PopUp

8/5/13

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β ΕΘΝΙΚΗΣ (Π.Ο.Α.) ΚΡΗΤΗΣ


ΠΡΩΤΟΣ Ο ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ Α ΕΘΝΙΚΗ. 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 28/4/2013 το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Β΄Εθνικής (Π.Ο.Α.) Κρήτης στο ξενοδοχείο Appolonia στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του  Λατώ Αγίου Νικολάου που θα αγωνιστεί το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α Εθνική. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου και στην τρίτη η ομάδα των Νέων Ηροδότου. Στην Γ Εθνική υποβιβάστηκε η ομάδα του Α.Ο.Κισάμου. Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος φαίνεται παρακάτω :

                                        ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΠΟΝΤΟΙ
1) ΛΑΤΩ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
14
45,0
2) ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
10
40,0
3) ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
8
38,5
4) Ο.Α.Α.Η.
8
40,0
5) Σ.Α.ΓΑΖΙΟΥ
6
33,5
6) Ο.Τ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
6
31,5
7) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ
4
27,5
8) Α.Ο.ΚΙΣΑΜΟΥ
0
19,0

Η ομάδα του ΛΑΤΩ Αγίου Νικολάου αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του  πρωταθλήματος και κατέκτησε πανάξια, με 7 νίκες σε 7 αγώνες, την άνοδο στην Α Εθνική. Καθοριστική για τον ΛΑΤΩ ήταν η επικράτηση του με 5,5–4,5 επί του Ο.Α.Α.Η., που προέβαλε σαν φαβορί πριν από την έναρξη των αγώνων, την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στις τελευταίες 4 αγωνιστικές ο ΛΑΤΩ παρουσιάστηκε ενισχυμένος με δύο ισχυρούς ξένους σκακιστές και μετά από την επικράτηση του στο ντέρμπι με τον Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου με 7,0–2,5 έφτασε εύκολα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Η νεανική ομάδα του Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου εντυπωσίασε με τα αποτελέσματα της και μετά την νίκη της στο ντέρμπι της Δυτικής Κρήτης εναντίον του Ο.Τ.Ε. με 5,5–4,5 έδειξε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και την πρώτη θέση και την άνοδο στην Α Εθνική. Η αδυναμία όμως στην τελική φάση στις γυναικείες σκακιέρες που οφειλόταν και στην παράλληλη διεξαγωγή των τελευταίων αγωνιστικών του πρωταθλήματος με το Πανελλήνιο Σχολικό και η μη ενίσχυση της ομάδας με ξένους σκακιστές, όπως ο ΛΑΤΩ, αλλά η στελέχωση της αποκλειστικά με γηγενείς σκακιστές, έφεραν τελικά την ομάδα του Ρεθύμνου στην πολύ τιμητική δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Οι Νέοι Ηροδότου παρουσίασαν μεγάλη ομοιογένεια σε όλες τις σκακιέρες, έδειξαν πολύ βελτιωμένοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά και τερμάτισαν τελικά στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, πολύ υψηλότερα από την περυσινή έβδομη θέση. Καθοριστική για την κατάκτηση της τρίτης θέσης ήταν η μεγάλη νίκη που πέτυχαν στο Ηρακλειώτικο ντέρμπυ εναντίον του Ο.Α.Α.Η με 5,5-4,5.  

Ο Ο.Α.Α.Η. αποτέλεσε την αρνητική έκπληξη του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. ξεκίνησε τους αγώνες σαν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την άνοδο στην Α Εθνική με βάση τις εντυπωσιακές μεταγραφές που είχε πραγματοποιήσει και τα ΕΛΟ των σκακιστών αποτελούσαν την ομάδα. Δύο όμως οριακές ήττες από τον ΛΑΤΩ και τους Νέους Ηροδότου με 4,5–5,5 και άλλη μία από τον Σ.Κ.Ο.Ρ. με 3,0–6,5 σε αγώνες όπου έγιναν πολλές αρνητικές εκπλήξεις για τον Ο.Α.Α.Η., οδήγησαν τελικά την ομάδα στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος.      

Η ομάδα της Σ.Α.Γαζίου έκανε άσχημο ξεκίνημα με τρεις ήττες στους πρώτους τρεις αγώνες αλλά μετά την ενίσχυση της ομάδας με δύο ξένους σκακιστές στην τελική φάση των αγώνων (τέσσερεις τελευταίες αγωνιστικές) κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Α Εθνική σημειώνοντας σημαντικές νίκες στους τρεις τελευταίους αγώνες εναντίον του Κισάμου, του Ο.Τ.Ε. και του Σ.Κ.Ο.Ρ.

Η ομάδα του Ο.Τ.Ε. Χανίων αν και ξεκίνησε σαν ένα από τα φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση της πρώτης θέσης κυρίως λόγω της παραδοσιακής της δύναμης στις αναπτυξιακές σκακιέρες κατέληξε τελικά στη έκτη θέση πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική ήταν η ήττα από τον Σ.Κ.Ο.Ρ. με 5,5-4,5 στην πρώτη φάση των αγώνων αλλά και η εμφάνιση της ομάδας με κενή σκακιέρα στην τελική φάση, γεγονός που παρά το ότι προέκυψε από αιφνίδιο πρόβλημα ενός σκακιστή λίγο πριν από τους αγώνες, σχολιάστηκε αρνητικά, ιδιαίτερα επειδή είχε επαναληφθεί και πριν από δύο χρόνια.

Η ομάδα του Ο.Α.Χανίων ήταν η μεγάλη άτυχη του τουρνουά αφού κατέληξε στην έβδομη θέση παρά την νίκη της επί του Γαζίου με 5,5-4,5, που τελικά τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Η ομάδα του Ο.Α.Χ. που στηρίζεται αποκλειστικά, όπως και ο Ο.Τ.Ε., σε παίκτες  που μένουν στα Χανιά, πλήρωσε την νίκη του Γαζίου επί του Ο.Τ.Ε. στην οποία νίκη συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο Ο.Τ.Ε. είχε κενή την δεύτερη σκακιέρα. Ελπίζουμε, ιδιαίτερα σαν σκακιστικός Ο.Φ.Η., να μην έχουμε τον υποβιβασμό δύο ομάδων της Κρήτης από την Α Εθνική ώστε η ομάδα του Ο.Α.Χ. να αγωνίζεται και τον νέο χρόνο στην Β Εθνική. 

Τέλος η συμπαθής ομάδα του Α.Ο.Κισάμου παρά την μαχητικότητα που έδειξε παρουσιάστηκε η πιο αδύναμη στο τουρνουά και με 7 ήττες σε ισάριθμους αγώνες υποβιβάστηκε φυσιολογικά στην Γ Εθνική. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η ομάδα του Κισάμου είναι άξια συγχαρητηρίων για την μεγάλη προσπάθεια που κάνει αφού στηρίζεται αποκλειστικά σε σκακιστές που ζουν στην περιοχή του Κισάμου.

Σε γενικές γραμμές το πρωτάθλημα παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό στην εξέλιξη του. Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος και οι διαφορές μεταξύ των ομάδων αποδείχθηκαν πολύ μικρές. Ελπίζουμε το 2014 το πρωτάθλημα να γίνει ακόμα καλύτερο τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά. Πιστεύουμε ότι με καλή πίστη και διάθεση, από όλους τους σκακιστικούς παράγοντες της Κρήτης μπορεί να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τον τρόπο διεξαγωγής των διασυλλογικών πρωταθλημάτων για το 2014.  

Πρέπει με καλή οργάνωση και με διάθεση αυτοκριτικής από όλους μας να αποφευχθεί η σύμπτωση με άλλες διοργανώσεις, όπως έγινε φέτος με τα πανελλήνια σχολικά, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Επίσης καλό είναι να περιοριστεί το φαινόμενο με τις κενές σκακιέρες που μπορεί να αλλοιώσουν την τελική βαθμολογία. Οι απόψεις που κατεγράφησαν στην καλύτερη και περισσότερο ενημερωμένη ελληνική ιστοσελίδα για το σκάκι (www.skakistiko.com) νομίζω ότι βοήθησαν όλους μας στην διαμόρφωση μιας περισσότερο εμπεριστατωμένης άποψης και μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην κατεύθυνση αυτή. Είναι νομίζω καιρός να αφήσουμε όλοι πίσω μας τις διαφορές του παρελθόντος και να δουλέψουμε συλλογικά, χωρίς καχυποψίες και σκοπιμότητες, και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη για την περαιτέρω ανάπτυξη του σκάκι στην Κρήτη.
                                
Περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για το πρωτάθλημα της Β Εθνικής όσο και γι΄αυτό της Γ Εθνικής με αναλυτικά αποτελέσματα όλων των αγώνων ανά σκακιέρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Κ. (www.essk.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου