PopUp

8/5/17

Καλές εμφανίσεις από τους σκακιστές του Ο.Φ.Η. στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα 2017.

Στην 5η θέση ο Γιώργος Καδιάνης και στην 6η ο Νίκος Καζάκος και η Μελίνα Καρούζου.
Πολύ καλές εμφανίσεις από τον Γιώργο Παπιδάκη, τον Γιώργο Τερζάκη, τον Μάνο Ροδιτάκη, την Διονυσία Μπαντά και τον Αλέξανδρο Χριστοδουλάκη.
Στην 2η θέση η Ασημένια Τσαπάκη του Ε.Γ.Ο.Η.
 Πέντε πρώτες θέσεις, τρεις δεύτερες και έξη τρίτες για σκακιστές της Σ.Α.Χανίων και του ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου.

Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 800 μαθητές από όλη την Ελλάδα, διεξήχθησαν το τριήμερο από 8 έως 10 Απριλίου στο κλειστό Γυμναστήριο Λουτρακίου τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα σκακιού για το 2017. Από την Κρήτη είχαμε 66 συμμετοχές έναντι 45 πέρυσι όταν οι αγώνες είχαν διεξαχθεί στην Χαλκιδική, 78 το 2015, 51 το 2014 και 56 το 2013 όταν οι αγώνες είχαν διεξαχθεί στην Ερέτρια. Η γεωγραφική κατανομή των συμμετεχόντων ήταν 43 από το Νομό Χανίων, 10 από το Νομό Ηρακλείου, 9 από το Νομό Ρεθύμνου και 4 από το Νομό Λασιθίου. 

Από τις 10 συμμετοχές του Ηρακλείου οι 8 ήταν σκακιστές του Ο.Φ.Η. γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο σύλλογος μας στο μαθητικό και κατ’ επέκταση στο νεανικό σκάκι σε σχέση με τους άλλους συλλόγους του Ηρακλείου. Οι συμμετοχές συνοδεύτηκαν από πολύ καλές εμφανίσεις για όλους τους μικρούς σκακιστές επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα ο πολύ έμπειρος Γιώργος Καδιάνης πήρε την 5η θέση με 6,5 βαθμούς στην κατηγορία των Λυκείων συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις του σε πανελλήνια σχολικά. Ο Γιώργος που πέρυσι είχε πάρει την 4η θέση και το 2015 την 3η ισοβαθμώντας με τους δύο πρώτους, έφτασε πολύ κοντά στο βάθρο των νικητών αλλά μια ήττα στο 8ο γύρο δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο που θα μπορούσε να είναι ακόμα και το χρυσό. Εντυπωσιακή εμφάνιση για μια ακόμα φορά την φετινή χρονιά είχαμε από τον Νίκο Καζάκο που με επίσης 6,5 βαθμούς πήρε την 6η θέση στην κατηγορία της Δ Δημοτικού όπου συμμετείχαν 85 μικροί σκακιστές από όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος που κατάφερε να νικήσει τον δεύτερο της τελικής βαθμολογίας έχασε για μισό βαθμό ένα μετάλλιο αλλά με την εμφάνιση του έδειξε ότι είναι από τους καλύτερους σκακιστές στην ηλικία του σε πανελλήνιο επίπεδο και ότι αν συνεχίσει να προπονείται με τον ίδιο ζήλο πολύ σύντομα θα έρθουν ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Είναι  χαρακτηριστικό ότι ο Καζάκος είχε τα καλύτερα κριτήρια ισοβαθμίας από όλους τους σκακιστές της κατηγορίας του γεγονός που δείχνει ότι άξιζε μια καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία. Θυμίζουμε ότι ο Καζάκος κυριάρχησε φέτος σε επίπεδο Κρήτης κατακτώντας την 1η θέση τόσο στα σχολικά όσο και στα νεανικά πρωταθλήματα. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε στην ίδια κατηγορία η ιδιαίτερα ταλαντούχα Μελίνα Καρούζου που βελτιώνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο και με 4,5 βαθμούς  κατέλαβε την 6η θέση στα κορίτσια της Δ Δημοτικού.

Στην ίδια κατηγορία είχαμε την συμμετοχή του Μάνου Ροδιτάκη που στην πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνια σχολικά πήρε με 5,5 βαθμούς και πολύ καλές εμφανίσεις την 25η θέση σε σύνολο 85 σκακιστών. Ο Μάνος έχει σημαντική ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες και η καλή του παρουσία σε πανελλήνιους αγώνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το σκακιστικό του μέλλον. Καλή εμφάνιση για μια ακόμα χρονιά σε πανελλήνια σχολικά έκανε ο Γιώργος Παπιδάκης που με 6 βαθμούς πήρε την 13η θέση στην ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία της ΣΤ Δημοτικού. Κάποιες απρόσμενες ήττες του Γιώργου στους πρώτους γύρους δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει μια ψηλότερη θέση που θα αντιπροσώπευε καλύτερα την σκακιστική του αξία. Πολύ ενθαρρυντική επίσης ήταν η εμφάνιση του οκτάχρονου Γιώργου Τερζάκη που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες νέες ελπίδες του σκακιστικού Ο.Φ.Η. Ο Γιώργος με 5,5 βαθμούς πήρε την 19η θέση στην κατηγορία της Β Δημοτικού σε σύνολο 77 σκακιστών. Σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας που είχε ο Τερζάκης είναι φανερό ότι άξιζε μια ακόμα καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία αν δεν είχε τόσο δύσκολες κληρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με νίκη στον τελευταίο γύρο ο Γιώργος θα έπαιρνε μια θέση στην πρώτη οκτάδα. Τέλος η Διονυσία Μπαντά με 3,5 βαθμούς πήρε την 12η θέση στα κορίτσια της Α Γυμνασίου ενώ ο βενιαμίν της ομάδας Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης πήρε με επίσης 3,5 βαθμούς την 32η θέση στην κατηγορία των Νηπιαγωγείων αποκομίζοντας πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες ιδιαίτερα χρήσιμες για το σκακιστικό του μέλλον. Σημαντική απουσία στους αγώνες από πλευράς Ο.Φ.Η. ήταν αυτή του πρωταθλητή Ελλάδος το 2015 και δευτεραθλητή το 2016 και φετινού πρωταθλητή Κρήτης Νίκου Σερπετσιδάκη που έχει πάρει συνολικά στο παρελθόν μία πρώτη, δύο δεύτερες και δύο τρίτες θέσεις σε Πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα.  
   
Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία για τους σκακιστές του Ηρακλείου ήρθε από την πολύ ταλαντούχα Ασημένια Τσαπάκη του Ε.Γ.Ο.Η. που με 6 βαθμούς πήρε την 2η θέση στα κορίτσια της Γ Δημοτικού ισοβαθμώντας με την πρώτη και χάνοντας την πρώτη θέση στα κριτήρια ισοβαθμίας. Η Ασημένια για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του Ηρακλειώτικου σκακιού. Καλή εμφάνιση είχαμε και από την άλλη συμμετοχή του Ηρακλείου και συγκεκριμένα από την Στέλλα Φοινικιανάκη του Π.Ο.Α. που με 5 βαθμούς πήρε την 6η θέση στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού. Πολύ καλές εμφανίσεις είχαμε επίσης και από τα δύο κορίτσια του Αγίου Νικολάου που συμμετείχαν στους αγώνες την περυσινή πρωταθλήτρια στην Α Δημοτικού Κατερίνα Κοζύρη και την Καλλιόπη Ορφανάκη που πήραν την 4η και την 5η θέση αντίστοιχα στα κορίτσια της Β Δημοτικού.

Όπως όμως κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες διακρίσεις για τους μαθητές της Κρήτης ήρθαν από την Δυτική Κρήτη και ιδιαίτερα από τα Χανιά με τους σκακιστές της Σ.Α.Χανίων να κατακτούν τέσσερεις πρώτες θέσεις, δύο δεύτερες και τέσσερεις τρίτες στις τελικές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα πρώτες θέσεις πήραν η Ευαγγελία Καραβιτάκη στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού για έκτη συνεχόμενη φορά, η Χρυσή Χασουράκη στα κορίτσια της Β Δημοτικού, η Ευγενία Πλατσάκη στα κορίτσια της Α Δημοτικού και η Έλενα Ψαριανού στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιτυχία της Ευγενίας Πλατσάκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς πρώτευσε στο σύνολο των μαθητών που έλαβαν μέρος στην κατηγορία της Α Δημοτικού συμπεριλαμβανομένων των αγοριών. Επίσης η Ευαγγελία Καραβιτάκη πήρε την δεύτερη θέση στο σύνολο των μαθητών της ΣΤ Δημοτικού που συμπεριλαμβάνει και τα αγόρια. Το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο για τους σκακιστές της Σ.Α.Χ. ήρθε από τον Γιώργο Σπυριδάκη στα αγόρια των νηπιαγωγείων. Την τρίτη θέση κατέκτησαν ο Κυριάκος Φυντριλάκης στα αγόρια της ΣΤ Δημοτικού, η Αντωνία Καραβιτάκη στα κορίτσια της Δ Δημοτικού και ο Γιώργος Αντωνιουδάκης με την Γεωργία Σκαράκη στα αγόρια και στα κορίτσια της Γ Δημοτικού αντίστοιχα.

Τρία μετάλλια (ένα αργυρό και δύο χάλκινα) είχαμε ακόμα από σκακίστριες του ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη του σκακιού στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα την δεύτερη θέση πήρε η Μελίνα Φαρσάρη στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων και την τρίτη  η Χρυσή  Κουκουράκη στα κορίτσια της Β Γυμνασίου και η Ιωάννα Χρυσού στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω οι περισσότερες διακρίσεις της Κρήτης ήταν στις μικρές ηλικίες και ιδιαίτερα από κορίτσια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο πήραν πολύ καλές θέσεις στις τελικές βαθμολογίες με σημαντικότερες διακρίσεις την 5η θέση του Βαγγέλη Πατρελάκη από την Σ.Α.Χ. και της Ασημένιας Χατζηπαναγιώτου από τον Κύδωνα στα αγόρια και στα κορίτσια της Α Γυμνασίου, την 4η θέση του Παναγιώτη Τσαγκαράκη από την Σ.Α.Χ. και την 7η της Καλλιόπης Παυλουδάκη από τον Ο.Α.Χ. στα αγόρια και στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού, την 6η θέση της Μυρτώς Καντεράκη του Κύδωνα και την 8η της Κατερίνας Παπαδοκωνσταντάκη του Ο.Α.Χ. στα κορίτσια της Ε Δημοτικού και την 6η θέση του Κυριάκου Λεβάκη της Σ.Α.Χ. στα αγόρια της Β Δημοτικού και της Τέρψης Σγουρού του Ο.Α.Χ. στα κορίτσια της Α Δημοτικού.

Εκτός όμως από τις ατομικές διακρίσεις είχαμε και μια ακόμα πολύ μεγάλη διάκριση στα ομαδικά πρωταθλήματα από το 5ο Δημοτικό Χανίων που με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες πήρε πολύ εμφατικά την πρώτη θέση στην ομαδική κατηγορία των Δημοτικών σχολείων. Στην ομάδα συμμετείχαν τέσσερεις σκακιστές της Σ.Α.Χ. και συγκεκριμένα η Ευαγγελία Καραβιτάκη, ο Παναγιώτης Τσαγκαράκης, ο Κυριάκος Φυντριλάκης και η Αντωνία Καραβιτάκη. Η μεγάλη κυριαρχία του σχολείου των Χανίων φαίνεται από το γεγονός ότι είχαν 22 νίκες στις 24 παρτίδες που διεξήχθησαν. Καλή ήταν και η εμφάνιση και του άλλου σχολείου που συμμετείχε στους αγώνες από τα Χανιά και συγκεκριμένα του 13ου Δημοτικού που πήρε την 14η θέση στο σύνολο των 36 Δημοτικών που πήραν μέρος στους αγώνες. Δυστυχώς δεν είχαμε συμμετοχή σχολείου από το Ηράκλειο στα ομαδικά πρωταθλήματα με σημαντικότερη απουσία του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Κρήτης που είχε σημαντικές πιθανότητες διακρίσεις.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αγώνες έγιναν για πρώτη φορά σε ένα κλειστό Γυμναστήριο με την παρουσία θεατών στις εξέδρες ενώ το γεγονός ότι οι σκακιστές ήταν διασκορπισμένοι σε πολλά ξενοδοχεία δημιούργησε αρκετά λειτουργικά προβλήματα στους μαθητές που συμμετείχαν στους αγώνες και στους συνοδούς τους. Περισσότερα για τους αγώνες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) (www.chessfed.net) με τις τελικές βαθμολογίες σε όλες τις τάξεις και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου