PopUp

16/12/13

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Ο Ο.Φ.Η.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ
ΤΟΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ
Η ΑΠΟΝΟΜΗ 
ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Νέα πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σκακιστική ομάδα του Ο.Φ.Η. που κατέκτησε την τρίτη θέση στο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων που έγινε στην Καβάλα από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου. Την μεγάλη επιτυχία των ομάδων της Κρήτης συμπλήρωσε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στο βάθρο των νικητών κατακτώντας την δεύτερη θέση πίσω από την Πνευματική Στέγη Περιστερίου που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια. Θα πρέπει να απευθύνουμε για μια ακόμα φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην AEGEAN AIRLINES για την ευγενική της χορηγία να προσφέρει στην ομάδα μας 10 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια Ηράκλειο-Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο για να συμμετάσχει στην πολύ σημαντική αυτή σκακιστική διοργάνωση. Η χορηγία της AEGEAN αποδείχτηκε ιδιαίτερα γούρικη, καθώς συνοδεύτηκε από μια τόσο μεγάλη επιτυχία, και ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας συνεργασίας της AEGEAN με τον σκακιστικό τμήμα του Ο.Φ.Η. Επίσης ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη για τη σημαντική του βοήθεια να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να εκπροσωπήσουμε επάξια την πόλη μας στο πανελλήνιο αυτό πρωτάθλημα.  

Η επιτυχία του Ο.Φ.Η. αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι η ομάδα μας έλαβε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε αυτήν την διοργάνωση, και ότι είχε την όγδοη θέση στην αρχική κατάταξη των ομάδων σύμφωνα με τον μέσο όρο του διεθνούς βαθμού αξιολόγησης (ELO) των σκακιστών της. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τόσο ο Ο.Φ.Η. όσο και η Σ.Α.Χ. στηρίζονται σε ντόπιους μικρούς σκακιστές που προέρχονται από τα πολύ καλά τμήματα υποδομής που διαθέτουν, σε αντίθεση με την ομάδα της Π.Σ.Περιστερίου που βασίζει κυρίως την δύναμη της σε μεταγραφές μικρών ταλαντούχων σκακιστών από όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία των ομάδων της Κρήτης αποδεικνύει την πολύ καλή αναπτυξιακή δουλειά που γίνεται στο σκάκι στο νησί μας και δίνει το δικαίωμα στην Ε.Σ.Σ.Κ. να διεκδικήσει από την Ε.Σ.Ο. την θεσμοθέτηση δεύτερης θέση πρόκρισης για τις ομάδες μας, για το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων του 2014. Οι ομάδες της Κρήτης δικαιούνται να έχουν ισχυρή προτεραιότητα στο δικαίωμα αναπλήρωσης για την συμμετοχή ακόμα και τρίτης ομάδας. Είναι σίγουρο ότι και άλλες ομάδες του νησιού μας, όπως για παράδειγμα ο ΚΥΔΩΝΑΣ που για οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσε φέτος να διεκδικήσει την συμμετοχή του στην Καβάλα, θα μπορούσε να καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος.

Η κατάκτηση της τρίτης θέσης είναι το επιστέγασμα μιας πολύ επιτυχημένης χρονιάς για τον σκακιστικό Ο.Φ.Η. με σημαντικότερους ενδιάμεσους σταθμούς την κατάκτηση του Κυπέλου Κρήτης για πρώτη φορά στην ιστορία του με νίκη στον τελικό απέναντι στην Σ.Α.Χανίων, την παραμονή της ομάδας μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Α Εθνική, την κατάκτηση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά της πρώτης θέσης στο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων Ανατολικής Κρήτης και πολλές ατομικές διακρίσεις των μικρών σκακιστών του συλλόγου μας. Οι επιτυχίες αυτές αποδεικνύουν την πολύ καλή και υπεύθυνη δουλεία που γίνεται στο τμήμα σκάκι του Ο.Φ.Η. από όλους τους προπονητές της ομάδας μας, αλλά παράλληλα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε όλο το φάσμα του σκακιστικού Ο.Φ.Η. (παράγοντες, προπονητές και σκακιστές) για να συνεχιστεί η προσπάθεια με τον ίδιο ζήλο και να διατηρηθεί η ανοδική πορεία του τμήματος τα επόμενα χρόνια.

Θυμίζουμε για την ιστορία, ότι το ξεκίνημα της πορείας της νεανικής ομάδας του Ο.Φ.Η., έγινε ένα βροχερό τριήμερο τον Οκτώβριο του 2009 όταν η ομάδα παίδων κορασίδων του Ο.Φ.Η. 2000 με πρωταγωνιστές σε πολύ μικρή ηλικία τρεις από τους σημερινούς σκακιστές της ομάδας μας την Εύα και τον Νίκο Σερπετσιδάκη και τον Γιώργο Καδιάνη, και εκπρόσωπους της οικογένειας Βιτσαξάκη τότε, στην θέση της Ίριδας, την Μαριλένα και τον Νικόλα και με τον δεκατριάχρονο τότε Δημήτρη Μαρκομιχελάκη κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων που είχε γίνει στο ξενοδοχείο Perle στο Σταυρό Ακρωτηρίου στα Χανιά πίσω από τις υπερδυνάμεις του σκάκι στην Δυτική Κρήτη την Σ.Α.Χ. και τον ΚΥΔΩΝΑ. Η ομάδα είχε συγκροτήθηκε την τελευταία στιγμή και είχε στην σύνθεση της σκακιστές πολύ μικρότερους σε ηλικία από τις κατηγορίες που αγωνίστηκαν, οι οποίοι έδειξαν από πολύ νωρίς το πλούσιο σκακιστικό τους ταλέντο.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα πήρε με σχετική ευκολία με 10 βαθμούς το μεγάλο φαβορί των αγώνων, η ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Περιστερίου είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια τόσο το 2010 όσο και το 2011 ενώ πέρυσι τερμάτισε δεύτερη πίσω από την ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας. Η Π.Σ.Περιστερίου σημείωσε πέντε άνετες νίκες σε ισάριθμους αγώνες (5,5-0,5 την Ε.Σ.Θεσσαλονίκης, 5-1 την Σ.Α.Χανίων, 4,5-1,5 τον Σ.Ο.Καβάλας και τον Ο.Φ.Η. και 3,5-2,5 τον Αργοναύτη Κορινθίας). Με την ομάδα της Π.Σ.Περιστερίου αγωνίστηκαν επτά πρωταθλητές Ελλάδας οι Σταθόπουλος (2,5/3), Αβραμίδου (4,5/5), Ιωαννίδης (3/5), Κατωπόδης (4,5/5), Παπαθανασίου (4,5/5), Χρυσογέλου (3,5/5) και Γιώργος Παπαδόπουλος (0,5/2) τρεις από τους οποίους έχουν πάρει τον τίτλο του FIDE μετρ (Σταθόπουλος, Αβραμίδου και Ιωαννίδης) και  δύο από αυτούς έχουν αναδειχτεί πρωταθλητές Ευρώπης (Αβραμίδου, Ιωαννίδης). Στις παρενθέσεις φαίνονται οι βαθμοί που συγκέντρωσε κάθε σκακιστής στο σύνολο των αγώνων που πήρε μέρος.

Στην δεύτερη θέση ακολούθησε με 8 βαθμούς η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων συνεχίζοντας τις επιτυχίες της στο νεανικό σκάκι τα τελευταία χρόνια. Η Σ.Α.Χ. είχε στην σύνθεση της πέντε πρωταθλητές Ελλάδος τους Ναούμ (2,5/5), Αργύρη Παπαδόπουλο (3/5), Πατρελάκη (1/3), Μαρκάκη (2,5/5), Βοζινάκη (5/5) και ακόμα τους Πετράκη (1,5/2), Γεωργακόπουλο (1,5/3) και Παπαδημητράκη (1/2). Η Σ.Α.Χ. σημείωσε τέσσερεις νίκες (4,5-1,5 τον Σ.Ο.Ξάνθης, 4-2 τον Φυσιολάτρη Νίκαιας, 5-1 τον Πειραϊκό και 3,5-2,5 τον Σ.Ο.Καβάλας) και μία ήττα με 5-1 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Σημειώνουμε ότι η Σ.Α.Χ. είχε πάρει και το 2011 την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, ενώ πέρυσι τερμάτισε τρίτη.

Ο Ο.Φ.Η. αποτέλεσε κατά γενική ομολογία την ευχάριστη έκπληξη των αγώνων τερματίζοντας στην τρίτη θέση με 7 βαθμούς. Η ομάδα μας έκανε τρεις νίκες (5-1 τον Επίκουρο Πολίχνης, 4-2 τον Φυσιολάτρη Νίκαιας και 3,5-2,5 τον Σ.Ο.Ξάνθης) μία ισοπαλία (3-3 με τον Αργοναύτη) και μία ήττα με 4,5-1,5 από την Π.Σ.Περιστερίου. Με τον Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν οι Γιώργος Μαργαρίτης (1/5), Γιώργος Καδιάνης (3/5), Νίκος Σερπετσιδάκης (4/5), Ανδρέας Λιανέρης (3/5), Εύα Σερπετσιδάκη (3/5) και Ίριδα Βιτσαξάκη (3/5) ενώ την ομάδα συνόδευσε ο επικεφαλής προπονητής του συλλόγου μας ομοσπονδιακός μετρ Στέφανος Γρατσέας ο οποίος μαζί με τον Σταύρο Λυράκη έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην μεγάλη πρόοδο των ταλαντούχων μικρών σκακιστών μας. Όπως θα φανεί και παρακάτω στο χρονικό των αγώνων όλοι οι σκακιστές της ομάδας μας υπερέβαλλαν εαυτούς και όλοι πέτυχαν πολύ σημαντικές νίκες που οδήγησαν τον Ο.Φ.Η. στην κατάκτηση της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα. Άλλωστε η ομοιογένεια ήταν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ομάδας μας. Η ομάδα του Ο.Φ.Η. όπως φαίνεται παρακάτω κατάφερε να ξεπεράσει στην βαθμολογία ισχυρότατες ομάδες, με μεγάλη παράδοση στο νεανικό σκάκι.

Την τέταρτη θέση στους αγώνες με 6 βαθμούς (τρεις νίκες και δύο ήττες) πήρε η περυσινή πρωταθλήτρια (όπως και πρωταθλήτρια το 2008 και το 2009) ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας. Η ομάδα της Καβάλας που συνεχίζει την μεγάλη παράδοση που έχει στο νεανικό σκάκι και ιδιαίτερα στα κορίτσια, είχε στην σύνθεση της τρεις πρωταθλήτριες Ελλάδος (Σερεφίδου, Τσολακίδου, Τσιβελεκίδου), μια από τις οποίες η δεκατριάχρονη Σταυρούλα Τσολακίδου αγωνίστηκε πριν από ένα μήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία με την εθνική γυναικών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησε στη πέμπτη θέση η ιστορική ομάδα του Πειραϊκού που διατηρεί παραδοσιακά πολύ καλά τμήματα υποδομής και στην έκτη θέση η δεύτερη ομάδα της Καβάλας ο Ο.Φ.Σ.Καβάλας. Η πολύ καλή θέση και τα πολύ καλά αποτελέσματα της δεύτερης ομάδας της Καβάλας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο φυτώριο και την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του Σ.Ο.Καβάλας και των συνεργαζόμενων σωματείων.

Ακολούθησε στην έβδομη θέση με 5 βαθμούς (μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα με το οριακό 3,5-2,5 από την Π.Σ.Περιστερίου) η πρωταθλήτρια στην Α Εθνική ομάδα του Αργοναύτη Κορινθίας που κυρίως βασίζεται όπως και η Π.Σ.Περιστερίου σε πολύ καλές μεταγραφές μικρών ταλαντούχων σκακιστών από όλη την Ελλάδα. Ο Αργοναύτης αν και ήταν η μόνη ομάδα που κατάφερε να αποσπάσει 2,5 πόντους από το Περιστέρι, δεν πήρε μια καλύτερη θέση στην βαθμολογία, πληρώνοντας την ανομοιογένεια που παρουσίασε στην σύνθεση του. Στην όγδοη θέση με τους ίδιους βαθμούς αλλά με δύο νίκες μια ισοπαλία και δύο ήττες ακολούθησε ο Σ.Ο.Ξάνθης που μαζί με τον Ο.Φ.Σ.Καβάλας αποτέλεσαν τις άλλες ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος μετά τον Ο.Φ.Η. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο σκακιστές του Σ.Ο.Ξάνθης (Τσεκμές και Ουμουτίδης) κατέκτησαν τα ατομικά έπαθλα στις σκακιέρες τους. Με τα ίδια αποτελέσματα την ένατη και την δέκατη θέση πήραν δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης ο Σ.Ο.Πολίχνης που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια αρκετούς ταλαντούχους νέους σκακιστές και η ιστορική Ε.Σ.Θεσσαλονίκης που έπαιξε με μια πολύ σημαντική απώλεια (Μπάλλας) τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Με 4 βαθμούς ισοβάθμησαν στην ενδέκατη, δωδέκατη και δέκατη τρίτη θέση οι ομάδες του Φυσιολάτρη Νίκαιας μια παραδοσιακή δύναμη του σκακιού στην Αθήνα, της Λ.Π.Φλώρινας με διαρκή παρουσία στην Α Εθνική τα τελευταία χρόνια και του Ο.Σ.Τριανδρίας με ιδιαίτερη παράδοση στο νεανικό σκάκι ενώ την δέκατη τέταρτη θέση με 3 βαθμούς πήρε η συμπαθής ομάδα του Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα στα τμήματα υποδομής. Η τρίτη ομάδα της Κρήτης που έλαβε μέρος στους αγώνες ήταν ο Α.Σ.Ε. Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων που αγωνιζόμενος με ελλείψεις στην σύνθεση του κατέλαβε τελικά με 2 βαθμούς (δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες) την δέκατη πέμπτη θέση στην τελική κατάταξη με τους μικρούς σκακιστές του όμως να κερδίζουν σημαντικές εμπειρίες από την συμμετοχή τους σε σκακιστικούς αγώνες υψηλού επιπέδου. Τέλος την δέκατη έκτη θέση με 5 ήττες σε ισάριθμους αγώνες πήρε η ομάδα του Επίκουρου Πολίχνης που αποδείχτηκε η πιο αδύνατη ομάδα του πρωταθλήματος

Οι ομάδες αγωνίστηκαν με 6-μελείς συνθέσεις, με 4 αγόρια ηλικίας 16, 14, 12, 10 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 16, 12 ετών αντίστοιχα και η τελική βαθμολογία συνοπτικά φαίνεται παρακάτω :

Τελική βαθμολογία                  Βαθμοί             

1)
Πνευματική Στέγη Περιστερίου
10 β.
2)
Σκακιστική Ακαδημία Χανίων
8 β.
3)
Ο.Φ.Η.
7 β.
4)
Σ.Ο. Καβάλας
6 β.
5)
Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών
6 β.
6)
Ο.Φ.Σ. Καβάλας
6 β.
7)
Σκ. Ακ. Αργοναύτης Κορινθίας
5 β.
8)
Σ.Ο. Ξάνθης
5 β.
9)
Σ.Ο. Πολίχνης
5 β.
10)
Ε.Σ. Θεσσαλονίκης
5 β.
11)
Ε.Ο.Α.Ο. Φυσιολάτρης Νίκαιας
4 β.
12)
Λ.Π. Φλώρινας
4 β.
13)
Ο.Σ. Τριανδρίας
4 β.
14)
Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας
3 β.
15)
Α.Σ.Ε. Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων
2 β.
16)
Ε.Σ.Ο. Επίκουρος Πολίχνης
0 β.

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ο.Φ.Η. είχε εύκολο έργο απέναντι στην πιο αδύνατη ομάδα της διοργάνωσης τον Επίκουρο Πολίχνης και έφτασε γρήγορα στη νίκη με 5-1 ενώ το σκορ θα μπορούσε να ήταν ακόμα και 6-0 αν ο Μαργαρίτης δεν έχανε απρόσμενα από ένα αντίπαλο με σαφώς μικρότερο από αυτόν ΕΛΟ. Στα άλλα παιχνίδια τα θεωρητικά φαβορί νίκησαν σχετικά εύκολα τους αντιπάλους τους (Π.Σ. Περιστερίου -Ε.Σ.Θεσσαλονίκης 5,5-0,5, Σ.Α.Χανίων-Σ.Ο.Ξανθης 4,5-1,5, Σ.Ο.Καβάλας-Τριανδρία 4,5-1,5, Πειραϊκός-Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων 5-1, Φυσιολάτρης Νίκαιας-Κέρκυρα 4-2) εκτός από τον Αργοναύτη που παρεχώρησε ισοπαλία 3-3 απέναντι στην πολύ μαχητική Ο.Φ.Σ. Καβάλας και τον Σ.Ο.Πολίχνης που επικράτησε οριακά της Λ.Π.Φλώρινας με 3,5-2,5.

Την δεύτερη αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. διπλασίασε τις επιτυχίες του κάνοντας μια μεγάλη νίκη με 4-2 επί μιας παραδοσιακής δύναμης του αθηναϊκού σκακιού τον Φυσιολάτρη Νίκαιας και όλοι αρχίσαμε να ελπίζουμε ότι η ομάδα μας θα μπορούσαμε να κάνει την υπέρβαση. Ο αγώνας εξελίχθηκε πολύ συναρπαστικός και μετά τις αναμενόμενες, βάσει δυναμικότητας, νίκες του Σερπετσιδάκη και του Λιανέρη και την ήττα της Βιτσαξάκη, ήρθε η νίκη της Σερπετσιδάκη απέναντι σε μια σκακίστρια με αρκετά μεγαλύτερο από αυτήν ΕΛΟ που έκανε το σκορ 3-1. Όλα θα κρινόταν στις παρτίδες του Καδιάνη και του Μαργαρίτη όπου γινόταν μεγάλες μάχες. Ο Καδιάνης αν και καλύτερος δεν τα κατάφερε στην πίεση χρόνου και έχασε τον αγώνα, άλλα ο Μαργαρίτης ανέτρεψε την ελαφρά σε βάρος του διαμορφωμένη κατάσταση και σημείωσε ίσως την σημαντικότερη νίκη του πρωταθλήματος για την ομάδα μας απέναντι σε ένα αντίπαλο με ΕΛΟ μεγαλύτερο κατά περίπου 300 μονάδες. Έτσι ο Γιώργος εξιλεώθηκε για την ήττα του στον προηγούμενο αγώνα που άλλωστε δεν στοίχισε βαθμολογικά στην ομάδα. Την ίδια αγωνιστική είχαμε το μεγάλο ντέρμπυ μεταξύ της Π.Σ. Περιστερίου και της Σ.Α.Χανίων που τελείωσε με νίκη της Π.Σ. Περιστερίου με το ευρύ 5-1. Στον αγώνα έγιναν πολύ δυνατές μάχες σε όλες τις σκακιέρες, άλλα οι παίκτες της Π.Σ. Περιστερίου κατάφεραν εύκολα ή δύσκολα να επικρατήσουν των αντιπάλων τους εκτός από την τελευταία σκακιέρα όπου η Ανθή Βοζινάκη νίκησε σημειώνοντας τον μοναδικό πόντο της Σ.Α.Χανίων. Τα άλλα αποτελέσματα της αγωνιστικής ήταν φυσιολογικά όπως η εύκολη νίκη του Σ.Ο.Καβάλας με 4,5-1,5 επί του Πειραϊκού, ενώ στους άλλους αγώνες ξεχώρισαν η δύσκολη νίκη του Αργοναύτη επί της Πολίχνης με 3,5-2,5 και του Σ.Ο.Ξάνθης επί της ελλιπούς Ε.Σ.Θεσσαλονίκης με 4-2. Ο Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων πήρε τον πρώτο του βαθμό με 3-3 απέναντι στην Κέρκυρα ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχαμε στον αγώνα της Φλώρινας με τον Ο.Φ.Σ.Καβάλας. Τέλος η Τριανδρία επικράτησε με 4-2 του Επίκουρου Πολίχνης.

Την τρίτη αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. αντιμετώπισε τον Αργοναύτη Κορινθίας και μετά από δραματικές μονομαχίες σε όλες τις σκακιέρες, ο αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3. Στον αγώνα αυτό είχαμε την μοναδική ήττα στο πρωτάθλημα του Σερπετσιδάκη, από τον πολύ σταθερό στους αγώνες αυτούς Χρήστο Ανθόπουλο που με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες κέρδισε το ατομικό έπαθλο στην σκακιέρα κάτω των 12 ετών. Μετά τις αναμενόμενες βάσει δυναμικότητας νίκες των Καδιάνη και της Βιτσαξάκη και ενώ ο Μαργαρίτης παρά την προσπάθεια του δεν φαινόταν να αποφεύγει την ήττα από τον πάντα πολύ ισχυρό Ανδρέα Κελίρη, όλα θα κρινόταν στις σκακιέρες του Λιανέρη και της Σερπετσιδάκη. Οι δύο σκακιστές του Ο.Φ.Η. έδιναν μάχες με αντιπάλους που είχαν περισσότερες περίπου 250 μονάδες ΕΛΟ. Η Σερπετσιδάκη αν και καλύτερη σε όλη την διάρκεια της παρτίδας, απέναντι στην πιο έμπειρη αντίπαλο της, έκανε το λάθος στην πίεση χρόνου και έχασε τον αγώνα της. Ήταν όμως η σειρά του Ανδρέα Λιανέρη να κάνει την υπέρβαση και να νικήσει ένα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα ταλαντούχο αντίπαλο δίνοντας στην ομάδα μας την υπερπολύτιμη ισοπαλία. Την ίδια αγωνιστική έγινε το άλλο ντέρμπυ μεταξύ της Π.Σ.Περιστερίου και του Σ.Ο.Καβάλας που τελείωσε με  4,5-1,5 για την ομάδα της Π.Σ.Περιστερίου που ήταν σαφώς ανώτερη στις σκακιέρες των αγοριών ενώ οι παρτίδες όπου αγωνίστηκαν τα τρία πολύ ταλαντούχα κορίτσια της Καβάλας έληξαν ισόπαλες. Μετά το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε καθαρά ότι κανείς δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της Π.Σ.Περιστερίου προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στους άλλους αγώνες είχαμε σχετικά εύκολες νίκες της Σ.Α.Χ. με 4-2 επί του Φυσιολάτρη Νίκαιας, του Πειραϊκού με 5,5-0,5 επί της Τριανδρίας, του Σ.Ο.Ξάνθης με 4,5-1,5 επί της Κέρκυρας και της Ε.Σ.Θεσσαλονίκης με 4-2 επί του Επίκουρου Πολίχνης. Ο Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων πήρε τον δεύτερο του βαθμό με 3-3 απέναντι στην Φλώρινα ενώ ο ιδιαίτερα αξιόμαχος Ο.Φ.Σ.Καβάλας έκανε την έκπληξη επικρατώντας του Σ.Ο.Πολίχνης με 3,5-2,5.

Την τέταρτη αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. βρέθηκε στην πρώτη σκακιέρα του πρωταθλήματος να αντιμετωπίζει σε ντέρμπι κορυφής την Π.Σ.Περιστερίου. Νομίζουμε ότι στην έναρξη του πρωταθλήματος κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη. Ο αγώνας τελείωσε με το τιμητικό 4,5-1,5 σε βάρος της ομάδας μας, που έμεινε με την ικανοποίηση ότι κατάφερε να καρδιοχτυπήσει με την πολύ μαχητική εμφάνιση όλων των σκακιστών μας, τους μετέπειτα πρωταθλητές. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν η νίκη του Νίκου Σερπετσιδάκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης Ευγένιου Ιωαννίδη και η ισοπαλία του Γιώργου Καδιάνη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναστασία Αβραμίδου. Την ίδια αγωνιστική η Σ.Α.Χανίων και ο Σ.Ο.Καβάλας πήραν εύκολες νίκες με 5-1 απέναντι σε Πειραϊκό και Ο.Φ.Σ.Καβάλας αντίστοιχα, η Ξάνθη απέσπασε ισοπαλία 3-3 από τον Αργοναύτη και η Πολίχνη επικράτησε με 3,5-2,5 της Τριανδρίας στο Θεσσαλονικιώτικο ντέρμπυ. Στα άλλα παιχνίδια είχαμε καθαρές νίκες της ενισχυμένης με τον Μπάλλα Ε.Σ.Θεσσαλονίκης επί της Φλώρινας με 4-2, του Φυσιολάτρη Νίκαιας επί του Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων με 4,5-1,5 και της Κέρκυρας επί του Επίκουρου Πολίχνης με το ίδιο σκορ.

Την πέμπτη και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Ο.Φ.Η. βρέθηκε αντιμέτωπος με την άλλη έκπληξη του πρωταθλήματος την πολύ μαχητική ομάδα του Σ.Ο.Ξάνθης και επικράτησε σχετικά δύσκολα με 3,5-2,5 αφού τόσο η Ίριδα Βιτσαξάκη όσο και η Εύα Σερπετσιδάκη ανέτρεψαν την σε βάρος τους κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στις σκακιέρες στην αρχή των παρτίδων τους. Ο Νίκος Σερπετσιδάκης επιβεβαίωσε σχετικά εύκολα  τον τίτλο του φαβορί στην παρτίδα του, ενώ ο Ανδρέας Λιανέρης και ο Γιώργος Μαργαρίτης δεν τα κατάφεραν απέναντι σε δύο αντιπάλους (Ουμουτίδης, Τσεκμές) που πήραν τα ατομικά έπαθλα στις κατηγορίες τους και ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις των αγώνων. Με το σκορ 3,0-2,0 υπέρ του Ο.Φ.Η., ο προπονητής της ομάδας μας Στέφανος Γρατσέας προτίμησε την σιγουριά της ισοπαλίας στην τελευταία παρτίδα, όπου ο Γιώργος Καδιάνης ήταν σαφώς ανώτερος σε όλη την διάρκεια του αγώνα, αλλά είχε φτάσει σε σχετική πίεση χρόνου και δεν έπρεπε να ρισκάρουμε κάποιο απρόσμενο λάθος. Μετά την νίκη μας όλοι περιμέναμε με αγωνία την τελική έκβαση των άλλων αγώνων από τους οποίους θα κρινόταν η τελική θέση στην βαθμολογία της ομάδας μας. Όλα ευτυχώς εξελίχθηκαν κατ’ ευχήν με την Π.Σ.Περιστερίου να επικρατεί έστω και δύσκολα αυτή την φορά του Αργοναύτη με 3,5-2,5, ενώ στο μεγάλο ντέρμπυ για την δεύτερη θέση η Σ.Α.Χανίων επικράτησε μετά από μεγάλη μάχη του Σ.Ο.Καβάλας με 3,5-2,5 κατακτώντας την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, αφήνοντας τον Σ.Ο.Καβάλας στην τέταρτη και δίνοντας την ευκαιρία στον Ο.Φ.Η. να ανέβει στο βάθρο των νικητών. Θέλουμε εδώ να επισημάνουμε το αγωνιστικό ήθος των τεσσάρων παραπάνω σκακιστικών σωματείων που έδωσαν μάχες μέχρι τέλους στις σκακιέρες αντί να εμπλακούν σε άλλα σενάρια όπως νίκη του Αργοναύτη επί της αδιάφορης Π.Σ.Περιστερίου, ή ισοπαλία στον αγώνα Σ.Α.Χ.-Σ.Ο.Καβάλας που μπορεί ενδεχομένως να άφηναν τον Ο.Φ.Η. εκτός τριάδας με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας. Στα άλλα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής είχαμε την ισοπαλία 3-3 στο ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης μεταξύ της Ε.Σ.Θεσσαλονίκης και του Σ.Ο.Πολίχνης, την νίκη του Πειραϊκού στο Αθηναϊκό ντέρμπυ επί του Φυσιολάτρη Νίκαιας με 3,5-2,5, την νίκη με το ίδιο σκορ του Ο.Φ.Σ.Καβάλας επί της Κέρκυρας που έδωσε στην δεύτερη ομάδα της Καβάλας την πολύ τιμητική έκτη θέση στην τελική βαθμολογία και τις εύκολες νίκες με 4,5-1,5 της Τριανδρίας επί του Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων και της Φλώρινας επί του Επίκουρου Πολίχνης.

Τα ατομικά έπαθλα ανά σκακιέρα κατέκτησαν οι παρακάτω έξη μικροί ταλαντούχοι σκακιστές. Πρώτοι από όλους οι τρείς σκακιστές που πέτυχαν το απόλυτο 5/5 στους αγώνες τους, δηλαδή ο Χρήστος Ανθόπουλος του Αργοναύτη στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 12 ετών με μεγάλη νίκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης Ευγένιου Ιωαννίδη, η μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος ο Χρήστος Ουμουτίδης του Σ.Ο.Ξάνθης στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 10 ετών και η πάντα σταθερή αξία  Ανθή Βοζινάκη της Σ.Α.Χανιών στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 12 ετών που έδωσε την νίκη στην ομάδα της στον κρίσιμο αγώνα απέναντι στον Σ.Ο.Καβάλας επικρατώντας στην τελευταία παρτίδα. Στις άλλες σκακιέρες επικράτησαν με 4,5/5,0 η Αναστασία Αβραμίδου της Π.Σ.Περιστερίου που αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην κατηγορία των αγοριών (open) κάτω των 14 ετών και έχασε τον 0,5 βαθμό από τον Γιώργο Καδιάνη του Ο.Φ.Η. και η άλλη σταθερή αξία στα κορίτσια η Ελισάβετ Παπαθανασίου ξανά από την Π.Σ.Περιστερίου στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 16 ετών. Τέλος στην πολύ ανταγωνιστική κατηγορία των αγοριών κάτω των 16 ετών επικράτησε με 3,5/5,0 κάνοντας την έκπληξη ο Δημήτρης Τσεκμές του Σ.Ο.Ξάνθης που έχει κάνει μεγάλα σκακιστικά βήματα προόδου τον τελευταίο χρόνο. Το γεγονός ότι μόνο 3 σκακιστές πέτυχαν το απόλυτο 5/5 αποδεικνύει την μεγάλη ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Τέλος θα πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές και τους διαιτητές που εργάστηκαν με μεγάλη όρεξη και συνετέλεσαν στην άρτια διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Με μια μικρή εξαίρεση που αφορά την ιστοσελίδα του πρωταθλήματος που ήταν σχετικά φτωχή για μια πανελλήνιας εμβέλειας σκακιστική διοργάνωση, ιδιαίτερα αν την συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες τα προηγούμενα χρόνια, οι άνθρωποι του Σ.Ο.Καβάλας μας επιφύλαξαν μια πολύ ζεστή φιλοξενία. Το πρωτάθλημα έγινε κάτω από εξαιρετικές συνθήκες σε μια πολύ άνετη αίθουσα που επέτρεπε σε θεατές να παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να δημιουργούν την παραμικρή παρενόχληση στους αγωνιζόμενους σκακιστές. Η ζωντανή μετάδοση των περισσότερων παρτίδων από το διαδίκτυο ήταν επαρκέστατη και οι συνθήκες φιλοξενίες των σκακιστών και των συνοδών τους στο θαυμάσιο ξενοδοχείο LUCY (5*) πολύ κοντά στο κέντρο της Καβάλας ήταν άψογες. Τόσο τα δωμάτια του ξενοδοχείου όσο και το φαγητό ικανοποίησε με το παραπάνω τους τις απαιτήσεις των σκακιστών και των συνοδών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου