σκορ στις αναπτυξιακές σκακιέρες ήταν 5-0 για την ομάδα των Χανίων και την 6η αγωνιστική  την ομάδα του Γαζίου με 7,5-2,5 εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση. Ευχόμαστε στην φίλη ομάδα του Ο.Α.Χ. καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής και πιστεύουμε με βάση την δυναμικότητα των σκακιστών της ότι μπορεί να πετύχει το στόχο της που είναι η παραμονή στην μεγάλη κατηγορία.

Την 2η θέση στο πρωτάθλημα πήρε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου με 11 βαθμούς (5 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα). Η ομάδα του Γαζίου παρά τις αποχωρήσεις του Μοσχοβάκη και της Στρατήγη που πήραν μεταγραφή για τον  Ο.Α.Χ. εμφανίστηκε για μια ακόμα χρονιά ιδιαίτερα δυνατή. Μπορεί την φετινή χρονιά να μην διεκδίκησε όπως τα προηγούμενα χρόνια με πολύ μεγάλες αξιώσεις το πρωτάθλημα, εμφανιζόμενη πολύ αδύνατη στις αναπτυξιακές σκακιέρες των κοριτσιών, αλλά πήρε σχετικά εύκολα την δεύτερη θέση επικρατώντας στον κρίσιμο αγώνα του Ο.Α.Α.Η. με 6,0-3,5. Η ομάδα του Γαζίου ενισχύθηκε όπως κάθε χρόνια με δύο αξιόλογους ξένους σκακιστές ενώ πολύ σημαντική συμβολή στην πολύ καλή πορεία της ομάδας είχαν ο Στέφανος και η Κατερίνα Γρατσέα που μετά από πολλά χρόνια προσφοράς στον Ο.Φ.Η. αγωνίζονται από φέτος στην ομάδα του Γαζίου. Επίσης ο Νικόλας Βιτσαξάκης, που μετά τον Λατώ το 2016, αγωνίστηκε για φέτος στο Γάζι δανεικός από τον Ο.Φ.Η. επιβεβαίωσε την μεγάλη σκακιστική του ποιότητα, κερδίζοντας για μια ακόμα χρονιά το βραβείο της καλύτερης απόδοσης στην σκακιέρα του, συνέβαλλε αποφασιστικά στην επιτυχία του Γαζίου. Την 3η θέση πήρε η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. με 9 βαθμούς (4 νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες) που εμφανίστηκε ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όταν κινδύνεψε ακόμα και με υποβιβασμό και έδειξε ότι σύντομα θα διεκδικήσει την άνοδο στην Α Εθνική. Ο Ο.Α.Α.Η. ενισχυμένος με δύο ξένους σκακιστές που θα τους ζήλευαν πολλές από τις ομάδες  που πρωταγωνιστούν στην Α Εθνική παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δυνατός στις 5 πρώτες σκακιέρες ιδιαίτερα στους τελευταίους 4 γύρους όταν τους Λυριτζάκη Κλώκα και Μαμουλάκη πλαισίωσε ο πολύ έμπειρος Έλληνας ΙΜ Γιώργος Μαστροκούκος. Η σχετική αδυναμία όμως της ομάδας του Ο.Α.Α.Η. στις αναπτυξιακές σκακιέρες δεν επιτρέπει στην ομάδα του Ηρακλείου να διεκδικήσει προς το παρόν κάτι περισσότερο.   

Την 4η θέση πήρε η πολύ συμπαθής ομάδα του ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου με 8 βαθμούς καταφέρνοντας να μην κινδυνέψει καθόλου με υποβιβασμό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η ομάδα του Ρεθύμνου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και η βαθμολογική θέση που πήρε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς ήταν μια από τις τρεις ομάδες μαζί με τον Ο.Φ.Σ.Χ. και τον Ο.Τ.Ε. που αγωνίστηκε χωρίς την ενίσχυση ξένων σκακιστών. Ο ΣΚ.Ο.Ρ. πέτυχε πολύ σημαντικές νίκες απέναντι σε Ο.Φ.Σ.Χ., Ο.Τ.Ε. και Λατώ τις πρώτες αγωνιστικές εξασφαλίζοντας από νωρίς την παραμονή στην κατηγορία και προσπάθησε να διεκδικήσει ακόμα και την 3η  θέση της βαθμολογίας την τελευταία αγωνιστική όταν αναδείχθηκε ισόπαλη με τον Ο.Α.Α.Η. Η ομοιογένεια που παρουσίασε σε όλες τις σκακιέρες ήταν το μεγάλο προτέρημα της ομάδας του Ρεθύμνου που κινήθηκε πολύ έξυπνα την μεταγραφική περίοδο αποκτώντας τον Γιώργο Καφετζή και την Νίκη Ρήγα. Στην 5η θέση ακολούθησε η επίσης πολύ συμπαθής ομάδα του Λέων Κάντια με 7 βαθμούς που επίσης εξασφάλισε από νωρίς την παραμονή της στην κατηγορία με νίκες απέναντι σε Λατώ και σε Ο.Τ.Ε την 3η και 4η αγωνιστική αντίστοιχα. Η ομάδα του Ηρακλείου που για πρώτη φορά στην ιστορία της ενισχύθηκε με ξένο σκακιστή στις τελευταίες 4 αγωνιστικές, παρουσίασε επίσης μεγάλη ομοιογένεια σε όλες τις σκακιέρες της, αναδείχθηκε ισόπαλη με το Ρέθυμνο και επικρατώντας του Ο.Φ.Σ.Χ. την τελευταία αγωνιστική πήρε την πολύ τιμητική πέμπτη θέση στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Στην 6η θέση ακολούθησε η ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου με μόλις 4 βαθμούς. Η πρωταθλήτρια ομάδα του 2013,2014 και 2016 παρά την ενίσχυση της από δύο ξένους σκακιστές, εμφανίστηκε αποδυναμωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα με 4 ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Η άνετη νίκη απέναντι στον Ο.Τ.Ε. και η οριακή απέναντι στον Ο.Φ.Σ.Χ. που ακολούθησαν, απομάκρυναν τον κίνδυνο του υποβιβασμού για την ομάδα του Αγίου Νικολάου. Η ομάδα του Λατώ φαίνεται επηρεασμένη από το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να πετύχει την παραμονή τις 3 φορές που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής ενώ η μεγάλη απώλεια του Νίκου Βασιλείου που ήταν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ομάδας σε παραγοντικό επίπεδο επηρέασε σίγουρα την φετινή πορεία του Λατώ στο πρωτάθλημα. Την 7η θέση στο πρωτάθλημα με 3 βαθμούς και πολύ καλές εμφανίσεις πήρε η νεοφώτιστη ομάδα του Ο.Φ.Σ.Χανίων. Η ομάδα των Χανίων που είναι θυγατρική του Κύδωνα νίκησε τον Ο.Τ.Ε. Χανίων την 1η αγωνιστική, κατάφερε να κάνει ισοπαλία με το δεύτερο της βαθμολογίας Γάζι και έδειξε αγωνιζόμενη χωρίς ξένους σκακιστές πολύ μαχητική και ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε όλους τους αγώνες, χάνοντας με οριακά σκορ ιδιαίτερα με Ρέθυμνο και Λατώ. Ο Ο.Φ.Σ.Χ. πέτυχε τον στόχο του που ήταν η παραμονή στην κατηγορία εκτός της απευκταίας και καθόλου πιθανής περίπτωσης να έχουμε τον υποβιβασμό δύο κρητικών ομάδων από την Α Εθνική. Τέλος την τελευταία θέση χωρίς βαθμό με 8 ήττες σε ισάριθμους αγώνες πήρε η ομάδα του Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων. Η ομάδα των Χανίων επανέλαβε την κακή εμφάνιση του 2015, εμφανίστηκε πολύ αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι όταν τερμάτισε στην 4η θέση και ιδιαίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια όταν πρωταγωνιστούσε στην κατηγορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ομάδα του Ο.Τ.Ε. παρουσιάστηκε με κενές σκακιέρες σε όλες τις αγωνιστικές εκτός από την πρώτη και ότι έχασε σχετικά καθαρά σε όλους σχεδόν τους αγώνες. Η ομάδα των Χανιών ελπίζει  μόνο στην περίπτωση που δεν υποβιβαστεί καμία κρητική ομάδα από την Α Εθνική, να διεκδικήσει την συμμετοχή της στον Π.Ο.Α’ Εθνικής της νέας χρονιάς σε αγώνα μπαράζ με τον Ο.Α.Χ. 2000. Θυμίζουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε γίνει το 2015 όταν ο Ο.Τ.Ε. είχε τερματίσει ξανά στην τελευταία θέση της βαθμολογίας αλλά είχε παραμείνει στην κατηγορία επικρατώντας σε αγώνα μπαράζ του Ο.Φ.Η. 2000.

Σε ατομικό επίπεδο οι σκακιστές που βραβεύτηκαν με την καλύτερη απόδοση στις σκακιέρες τους με βάση τα αποτελέσματα κάθε παίκτη στους αγώνες που συμμετείχε φαίνονται παρακάτω :

Petar Drenchev (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
5,5 / 6,0
Μυλωνάκης Γεώργιος (Ο.Α.Χανίων)
4,5 / 6,0
Κλώκας Κωνσταντίνος (Ο.Α.Α.Η.)
4,5 / 7,0
Μαμουλάκης Ελευθέριος (Ο.Α.Α.Η.)
4,5 / 5,0
Djingarova Emilia (Ο.Α.Α.Η.)
4,5 / 6,0
Βασιλείου Αιμιλία (Λατώ Αγίου Νικολάου)
5,0 / 5,0
Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα (Ο.Α.Χανίων)
4,0 / 4,0
Βιτσαξάκης Νικόλαος (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
5,5 / 7,0
Σηφογιαννάκης Ανδρέας (Ο.Α.Χανίων)
4,0 / 5,0
Δαγκωνάκης Δημήτριος (Σ.Ο. Λέων Κάντια)
5,0 / 7,0

Πολύ καλές επιδόσεις πέτυχαν επίσης ο Μάνος Χασουράκης (Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων) (3,5/5,0), ο Artur Bairamian (Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων) (5,5/7,0), ο Χρήστος Μαρινάκης (Ο.Α.Χ.) (5,0/7,0), ο Στέλιος Γρηγοράκης (Ο.Φ.Σ.Χ.) (3,0/4,0), η Χρυσή Κουκουράκη (ΣΚ.Ο.Ρ) (4,5/6,0), η Χριστίνα Ακρίβα (Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων) (5,0/7,0), η Ευαγγελία Στρατήγη (Ο.Α.Χ.) (5,0/6,0), η Σοφία Δασκαλάκη (Ο.Α.Χ.) (4,0/5,0), ο Άγγελος Μοσχοβάκης (Ο.Α.Χ.) (5,0/7,0), η Niki Vrbova (Σ.Α.Γαζίου) (4,0/5,0), η Κατερίνα Γρατσέα (3,5/4,0), ο Νίκος Στεφανάτος (3,5/4,0), ο Τίμης Λυριτζάκης (Ο.Α.Α.Η.) (5,0/7,0) ο Aleksander Delchev (Ο.Α.Α.Η.) (4,5/5,0) ο Marian Petrov (Λατώ Αγ. Νικολάου) (3,5/4,0) και ο Alexis Harakis (Λέων Κάντια) (3.5/4.0). Αναλυτικά αποτελέσματα από όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος στο http://chess-results.com/tnr272609.aspx?lan=1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου