13/4/15

Σπουδαίες διακρίσεις για τους σκακιστές του Ο.Φ.Η. στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα 2015.

Στην 1η θέση ο Νίκος Σερπετσιδάκης και η Εύα Σερπετσιδάκη, στην 3η ο Γιώργος Καδιάνης ισοβαθμώντας με τον 1ο, στην 4η ο Στέλιος Μαλλιαράκης ισοβαθμώντας με τον 2ο.
 Μεγάλες επιτυχίες για το 2ο Λύκειο και το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που κατέλαβαν την 2η θέση στα ομαδικά σχολικά πρωταθλήματα. Στην 2η θέση ο Ανδρέας Κελίρης από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου και η Χρυσή Κουκουράκη από το Ρέθυμνο.
5 πρώτες θέσεις και 4 τρίτες για τους σκακιστές των Χανίων.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟΝ
ΝΙΚΟ ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΔΙΑΝΗ


ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΗΝ
ΕΥΑ ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΛΙΡΗΣ
Με την συμμετοχή περίπου 750 μαθητών από όλη την Ελλάδα, διεξήχθησαν το τριήμερο από 4 έως 6 Απριλίου στην Ερέτρια της Εύβοιας τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα σκακιού για το 2015. Από την Κρήτη είχαμε 78 συμμετοχές, έναντι 51 το 2014 και 56 το 2013, με την παρακάτω γεωγραφική κατανομή, 46 από το Νομό Χανίων, 19 από το Νομό Ηρακλείου, 11 από το Νομό Ρεθύμνου και 2 από το Νομό Λασιθίου. 

Από πλευράς Ο.Φ.Η. είχαμε 12 συμμετοχές που αποδεικνύουν την μεγάλη βαρύτητα που δείχνει το σκακιστικό τμήμα του συλλόγου μας στο μαθητικό σκάκι. Οι συμμετοχές συνοδεύτηκαν από πολύ καλές εμφανίσεις από όλους τους μικρούς σκακιστές επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα των πολύ καλών εμφανίσεων ήταν οι δύο πρώτες και η μια τρίτη θέση που κατέλαβαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηρακλειώτικου σκακιού σκακιστές του Ο.Φ.Η. σε πανελλήνιους σχολικούς αγώνες. Συγκεκριμένα ο Νίκος Σερπετσιδάκης πήρε αήττητος την πρώτη θέση στην Α Γυμνασίου με 8 βαθμούς (7 νίκες και 2 ισοπαλίες). Ο Νίκος είχε φτάσει κοντά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και στις 6 προηγούμενες συμμετοχές του σε πανελλήνια σχολικά όπου είχε καταλάβει μία φορά την 2η, δύο φορές την 3η, μία φορά την 4η και δύο φορές την 5η θέση. Την επιτυχία του αδερφού της μιμήθηκε η Εύα Σερπετσιδάκη που μετά την δεύτερη θέση του 2014 πήρε φέτος την πρώτη θέση στα κορίτσια των Λυκείων επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική ποιότητα που είχε δείξει όταν κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας κάτω των 18 ετών τον Ιανουάριο του 2014. Μεγάλη επιτυχία η τρίτη θέση του Γιώργου Καδιάνη στην πολύ δύσκολη κατηγορία της Γ Γυμνασίου ο οποίος καθιερώνεται σαν ένας από τους πολύ ελπιδοφόρους νέους σκακιστές σε πανελλήνιο επίπεδο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση τέσσερεις σκακιστές με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες και ο Γιώργος πήρε τελικά την τρίτη θέση στα κριτήρια ισοβαθμίας παρά το ότι είχε νικήσει τους δύο πρώτους της τελικής κατάταξης. Τέλος, ο Στέλιος Μαλλιαράκης δείχνοντας το μεγάλο σκακιστικό του ταλέντο και εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του, τερμάτισε στην 4η θέση στη Γ Δημοτικού με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες ισοβαθμώντας με τον 2ο και τον 3ο της τελικής βαθμολογίας και χάνοντας την τρίτη θέση για μισό βαθμό στο τέταρτο και τελευταίο κριτήριο ισοβαθμίας. Είναι σίγουρο ότι τον Στέλιο, που προπονείται με ιδιαίτερο ζήλο, περιμένουν μεγάλες διακρίσεις στο μέλλον.

Από τους άλλους σκακιστές του Ο.Φ.Η. που έλαβαν μέρος στους αγώνες ο Αριστοτέλης Τσέλος και ο Γιώργος Παπιδάκης πήραν με 5,5 βαθμούς την 20η θέση στην Ε και στην Δ Δημοτικού όπου έλαβαν μέρος 83 και 78 σκακιστές αντίστοιχα. Οι δύο παραπάνω μικροί σκακιστές έχουν όλα τα προσόντα να φτάσουν σε μεγαλύτερες πανελλήνιες σκακιστικές επιτυχίες στο μέλλον. Πολύ ελπιδοφόρα ήταν η εμφάνιση του Θέμη Μανιού που στην πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνιους αγώνες πήρε την 22η θέση ανάμεσα σε 70 σκακιστές στην Β Δημοτικού με 5 βαθμούς. Ο Θέμης είχε 5 βαθμούς στους 6 πρώτους αγώνες διεκδικώντας με αξιώσεις ένα μετάλλιο αλλά η απειρία του δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στους τελευταίους τρεις αγώνες. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε επίσης ο Μάνος Πετράκης που με 5 βαθμούς πήρε την 14η θέση στην Γ Γυμνασίου ανάμεσα σε 35 σκακιστές. Τέλος ο Αλέξανδρος Τσέλος πήρε την 36η θέση στην Β Γυμνασίου και ο βενιαμίν της ομάδας ιδιαίτερα ταλαντούχος αλλά με ελάχιστη σκακιστική εκπαίδευση Γιάννης Μανιός την 37η θέση στα Νηπιαγωγεία. Από τα κορίτσια η Μελίνα Καρούζου πήρε την 12η θέση στα κορίτσια της Β Δημοτικού και η Νεφέλη Ματθαιάκη την 14η θέση στα κορίτσια της Ε Δημοτικού αποκομίζοντας πολύ χρήσιμες εμπειρίες για το σκακιστικό τους μέλλον. 

Καλές παρουσίες είχαν και οι υπόλοιποι σκακιστές από το Ηράκλειο που πλασαρίστηκαν σε πολύ καλές θέσεις στην τελική κατάταξη. Ξεχώρισε η 2η θέση του Ανδρέα Κελίρη που προέρχεται από τον Ο.Α.Α.Η., και αγωνίζεται σήμερα στην πρωταθλήτρια Ελλάδας Π.Σ. Περιστερίου, στα αγόρια των Λυκείων. Ο δεκαεξάχρονος Ανδρέας Κυπριακής καταγωγής είναι ένας από τους καλύτερους σκακιστές στην ηλικία του στον κόσμο, και πρόσφατα έχει πάρει τον τίτλο του Διεθνή Μαιτρ. Στους αγώνες ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με 7,5 βαθμούς και έχασε το χρυσό μετάλλιο στα κριτήρια ισοβαθμίας παρά την νίκη του επί του τελικού νικητή καθώς έχασε έναν αγώνα από χρόνο. Επίσης ο  Μάρκος Βαγιωνάκης του Λέων Κάντια και ο Παναγιώτης Ελευθεράκης των Νέων Ηροδότου πήραν την 22η και την 23η θέση αντίστοιχα στα Λύκεια και η Αγγελική Γραμματικάκη του Ο.Α.Α.Η. την 9η θέση στα κορίτσια των Λυκείων. Τέλος η Άσπα Δαγκωνάκη του Λέων Κάντια πήρε την 9η θέση στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού, η αδερφή της Τόνια Δαγκωνάκη των Νέων Ηροδότου την 11η θέση στα κορίτσια της Γ Γυμνασίου και η Στέλλα Φοινικιανάκη του Ο.Α.Α.Η. την 16η θέση στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των δύο μικρών σκακιστών του Λασιθίου που έλαβαν μέρος στους αγώνες με τον Ηλία Κοζύρη να παίρνει την 21η θέση στην Ε Δημοτικού και την αδερφή του Κατερίνα Κοζύρη την 5η θέση στα κορίτσια των νηπιαγωγείων.

Εκτός από τις ατομικές διακρίσεις είχαμε μεγάλες διακρίσεις στα ομαδικά πρωταθλήματα από τα δύο σχολεία του Ηρακλείου που πήραν μέρος στους αγώνες. Συγκεκριμένα το 2ο Λύκειο Ηρακλείου με την συμμετοχή του Ανδρέα Κελίρη, του Παναγιώτη Ελευθεράκη, του Μάρκου Βαγιωνάκη και της Εύας Σερπετσιδάκη πήρε την 2η θέση στην κατηγορία των Λυκείων τερματίζοντας αήττητο με 10 βαθμούς σε 6 αγώνες (4 νίκες και 2 ισοπαλίες). Την επιτυχία του Λυκείου μιμήθηκε το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που με την συμμετοχή τριών σκακιστών του Ο.Φ.Η. του Γιώργου Καδιάνη του Νίκου Σερπετσιδάκη και του Μάνου Πετράκη και της Τόνιας Δαγκωνάκη των Νέων Ηροδότου πήρε την 2η θέση στην κατηγορία των Γυμνασίων τερματίζοντας επίσης αήττητο με 9 βαθμούς σε 6 αγώνες (3 νίκες και 3 ισοπαλίες). Πρέπει να τονίσουμε ότι τα σχολεία του Ηρακλείου είχαν δυνατότητες να πάρουν ακόμα και την πρώτη θέση στις κατηγορίες τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάκτηση της 2ης θέσης για πρώτη φορά στην ιστορία των πανελλήνιων μαθητικών ομαδικών αγώνων δεν είναι μια μεγάλη και πρωτόγνωρη επιτυχία για το Ηρακλειώτικο σκάκι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2ο Γυμνάσιο νίκησε άνετα στον 2ο γύρο των αγώνων με 3-1 το Γυμνάσιο Ασπροπύργου που πήρε την τελικά την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη.  

Όπως όμως κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες διακρίσεις για τους μαθητές της Κρήτης ήρθαν από την Δυτική Κρήτη και κυρίως από τα Χανιά και την Σ.Α.Χανίων με 5 πρώτες θέσεις, 1 δεύτερη και 4 τρίτες στις τελικές βαθμολογίες. Οι επιτυχίες των μαθητών από τα Χανιά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη πόλη των Χανίων στο μαθητικό σκάκι. Συγκεκριμένα πρώτες θέσεις πήραν ο Γιώργος Αντωνιουδάκης της Σ.Α.Χανίων στην Α Δημοτικού, ο Παναγιώτης Τσαγκαράκης της Σ.Α.Χανίων στην Δ Δημοτικού, η Χρυσή Χασουράκη της Σ.Α.Χανίων στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων, η Ευαγγελία Καραβιτάκη της Σ.Α.Χανίων στα κορίτσια της Δ Δημοτικού για τέταρτη φορά και η Ανθή Βοζινάκη της Σ.Α.Χανίων στα κορίτσια της Β Γυμνασίου επίσης για τέταρτη φορά. Η Χασουράκη και η Βοζινάκη πήραν επίσης την 3η θέση στις κατηγορίες open (που συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια). Την 3η θέση πήραν ακόμη η Αντωνία Καραβιτάκη της Σ.Α.Χανίων στα κορίτσια της Β Δημοτικού και η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη του Ο.Α.Χανίων στα κορίτσια της Γ Δημοτικού. Διάκριση είχαμε επίσης από την Χρυσή Κουκουράκη του Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου που πήρε τη 2η θέση στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε την 3η θέση που πήρε ο Θάνος Μαυρίδης από την Κίσαμο στο ανοικτό πρωτάθλημα της Α,Β και Γ Δημοτικού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο πήραν πολύ καλές θέσεις στις τελικές βαθμολογίες με καλύτερη την 4η θέση σε ισοβαθμία με τον 3ο του Μιχάλη Πελαντάκη από τον Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου στα αγόρια της ΣΤ Δημοτικού.

Περισσότερα για τους αγώνες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Κ. (www.essk.gr) όπου υπάρχουν συνημμένοι πίνακες  με τις τελικές βαθμολογίες σε όλες τις τάξεις, με επισήμανση στους μαθητές και μαθήτριες από την Κρήτη και στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. (www.chessfed.net) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου