PopUp

12/8/13

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΤΟΥ Ο.Φ.Η.
Η ΕΥΑ ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ
ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ. ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ Η ΣΟΦΙΑ
ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΒΙΔΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ











Ολοκληρώθηκαν με το τέλος του τουρνουά του Ρεθύμνου, την Κυριακή  4 Αυγούστου, τα τέσσερα μεγάλα διεθνή τουρνουά που είχαν προγραμματιστεί στην Κρήτη για το καλοκαίρι του 2013. 

Η αρχή έγινε στα Ανώγεια, με το 2ο Διεθνές τουρνουά Ιδαίον Άντρον, που διεξήχθη από 10 έως 17/7/2013. Το τουρνουά, που διοργανώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο από τους ανθρώπους του νεοϊδρυθέντος Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, αρχίζει να καθιερώνεται πολύ ψηλά στην συνείδηση της ελληνικής σκακιστικής κοινότητας. Αυτό οφείλεται στην παραδοσιακή κουλτούρα των ανθρώπων των Ανωγείων, που διαθέτουν υψηλό αίσθημα φιλοξενίας, και που με το μεράκι τους για το σκάκι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια του τουρνουά. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι διανθισμένο με πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις και η διοργάνωση για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο απέσπασε πολύ καλές κριτικές από όλους τους σκακιστές που συμμετείχαν και από όλη την σκακιστική Ελλάδα.

Δυστυχώς η αλλαγή από την Ε.Σ.Ο. της ημερομηνίας διεξαγωγής των Πανελληνίων Νεανικών, προκάλεσε την χρονική σύμπτωση του τουρνουά με την πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των συμμετοχών ιδιαίτερα από την νέα γενιά των σκακιστών της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την πολύ αξιόλογη δράση του Σ.Ο.Ανωγείων στο μικρό διάστημα της λειτουργίας του. Η προσπάθεια που γίνεται από τους ανθρώπους του Σ.Ο. Ανωγείων είναι άξια συγχαρητηρίων και ευχόμαστε (είμαστε δηλαδή σίγουροι με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής) ότι θα την συνεχίσουν στο μέλλον με το ίδιο κέφι και την ίδια όρεξη. Είναι φανερό ότι ανατέλλει μια νέα, αγνή και πολύ υγιής δύναμη στο Κρητικό σκάκι με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Για του λόγου το αληθές αξίζει να επισκεφτεί κανείς την θαυμάσια ιστοσελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων (http://anogiachess.com/).

Στο αγωνιστικό κομμάτι του τουρνουά ο Λευκορώσος GM Nikita Maiorov κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάρει την 1η θέση στο τουρνουά με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες, αυτή τη φορά σε ισοβαθμία με τον Έλληνα GM Στέλιο Χαλκιά της Π.Σ. Περιστερίου που πήρε την 2η θέση. Την 3η θέση κατέκτησε με 6,5 βαθμούς ο Κώστας Μαρκίδης της Λ.Π. Φλώρινας, αφήνοντας 4ο τον Σέρβο GM Misa Pap και 5ο τον εικοσιδυάχρονο Γιώργο Γκούμα του Φυσιολάτρη Νίκαιας με τους ίδιους βαθμούς. Ακολούθησε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης με 6 βαθμούς και 1η γυναίκα του τουρνουά, η Ουκρανή GM γυναικών Svetlana Cherednichenko. Από πλευράς Ο.Φ.Η. είχαμε την συμμετοχή δύο εννιάχρονων σκακιστών του Ο.Φ.Η. 2000 και την μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Κουβίδη που στην πρώτη του συμμετοχή σε ένα διεθνές τουρνουά συγκέντρωσε 4 βαθμούς και πήρε την 2η θέση στα αγόρια κάτω των 14 ετών. Πολύ καλή ήταν η εμφάνιση και του Νίκου Κακάλη που συγκέντρωσε 3 βαθμούς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι σκακιστές του Ο.Φ.Η. ειδικά οι νεώτεροι, εάν δεν έχουν άλλες αγωνιστικές υποχρεώσεις όπως φέτος με τα Πανελλήνια Νεανικά, θα τιμήσουν με την παρουσία τους το τουρνουά και θα γευτούν την θαυμάσια ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα Ανώγεια. Περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση στην ιστοσελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων (http://anogiachess.com/)

Μετά τα Ανώγεια ακολούθησε το 6ο Διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας, που διεξήχθη από 19 έως 26/7/2013 στην πραγματικά πολύ γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη στα νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων. Το τουρνουά διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία από την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (Σ.Α.Χ.) και στα λίγα χρόνια της ύπαρξης του, χάρις στις προσπάθειες των ανθρώπων της Σ.Α.Χ., έχει γίνει το ισχυρότερο τουρνουά της Κρήτης και ίσως και της Ελλάδας. Οι συμμετοχές στο τουρνουά έφτασαν για φέτος τις 195, αριθμός λίγο μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης, με την ποιότητα των σκακιστών που συμμετείχαν να είναι όπως πάντα πολύ υψηλή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 16 GM (Γκραν Μέτρ) και 60 ξένοι σκακιστές από 20 χώρες εκτός της Ελλάδας.

Στο αγωνιστικό μέρος την 1η θέση κατέκτησε για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο ο Ρώσος GM Andrey Rychagov με 7,5 βαθμούς. Ακολούθησαν 10 παίκτες που ισοβάθμησαν με 7 βαθμούς από τους οποίους την 2η θέση πήρε άλλος ένας Ρώσος GM ο Alexandr Kharitonov και την 3η ο Ιταλός GM Alberto David. Για να γίνει αντιληπτό το πολύ υψηλό επίπεδο του τουρνουά αναφέρουμε ότι πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο 8 φορές πρωταθλητής Ελλάδος (Νο 2 Έλληνας στην κατάταξη των ΕΛΟ) GM Χρήστος Μπανίκας της Π.Σ. Περιστερίου, που πήρε την 12η θέση στην κατάταξη του τουρνουά με 6,5 βαθμούς. Στις γυναίκες την 1η θέση αλλά και την 19η στην γενική κατάταξη του τουρνουά πήρε η Ευανθία Μάκκα του Πανελληνίου με 6,5 βαθμούς. Όπως κάθε χρόνο στην Παλαιόχωρα συμμετέχουν αρκετοί σκακιστές από το Ηράκλειο, που συνδυάζουν τα μπάνια τους στις πολύ όμορφες παραλίες της περιοχής, με υψηλής ποιότητας σκάκι. Για φέτος οι συμμετοχές από το Ηράκλειο έφτασαν τις 15, στην πλειοψηφία τους νεαροί ταλαντούχοι σκακιστές και σκακίστριες.

Από πλευράς Ο.Φ.Η. είχαμε στην Παλαιόχωρα 7 συμμετοχές σκακιστών που σημείωσαν αρκετές επιτυχίες, με αποκορύφωμα την δεκαπεντάχρονη Εύα Σερπετσιδάκη που με 5,5 βαθμούς πήρε την 1η θέση στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 16 ετών. Η Εύα κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις και εκμεταλλευόμενη τις ιδιαιτερότητες του ελβετικού συστήματος, κατάφερε να ξεπεράσει στην βαθμολογία κορίτσια που έχουν αναδειχθεί πρώτες σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως την φετινή πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 16 ετών Σοφία Μαρκάκη της Σ.Α.Χ. και την πολλές φορές πρωταθλήτρια στα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα Ελισάβετ Παπαθανασίου της Π.Σ. Περιστερίου. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι άλλοι σκακιστές του Ο.Φ.Η., με τον Νίκο Παναγιωτάκο να συγκεντρώνει 5,5 βαθμούς και να παίρνει την πολύ αξιόλογη 35η θέση στο τουρνουά. Από την νέα γενιά ο δεκατριάχρονος Νικόλας Βιτσαξάκης του Ο.Φ.Η. 2000 και ο εντεκάχρονος Νίκος Σερπετσιδάκης του Ο.Φ.Η. συγκέντρωσαν 4,5 βαθμούς, αν και ο Σερπετσιδάκης δεν αγωνίστηκε στους τρεις πρώτους γύρους λόγω γαστρεντερίτιδας, ο δεκαπεντάχρονος Γιώργος Μαργαρίτη πήρε 4 βαθμούς, ο εντεκάχρονος αδερφός του Μίνως Μαργαρίτης 3,5 βαθμούς και η δωδεκάχρονη Ίριδα Βιτσαξάκη 3,0 βαθμούς. Τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι σε αντιπάλους με μεγαλύτερο από αυτούς ΕΛΟ σημείωσαν η Εύα Σερπετσιδάκη, ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Νικόλας Βιτσαξάκης. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τουρνουά της Παλαιόχωρας στην ιστοσελίδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων (http://www.chaniachess.gr).

Τα δύο τελευταία τουρνουά ήταν το 9ο Διεθνές τουρνουά Ηρακλείου-Γαζίου που έγινε από 27/7 έως 3/8/2013 και το 5ο Διεθνές τουρνουά του Ρεθύμνου που έγινε από 28/7 έως 4/8/2013. Για το τουρνουά του Ηρακλείου-Γαζίου έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτηση μας. Το τουρνουά του Ρεθύμνου  διοργανώνεται από τον ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και έχει καθιερωθεί και αυτό χάρις τις προσπάθειες των ανθρώπων του ΣΚ.Ο.Ρ. σαν ένα από τα καλύτερα διεθνή τουρνουά που γίνονται στην Ελλάδα. Για φέτος το τουρνουά είχε 111 συμμετοχές, αριθμός αρκετά μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να υστερήσει σε ποιότητα αφού έλαβαν μέρος 14 GM (Γκραν Μέτρ), οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος και στο τουρνουά της Παλαιόχωρας. Η μείωση στις συμμετοχές οφείλεται κυρίως στην φετινή αλλαγή ημερομηνίας του τουρνουά. Το τουρνουά του Ρεθύμνου γινόταν τα προηγούμενα χρόνια πριν από αυτό της Παλαιόχωρας, αλλά φέτος λόγω της αλλαγής της ημερομηνίας των Πανελληνίων Νεανικών, μετατέθηκε χρονικά για μετά την Παλαιόχωρα. Σαν αποτέλεσμα ήταν να συμπέσει με το τουρνουά του Ηρακλείου-Γαζίου με συνέπεια να έχουμε μείωση των συμμετοχών και στα 2 τουρνουά. Ελπίζουμε το 2014 να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός από πλευράς Ε.Σ.Ο. και καλύτερος συντονισμός των διοργανωτών των τουρνουά της Κρήτης ώστε να μην έχουμε χρονικές συμπτώσεις και τα τουρνουά να μπουν σε μια διαδοχική σειρά, ώστε να υπάρξει για όλες τις διοργανώσεις αύξηση των συμμετοχών τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Πολλοί ξένοι σκακιστές έχουν την δυνατότητα και έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν σε τέσσερα διαδοχικά τουρνουά στην Κρήτη. Η Κρήτη μπορεί να γίνει για ένα μήνα το επίκεντρο του σκακιού στον Ελληνικό χώρο.

Στο αγωνιστικό μέρος την 1η θέση στο τουρνουά κατέκτησε ο Μολδαβός GM Dmitry Svetushkin με 7,5 βαθμούς. Ακολούθησε στην 2η θέση με 7 βαθμούς ο Έλληνας GM Χρήστος Μπανίκας της Π.Σ. Περιστερίου που ξεπέρασε στα κριτήρια ισοβαθμίας έναν άλλο Έλληνα GM τον Σπύρο Καπνίση του Φυσιολάτρη Νίκαιας που με τους ίδιους βαθμούς πήρε την 3η θέση. Στις γυναίκες την 1η θέση πήρε η δεκαεξάχρονη Ελισάβετ Παπαθανασίου της Π.Σ. Περιστερίου με 5 βαθμούς. Όπως είναι φυσικό λόγω της χρονικής σύμπτωσης με το τουρνουά του Ηρακλείου δεν είχαμε συμμετοχές σκακιστών από το Ηράκλειο, ούτε φυσικά από τον Ο.Φ.Η., στο τουρνουά του Ρεθύμνου. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τουρνουά του Ρεθύμνου στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Ρεθύμνου (Δ.Α.Ο.Ρ.) (http://www.daor.gr/index.php?chessgr).

Θυμίζουμε ότι η αγωνιστική δραστηριότητα του καλοκαιριού στο σκάκι στην Κρήτη δεν τελειώνει με τα τέσσερα διεθνή τουρνουά. Στο διάστημα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει στα Χανιά το 5ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα νέων κάτω των 20 ετών με διοργανωτή τον ΚΥΔΩΝΑ. Το πρωτάθλημα που έγινε στα Χανιά το 2010 και το 2012, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για αγωνιστικές εμπειρίες για όλους τους νέους σκακιστές της Κρήτης, και προτείνουμε σε όλους τους μικρούς σκακιστές του Ο.Φ.Η. που έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν. Επίσης στο διάστημα από 3 έως 8/9/2013 θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο το 9ο Σκακιστικό τουρνουά του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου (Σ.Ο.Η.) που είναι το τρίτο και τελευταίο της σειράς Grand Prix Chess Festival που έχουν προγραμματιστεί για το 2013. Τέλος στο διάστημα από 4 έως 7/9/2013 θα διεξαχθεί στους Αρμένους του Αποκόρωνα στα Χανιά το Σκακιστικό τουρνουά Αποκόρωνας 2013 με διοργανωτή τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων Ο.Α.Χ. Είναι πολύ ευχάριστο ότι οι σκακιστές τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Κρήτης έχουν πολλές επιλογές και δυνατότητες για συμμετοχή σε σκακιστικά τουρνουά σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου