PopUp

27/2/15

Αποτελέσματα της τελικής φάσης των ατομικών νεανικών Κρήτης 2015.

Δύο προκρίσεις στα Πανελλήνια για τους σκακιστές του Ο.Φ.Η.
Πρώτος κάτω των 10 ο Γιώργος Παπιδάκης.
Δεύτερος κάτω των 16 ο Γιώργος Καδιανης.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΙΔΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ. ΔΕΞΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Ε.Σ.Σ.Κ.  ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΔΙΑΝΗΣ,
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΥΝΤΡΙΛΑΚΗΣ
ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ, ΕΙΡΗΝΗ
ΕΡΓΑΖΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΟΛΚΑ. ΠΙΣΩ Ο
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ Σ.Α.Χ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ


ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΙΡΙΔΑ
ΒΙΤΣΑΞΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ
 ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ












ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΘΕΜΗΣ ΜΑΝΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΥΛΩΝΑΚΗ



Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΙΑΝΕΡΗΣ











Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία την Κυριακή 15/2/2015 στο ξενοδοχείο VANISKO στην Αμμουδάρα Γαζίου η τελική φάση των ατομικών νεανικών Κρήτης 2015 που διοργάνωσε η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (Ε.Σ.Σ.Κ.) σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μαλεβυζίου (Δ.Ο.Π.Α.Μ.)


Το επίπεδο των αγώνων ήταν ιδιαίτερα υψηλό και ο ανταγωνισμός πολύ μεγάλος. Χαρακτηριστικό του έντονου ανταγωνισμού είναι ότι σε 3 από τις 10 κατηγορίες η πρόκριση στα Πανελλήνια Νεανικά πρωταθλήματα κρίθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ. Από πλευράς πρώτων θέσεων οι σκακιστές των Χανίων επικράτησαν για μία ακόμη φορά παίρνοντας 8 πρώτες θέσεις σε σύνολο 10 (7 πήρε η Σ.Α.Χανίων με το συνεργαζόμενο σωματείο του Α.Ο.Κάϊσσα Χανίων και 1 ο Ο.Α.Χανίων), 1 πρώτη θέση πήραν οι σκακιστές του Ηρακλείου με τον Γιώργο Παπιδάκη του Ο.Φ.Η. και 1 οι σκακιστές του Λασιθίου με την Αιμιλία Βασιλείου του Λατώ Αγίου Νικολάου. Από πλευράς προκρίσεων είχαμε 11 προκρίσεις σε σύνολο 15 από τα Χανιά (7 πήραν οι σκακιστές της Σ.Α.Χανίων με το συνεργαζόμενο σωματείο του Α.Ο.Κάϊσσα Χανίων και από 2 πήραν οι σκακιστές του Ο.Α.Χανίων και του Κύδωνα Χανίων), 3 προκρίσεις πήραν σκακιστές από το Ηράκλειο (2 από τον Ο.Φ.Η. και 1 από τον Λέων Κάντια) και 1 σκακιστής από το Λασίθι (από τον Λατώ Αγίου Νικολάου). Στους αγώνες δεν συμμετείχαν οι Νικόλας Θεοδώρου, Βαγγέλης Πατρελάκης, Ανθή Βοζινάκη και Μυρτώ Καντεράκη όλοι από τη Σ.Α.Χανίων οι οποίοι έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητές Ελλάδας το 2014 έχουν ήδη κερδίσει την πρόκριση τους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του 2015.

Από πλευράς Ο.Φ.Η. την πρόκριση για τα Πανελλήνια Νεανικά πρωταθλήματα κέρδισαν ο Γιώργος Παπιδάκης που πήρε με άνεση την πρώτη θέση στην κατηγορία αγοριών έως 10 ετών, με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες και ο Γιώργος Καδιάνης που πήρε αήττητος την δεύτερη θέση στην πολύ απαιτητική κατηγορία των αγοριών έως 16 ετών. Επίσης  διακρίθηκαν διεκδικώντας με μεγάλες αξιώσεις την πρόκριση και παίρνοντας τελικά την πολύ τιμητική δεύτερη θέση στις κατηγορίες τους η Ίριδα Βιτσαξάκη και η Ειρήνη Εργαζάκη στα κορίτσια, ενώ ο Ανδρέας Λιανέρης και ο Θέμης Μανιός στα αγόρια πήραν την τρίτη θέση στις κατηγορίες τους χάνοντας οριακά την πολυπόθητη πρόκριση. Ειδικά ο Ανδρέας Λιανέρης έχασε την πρόκριση με ένα πολύ άδικο κατά την γνώμη μας τρόπο, που περιγράφουμε αναλυτικότερα παρακάτω. Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση του Νίκου Σερπετσιδάκη που πήρε μόλις την τέταρτη θέση στην κατηγορία των αγοριών έως 14 ετών, σπάζοντας μια παράδοση που τον ήθελε για τρεις συνεχόμενες χρονιές να παίρνει την πρώτη θέση και βέβαια την πρόκριση στις κατηγορίες που είχε λάβει μέρος. Τέλος ο Ηλίας Αγγελάκης (Ο.Φ.Η. 2000) δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 5η θέση στην κατηγορία των αγοριών έως 12 ετών. Τις άλλες προκρίσεις των σκακιστών της Ανατολικής Κρήτης πέτυχαν η Αιμιλία Βασιλείου (Λατώ Αγίου Νικολάου) που κατετάγη πρώτη στη κατηγορία κοριτσιών έως 16 ετών, και η Άσπα Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια) επίσης πρώτη στη κατηγορία κοριτσιών έως 12 ετών. Βλέπουμε παρακάτω τις βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο πρώτα αγόρια και το πρώτο κορίτσι από κάθε κατηγορία πήραν την πρόκριση για τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα 2015 που θα γίνουν πιθανότατα στο Ρίο της Αχαΐας από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2015.

Στην κατηγορία των αγοριών έως 8 ετών την πρόκριση πήραν δύο νέα ταλέντα του Κρητικού σκακιού από τα Χανιά που ήταν λόγω εμπειρίας και τα θεωρητικά φαβορί της κατηγορίας. Συγκεκριμένα ο Φίλιππος Παρασκάκης (Σ.Α.Χανίων) πήρε την πρώτη θέση με 4 βαθμούς παρά την απρόσμενη ήττα του στον τελευταίο γύρο από τον Θανάση Αλεξανδράκη. Την δεύτερη θέση λόγω της ήττας του από τον Παρασκάκη πήρε με τους ίδιους βαθμούς ο Γιάννης Αλειφέρης (Ο.Α.Χανίων2000). Στην τρίτη θέση ακολούθησε ο Θέμης Μανιός (Ο.Φ.Η.) με 3,0 βαθμούς (τρεις νίκες και δύο ήττες από τους εμπειρότερους αντιπάλους του από τα Χανιά) αφήνοντας πολλές ελπίδες για το σκακιστικό του μέλλον. Τέταρτος τερμάτισε ο Μάνος Φουρναράκης (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) με 2 βαθμούς όσους και ο Θανάσης Αλεξανδράκης (Σ.Α.Γαζίου) που πήρε την πέμπτη θέση και του οποίου η νίκη επί του Παρασκάκη δείχνει ότι έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Χρήσιμες εμπειρίες απεκόμισε από την συμμετοχή του στους αγώνες ο Ορέστης Τσαλίκος (Λατώ Αγίου Νικολάου).

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΠΑΡΑΣΚΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
4,0
2
ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ 2000
4,0
3
ΜΑΝΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
Ο.Φ.Η.
3,0
4
ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
2,0
5
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Σ.Α.ΓΑΖΙΟΥ
2,0
6
ΤΣΑΛΙΚΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
0,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 10 ετών επικράτησε με το εντυπωσιακό των 5 νικών σε ισάριθμους αγώνες, εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του και δείχνοντας για μια ακόμα φορά τις μεγάλες του σκακιστικές δυνατότητες μια μεγάλη ελπίδα του Ηρακλειώτικου σκακιού ο Γιώργος Παπιδάκης (Ο.Φ.Η.). Την δεύτερη θέση και την πρόκριση πήρε σχετικά άνετα ο Νίκος Γαλανάκης (Α.Ο.Κύδων Χανίων) με 4 βαθμούς. Στην τρίτη θέση ακολούθησε ο Λευτέρης Παντελάκης (Ο.Α.Χανίων2000) με 3 βαθμούς, με τέταρτο τον εννιάχρονο Γιάννη Κακολύρη (Α.Ο.Α.Ν.2000) με 2 βαθμούς. Χρήσιμες εμπειρίες για τον Δημήτρη Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια) και τον Γιώργο Καβούνη (ΣΚ.Ο. Ρεθύμνου) που ισοβάθμησαν στη πέμπτη θέση με 0,5 βαθμό.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΩΣ 10 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΠΑΠΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο.Φ.Η.
5,0
2
ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
4,0
3
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ 2000
3,0
4
ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Α.Ο.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2000
2,0
5
ΔΑΓΚΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ
0,5
-
ΚΑΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
0,5

Στην κατηγορία των αγοριών έως 12 ετών είχαμε άλλη μια εύκολη επικράτηση ενός πολύ αξιόλογου νέου σκακιστή που βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστική άνοδο τα τελευταία χρόνια του Χρήστου Μαρινάκη (Ο.Α.Χανίων) με 5 βαθμούς (5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες). Στην κατηγορία αυτή ο Ανδρέας Λιανέρης (Ο.Φ.Η.) είχε σίγουρη την δεύτερη θέση καθώς ήταν φανερά καλύτερος σε όλη την διάρκεια της παρτίδας του απέναντι στον Γιώργο Παπαδημητράκη (Σ.Α.Χανίων), ενώ του αρκούσε ακόμα και η ισοπαλία για να πάρει την πρόκριση. Λίγο πριν το τέλος της παρτίδας και ενώ φαινόταν ότι το αποτέλεσμα είχε οριστικά κριθεί υπέρ του Λιανέρη, μια ιδιαίτερα τυπική και χωρίς καμία ουσία παράβλεψη των κανονισμών από τον μικρό σκακιστή του Ο.Φ.Η. που δεν έκανε την τυπική διαδικασία που απαιτείται για την προαγωγή ενός πιονιού, δεν αντικατέστησε δηλαδή το πιόνι με βασίλισσα, η οποία σημειώνουμε θα έπρεπε να φαγωθεί υποχρεωτικά από τον αντίπαλο του στην επόμενη κίνηση, έδωσε το δικαίωμα στον Παπαδημητράκη του οποίου το χρονόμετρο μηδενιζόταν, να επικαλεστεί αντικανονική κίνηση. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε σαν δεύτερη αντικανονική (υπήρξε ο ισχυρισμός ότι είχε προηγηθεί άλλη μια αντικανονική κίνηση νωρίτερα) και ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Παπαδημητράκη. Σημειώνουμε ότι η αλλαγή των κανονισμών που προβλέπουν ότι ένας αγώνας χάνεται σε δύο και όχι σε τρεις αντικανονικές κινήσεις ισχύει από τον Ιούλιο του 2014. Έτσι ο Γιώργος Παπαδημητράκης (Σ.Α.Χανίων) πήρε την νίκη σε μια εντελώς χαμένη θέση και κέρδισε την πρόκριση για τα πανελλήνια νεανικά με 3,5 βαθμούς αφήνοντας τον Ανδρέα Λιανέρη (Ο.Φ.Η.) στην τρίτη θέση με 3 βαθμούς. Την τέταρτη θέση με 2,5 βαθμούς πήρε ο Μιχάλης Πελεντάκης (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) και ακολούθησε ο Ηλίας Αγγελάκης (Ο.Φ.Η.2000) με 1 βαθμό. Χρήσιμες εμπειρίες για τον εντεκάχρονο Ηλία Κοζύρη (Λατώ Αγίου Νικολάου).

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ
5,0
2
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
3,5
 3 
ΛΙΑΝΕΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Ο.Φ.Η.
3,0
4
ΠΕΛΑΝΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
2,5
5
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
Ο.Φ.Η. 2000
1,0
6
ΚΟΖΥΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
0,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 14 ετών επικράτησε ένας άλλος πολύ αξιόλογος νέος σκακιστής από τα Χανιά ο Νίκος Γεωργακόπουλος (Σ.Α.Χανίων) με 4 βαθμούς, παρά την ήττα του στον τελευταίο αγώνα γοήτρου από τον Σερπετσιδάκη. Για την δεύτερη θέση και την πρόκριση στα Πανελλήνια Νεανικά είχαμε την συγκλονιστική μάχη μεταξύ του Δημήτρη Πισσαδάκη (Α.Ο. Κύδων Χανίων) και του Γιάννη Κυριακάκη (Ο.Α.Α.Η.) που ισοβάθμησαν σε όλα με 3 βαθμούς, αφού είχαν και οι δύο χάσει από τον Γεωργακόπουλο αλλά είχαν νικήσει τον Σερπετσιδάκη και τον Μαγουλιανό. Ο μεταξύ τους αγώνας έληξε μετά από μεγάλη μάχη ισόπαλος για να ακολουθήσει η διαδικασία των μπαράζ που ήταν δύο δεκάλεπτες παρτίδες με αντίθετα χρώματα. Εκεί ο περισσότερο έμπειρος ιδιαίτερα σε αγώνες μπλιτζ Δημήτρης Πισσαδάκης (Α.Ο. Κύδων Χανίων) επικράτησε με δύο νίκες και πήρε την πρόκριση αφήνοντας στην τρίτη θέση τον πολύ μαχητικό Γιάννη Κυριακάκη (Ο.Α.Α.Η.). Στην τέταρτη θέση ακολούθησε ο Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.) που απογοήτευσε με την εμφάνιση του κι έμεινε με την μόνη ικανοποίηση ότι κέρδισε τον νικητή της κατηγορίας Γεωργακόπουλο σε ένα αγώνα όμως χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς όταν έγινε τόσο η πρώτη θέση όσο και η πρόκριση είχαν ήδη κριθεί. Ακολούθησε στην πέμπτη θέση ο Νίκος Μαγουλιανός (Λατώ Αγίου Νικολάου) του οποίου η μαχητικότητα στις παρτίδες του δεν συνοδεύτηκε από θετικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΩΣ 14 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
3,0
2
ΠΙΣΣΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
2,5
 
ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
2,5
4
ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο.Φ.Η.
2,0
5
ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
0,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 16 ετών την πρώτη θέση πήρε για μια ακόμα φορά ο πολύ έμπειρος και με πολλές επιτυχίες σε πανελλήνια πρωταθλήματα Αργύρης Παπαδόπουλος (Σ.Α.Χανίων) με 4,5 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε αήττητος, με πολύ καλές εμφανίσεις σε όλους τους αγώνες και συνεχίζοντας την εντυπωσιακή ανοδική του πορεία των τελευταίων μηνών ο Γιώργος Καδιάνης (Ο.Φ.Η.) με 4 βαθμούς αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Σταύρο Φυντριλάκη (Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων) με 3,5 βαθμούς. Ο Φυντριλακης έχοντας κάνει ισοπαλία με τον Καδιάνη ήλπιζε σε νίκη του Παπαδόπουλο επί του Καδιάνη για να οδηγηθούν οι δύο σκακιστές σε μπαράζ κάτι όμως που δεν συνέβη. Ακολούθησαν στην τέταρτη θέση ισόβαθμοι με 1 βαθμό οι Χαράλαμπος Αναγνωστάκις (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου), Άγγελος Μοσχοβάκης (Σ.Α.Γαζίου) και Χρήστος Τσιχλής (Λατώ Αγίου Νικολάου) που δεν κατάφεραν με τα αποτελέσματα τους (ήττες από τους τρεις πρωτοπόρους) να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρόκριση.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ
Σ.Α. ΧΑΝΙΩΝ
4,5
 
ΚΑΔΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο.Φ.Η.
4,0
3
ΦΥΝΤΡΙΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Α.Ο. ΚΑΪΣΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
3,5
4
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΙΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
1,0
-
ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Σ.Α.ΓΑΖΙΟΥ
1,0
-
ΤΣΙΧΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
1,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 8 ετών την πρώτη θέση και την πρόκριση πήρε σχετικά άνετα η Αντωνία Καραβιτάκη (Σ.Α.Χανίων) με 3 βαθμούς δείχνοντας ότι ακολουθεί κατά βήμα την πολύ καλή πορεία της μεγαλύτερης αδερφής της. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Εύα Γουμενάκη (ΣΚ.Ο.Ρεθυμνου) με 2 βαθμούς, στην τρίτη η Καλλιρρόη Αγγελέτου  (Σ.Ο.Λέων Κάντια) με 1 βαθμό και στην τέταρτη η Κατερίνα Κοζύρη (Λατώ Αγίου Νικολάου).

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
3,0
2
ΓΟΥΜΕΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
2,0
 3 
ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ
1,0
4
ΚΟΖΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
0,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 10 ετών παρά λίγο να έχουμε την μεγάλη έκπληξη καθώς η Ευαγγελία Καραβιτάκη (Σ.Α.Χανίων) βρέθηκε νωρίς σε πίεση χρόνου στον αγώνα της απέναντι στην Ειρήνη Εργαζάκη (Ο.Φ.Η.2000). Η εμπειρία όμως σε συνδυασμό με την σκακιστική της ποιότητα βοήθησε την Καραβιτάκη να ξεπεράσει την δύσκολη θέση και να πάρει την νίκη και μαζί την πρώτη θέση και την πρόκριση με 3 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Ειρήνη Εργαζάκη (Ο.Φ.Η.2000) με 2 βαθμούς που προδόθηκε από την απειρία της αλλά έδειξε για μια ακόμα φορά ότι έχει λαμπρό σκακιστικό μέλλον αν συνεχίσει την προσπάθεια της με τον ίδιο ρυθμό, στην τρίτη η Δήμητρα Τσόλκα  (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) με 1 βαθμό και στην τέταρτη η Σταυρίνα Νταή (Λατώ Αγίου Νικολάου).

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΩΣ 10 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Σ.Α. ΧΑΝΙΩΝ
3,0
2
ΕΡΓΑΖΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
Ο.Φ.Η. 2000
2,0
 3 
ΤΣΟΛΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΣΚ.Ο. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
1,0
4
ΝΤΑΗ ΣΤΑΥΡΙΝΑ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
0,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 12 ετών έγινε η μεγαλύτερη μάχη από όλες τις κατηγορίες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και της πρόκρισης καθώς 3 κορίτσια ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 2 βαθμούς αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Ευτυχία Βάλλα (Λατώ Αγίου Νικολάου). Στα μπαράζ που ακολούθησαν (διπλοί αγώνες με χρόνο δέκα λεπτών) είχαμε νέα ισοβαθμία στην πρώτη θέση μεταξύ της Άσπας Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια) και της Χρυσής Κουκουράκη (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) με 2,5 βαθμούς ενώ η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (Α.Ο.Κύδων Χανίων) έμεινε στην τρίτη θέση με 1 βαθμό. Στα νέα μπαράζ που ακολούθησαν μεταξύ των δύο πρώτων, ο πρώτος αγώνας έληξε ισόπαλος και τελικά στον δεύτερο αγώνα η πολύ μαχητική Άσπα Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια) πήρε τη νίκη την πρώτη θέση και την πρόκριση, επιβεβαιώνοντας την σκακιστική της πρόοδο και αφήνοντας στην δεύτερη θέση την άξια αντίπαλο της Χρυσή Κουκουράκη (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αγώνας κρίθηκε στον χρόνο και ότι την στιγμή που μηδενίστηκε το χρονόμετρο της Κουκουράκη, η Δαγκωνάκη είχε στο χρονόμετρο της ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι στον πρώτο γύρο των μπαράζ, αγώνες όπου υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούνται στενά από ένα διαιτητή, η Κουκουράκη είχε χάσει μια παρτίδα όταν έκανε μια αντικανονική κίνηση από τις συνηθισμένες σε αγώνα σκακιού. Θυμίζουμε ότι με βάση τους νέους κανονισμούς που ισχύουν από τον Ιούλιο 2014 αρκεί μία αντικανονική κίνηση για να μηδενιστεί ένας παίκτης σε παρτίδα ράπιντ ή μπλιτζ.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΔΑΓΚΩΝΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ
2,0
2
ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΡΥΣΗ
ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
2,0
3
ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
2,0
4
ΒΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΙΑ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
0,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 14 ετών την πρώτη θέση και την πρόκριση πήρε σχετικά άνετα μια πολύ καλή νεαρή σκακίστρια από τα Χανιά η Αργυρώ Πετράκη (Α.Ο. Κάισσα Χανίων) με 2 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Ίριδα Βιτσαξάκη  (Ο.Φ.Η.) με 1 βαθμό και πολύ καλές εμφανίσεις και στην τρίτη η Ιωάννα Τζανάκη  (Α.Ο.Α.Ν.2000).

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΩΣ 14 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
 
ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ
Α.Ο. ΚΑΪΣΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
2,0
2
ΒΙΤΣΑΞΑΚΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
Ο.Φ.Η.
1,0
3
ΤΖΑΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ
Α.Ο.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2000
0,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 16 ετών η πρώτη θέση και η πρόκριση κρίθηκε για μια ακόμα φορά στην διαδικασία των μπαράζ (δύο δεκάλεπτες παρτίδες με αντίθετα χρώματα) καθώς είχαμε ισοβαθμία στην πρώτη θέση της Αιμιλία Βασιλείου (Λατώ Αγίου Νικολάου) και της Εβίτας Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου) με 1,5 βαθμό. Τελική νικήτρια, με δύο νίκες στις δεκάλεπτες παρτίδες που ακολούθησαν, αναδείχτηκε η ψυχραιμότερη και πάντα πολύ ποιοτική Αιμιλία Βασιλείου (Λατώ Αγίου Νικολάου) που είναι τα τελευταία χρόνια η καλύτερη εκπρόσωπος του σκακιού στο νομού Λασιθίου, ενώ η ιδιαίτερα μαχητική Εβίτα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου) πήρε την δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση ακολούθησε η Δανάη Φιλοξένη  (Α.Ο.Κύδων) που δεν κατάφερε να δείξει τις αναμφισβήτητες σκακιστικές της δυνατότητες. Σημειώνουμε ότι στην παρούσα κατηγορία όπως και στις κατηγορίες των κοριτσιών αλλά και των αγοριών έως 14 ετών δεν είχαμε συμμετοχή σκακιστών από το Ρέθυμνο γεγονός που αξίζει να προβληματίσει τους παράγοντες του σκακιού στην πόλη αυτή.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ
Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
1,5
 2
ΣΤΡΑΤΗΓΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Σ.Α. ΓΑΖΙΟΥ
1,5
3
ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΔΑΝΑΗ
Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
0,0

Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι τρεις προκρίσεις κρίθηκαν στην διαδικασία των δεκάλεπτων παρτίδων, όπως προβλεπόταν από την προκήρυξη των αγώνων στις περιπτώσεις ισοβαθμίας, έχουμε να προτείνουμε τα παρακάτω στην διοίκηση της Ε.Σ.Σ.Κ. Αντί για δεκάλεπτες παρτίδες χωρίς πρόσθετο χρόνο ανά κίνηση, να καθιερωθεί στις περιπτώσεις ισοβαθμιών, όπως προβλέπεται και στην προκήρυξη των πανελληνίων ατομικών πρωταθλημάτων, αγώνες με επαύξηση χρόνου ανά κίνηση π.χ. με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και πρόσθετο χρόνο 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Νομίζουμε ότι σε αγώνες ράπιντ ή μπλιτζ η ύπαρξη πρόσθετου χρόνου ανά κίνηση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για την δικαιότερη ανάδειξη του τελικού νικητή.

Όσο για το θέμα που προέκυψε με την παρτίδα Λιανέρη Παπαδημητράκη έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:
v      Μαθήματα ήθους σαν αυτό που έδωσε η Ανθή Βοζινάκη της Σ.Α.Χανίων στο περυσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που δεν δέχτηκε να πάρει την νίκη «στα χαρτιά» εκμεταλλευόμενη κάτι πολύ πιο προφανές στον κανονισμό του σκακιού, πρέπει να διδάσκεται σαν παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους μικρούς σκακιστές.
v      Το νόμιμο δεν είναι πάντα το ηθικό. Το ηθικό εφαρμόστηκε πολύ σωστά στην βαθμολογία της κατηγορίας των κοριτσιών έως 12 ετών. Έχω πολλές αμφιβολίες εάν θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο κάποιοι παράγοντες της Σ.Α.Χανίων.
v      Η προσπάθεια για την διαμόρφωση του χαρακτήρα στα παιδιά μικρών ηλικιών είναι κατά πολύ σημαντικότερη από μία πρόκριση ή μία νίκη σε ένα αγώνα σκακιού.
v  Η καλλιέργεια υπέρμετρου συλλογικού φανατισμού από όπου και αν προέρχεται δεν είναι ότι το καλύτερο στον χώρο του σκακιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου