PopUp

12/6/13

O Ο.Φ.Η. ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ

ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ - Ο.Φ.Η. 1,5 - 2,5
ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΤΕΛΙΚΟ
Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ - Ο.Φ.Η. 2000 2,0 – 2,0 (3,0 - 1,0)

ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΓΡΑΤΣΕΑΣ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΔΙΑΝΗΣ,
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο
ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΠΡΑΣ. ΚΑΤΩ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΧ - ΟΦΗ
 ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΟΥΜ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΛΑΧΟ
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΤΕ - ΟΦΗ 2000
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΡΙΤΣΩΤΑΛΑΚΗΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΕΔΕΥΤΑΚΗΣ, Ο ΙΑΚΩΒΟΣ
ΚΑΔΙΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΡΑΚΗΣ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΥΝΤΡΙΛΑΚΗΣ 
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΡΑΤΣΕΑΣ,
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΔΙΑΝΗΣ,
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΛΑΧΟΣ,
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ
ΚΑΙ Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΠΡΑΣ













Μεγάλη επιτυχία του σκακιστικού Ο.Φ.Η. που για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος της περιφέρειας Κρήτης στο σκάκι, επικρατώντας στον τελικό που έγινε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Ρέθυμνο, της πολύ ισχυρής σε πανελλήνιο επίπεδο ομάδας της Σ.Α.Χανίων με 2,5–1,5.

Στον μικρό τελικό η ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000 έχασε από την ομάδα του Ο.Τ.Ε. Χανίων σε δεκάλεπτες παρτίδες μπαράζ με 3-1 αφού ο κανονικός αγώνα είχε τελειώσει ισόπαλος 2-2. Η επιτυχία του Ο.Φ.Η. αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τα πολλά χρόνια που είχε να πάρει το κύπελλο Κρήτης μια ομάδα του Ηρακλείου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ο ΚΥΔΩΝΑΣ Χανίων είχε τέσσερεις συνεχόμενες κατακτήσεις του κυπέλλου Κρήτης τα τελευταία χρόνια (2009,2010,2011,2012).

Η κατάκτηση του κυπέλλου από τον Ο.Φ.Η. αλλά και η συμμετοχή του Ο.Φ.Η. 2000 στην τελική τετράδα (final four) αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο σκακιστικό τμήμα του συλλόγου. Οι συνεχόμενες μεγάλες αγωνιστικές επιτυχίες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στα τμήματα υποδομής, αποδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο Ο.Φ.Η. τα τελευταία χρόνια στο αγωνιστικό σκάκι στην πόλη του Ηρακλείου.   

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ο.Φ.Η. προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο του κυπέλλου με μια αμιγώς νεανική ομάδα (τον εντεκάχρονο Νίκο Σερπετσιδάκη, τον δεκατριάχρονο Γιώργο Καδιάνη, και τους δεκαπεντάχρονους Νίκο Πετράκη, και Γιώργο Μαργαρίτη) συνέχισε στους επόμενους δύο γύρους με τρεις ενήλικες σκακιστές (τον Κυριάκο Βλάχο, τον Στέφανο Γρατσέα και τον Μανόλη Μπρά που πλαισιώθηκαν από τον δεκατριάχρονο Γιώργο Καδιάνη) και στον τελικό ενισχύθηκε με τον νέο μέλος της ομάδας τον Νίκο Παναγιωτάκο, που άφησε για μια μέρα τις εξετάσεις του στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ήρθε να συμβάλλει αποφασιστικά στην κατάκτηση του κυπέλλου Κρήτης στο σκάκι από την νέα του ομάδα. Η παραπάνω εικόνα δείχνει το μεγάλο βάθος που υπάρχει στον σύλλογο μας. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους σκακιστές και τους προπονητές του σκακιστικού Ο.Φ.Η. που οδήγησαν την ομάδα στην μεγάλη αυτή επιτυχία. Πολλά συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στους σκακιστές του Ο.Φ.Η. 2000 (Μανόλη Φραγκιαδάκη, Σταύρο Λυράκη, Γιώργο Χατζάκη, Ιάκωβο Καδιάνη, Στέλιο Κριτσωταλάκη και Γιώργο Πρεδευτάκη) για την πρόκριση της ομάδας τους, που αγωνίζεται στην Γ Εθνική, στην τετράδα του κυπέλλου Κρήτης.

Η αναμέτρηση του Ο.Φ.Η. με τον Σ.Α.Χ. ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική. Στην πρώτη σκακιέρα ο Κυριάκος Βλάχος κατάφερε με την μαχητικότητα και την αδιαμφισβήτητη κλάση του να ανατρέψει μια χειρότερη θέση, απέναντι σε ένα από τους καλύτερους εφήβους στην Ελλάδα, τον 16χρονο Σπύρο Ναούμ και να κάνει το 1-0 για τον Ο.Φ.Η. Στην δεύτερη σκακιέρα ο Νίκος Παναγιωτάκος στην πρώτη του εμφάνιση με τον Ο.Φ.Η. απέναντι στον εμπειρότατο Μιχάλη Δαρμαράκη έδειξε και αυτός την μεγάλη του σκακιστική αξία και έκανε το 2-0 δίδοντας ένα πολύ σοβαρό προβάδισμα στην ομάδα του. Στη συνέχεια ο έμπειρος Στέφανος Γρατσέας θέλοντας να σιγουρέψει την νίκη της ομάδας του και την κατάκτηση του κυπέλλου, οδήγησε την παρτίδα του σε ισοπαλία απέναντι σε ένα ακόμα ταλαντούχο σκακιστή της Σ.Α.Χ. τον δεκατετράχρονο Αργύρη Παπαδόπουλο. Έτσι η νίκη του Κώστα Τσαρουχά επί του Μανόλη Μπρά δεν είχε πρακτική αξία και απλά μείωσε το σκορ για την ομάδα της Σ.Α.Χ. σε 2,5-1,5. 

Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
-
Ο.Φ.Η.
1,5-2,5
ΝΑΟΥΜ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (2209)
-
ΒΛΑΧΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (2276)
0-1
ΔΑΡΜΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (2220)
-
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΝΚΟΛΑΟΣ (2182)
0-1
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2182)
-
ΜΠΡΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (2035)
1-0
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ (1909)
-
ΓΡΑΤΣΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (2162)
½-½

Στον μικρό τελικό η ομάδα του Ο.Τ.Ε. Χανίων προηγήθηκε με 2-0 με τις νίκες του Στράτου Φραγκάκη και του Γιάννη Βερυκάκη απέναντι στον Σταύρο Λυράκη και στον Γιώργο Πρεδευτάκη αντίστοιχα. Ο Ο.Φ.Η. 2000 κατάφερε να ισοφαρίσει με τις νίκες του Ιάκωβου Καδιάνη και του Στέλιου Κριτσωταλάκη απέναντι στον Μανόλη Βερυκάκη και τον δεκατριάχρονο Σταύρο Φυντριλάκη και οδήγησε τον μικρό τελικό σε επαναληπτικό αγώνα με αντίστροφα χρώματα και χρόνο σκέψης 10 λεπτών για κάθε παίκτη με επαύξηση 10 δευτερολέπτων ανά κίνηση. Στο γρήγορο σκάκι η ομάδα του Ο.Τ.Ε. χάρις στις νίκες του Γιάννη Βερυκάκη και του Σταύρου Φυντριλάκη επικράτησε με 3-1 και πήρε την τρίτη θέση. Για τον Ο.Φ.Η. 2000 που είχε και δύο πολύ σημαντικές απουσίες στην σύνθεση του (Φραγκιαδάκης, Χατζάκης) η συμμετοχή στην τετράδα του κυπέλλου Κρήτης αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία.

Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ
-
Ο.Φ.Η. 2000
2-2
ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (2130)
-
ΛΥΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1897)
1-0
ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (1958)
-
ΚΑΔΙΑΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (1815)
0-1
ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (1938)
-
ΠΡΕΔΕΥΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1425)
1-0
ΦΥΝΤΡΙΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1520)
-
ΚΡΙΤΣΩΤΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (1799)
0-1

ΜΠΑΡΑΖ – ΔΕΚΑΛΕΠΤΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ
    Ο.Φ.Η. 2000
-
Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ
1-3
ΛΥΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1897)
-
ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (2130)
½-½
ΚΑΔΙΑΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (1815)
-
ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (1958)
½-½
ΠΡΕΔΕΥΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1425)
-
ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (1938)
0-1
ΚΡΙΤΣΩΤΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (1799)
-
ΦΥΝΤΡΙΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1520)
0-1

Θυμίζουμε ότι ο κυπελλούχος Κρήτης προκρίνεται απευθείας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και έχει κληρωθεί να αντιμετωπίσει στις 16 Ιουνίου στην Καβάλα την ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας κυπελλούχο της Ε.Σ.Σ.Α.Μ.Θ. (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης). Δυστυχώς όμως το κόστος της μετακίνησης στην Καβάλα ξεπερνάει κάθε οικονομικό προϋπολογισμό και είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτο για τα πενιχρά οικονομικά της ομάδας μας. Έγινε πρόταση, σε συνεννόηση με την Ε.Σ.Ο., στην ομάδα της Καβάλας να γίνει ο αγώνας είτε στην Αθήνα την ίδια ημερομηνία είτε στο Ρίο κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος της Α Εθνικής, αλλά δεν έγινε δεκτή. Σαν αποτέλεσμα  δηλώνουμε οικονομική αδυναμία να μεταβούμε στην Καβάλα και βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να παραιτηθούμε από τον συγκεκριμένο αγώνα. Θυμίζουμε ότι η κληρωτίδα και την περασμένη χρονιά είχε φέρει αντίπαλο τον κυπελλούχο Κρήτης εκτός έδρας με την ομάδα της Καβάλας. Ούτε πέρυσι η ομάδα του ΚΥΔΩΝΑ κατάφερε να συμμετάσχει στον προημιτελικό γύρο για τους ίδιους οικονομικούς λόγους. Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει του ανθρώπους της Ε.Σ.Ο. (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία). Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε και με δεδομένο ότι η Ε.Σ.Ο. δεν μπορεί να συμβάλλει οικονομικά στα κόστη των μετακινήσεων, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες όλων των ομάδων και να κάνει τις κληρώσεις του κυπέλλου με γεωγραφικούς περιορισμούς ώστε να αγωνίζονται ομάδες από γειτονικές περιοχές. Ελπίζουμε η Ε.Σ.Ο. να λάβει σοβαρά τα παραπάνω υπόψη της στο προγραμματισμό των διοργανώσεων της για το 2014. Είναι μεγάλο κρίμα κάποιες ομάδες λόγω οικονομικών δυσκολιών να μην μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκριση τους σε μια τέτοιας εμβέλειας σκακιστική διοργάνωση όπως η τελική φάση (final four) του Πανελληνίου Κυπέλλου Ελλάδος και κάποιες άλλες να προκρίνονται σ’ αυτήν χωρίς αγώνα.  

Περισσότερες λεπτομέρειες για όλους τους αγώνες του κυπέλλου Ελλάδος της περιφέρειας Κρήτης στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Κ. (www.essk.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου