PopUp

13/5/13

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2013


ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Ο.Φ.Η.

Με μεγάλη συμμετοχή περίπου 800 παιδιά από όλη την Ελλάδα διεξήχθησαν το τριήμερο από 27 έως 29 Απριλίου στην Ερέτρια της Εύβοιας τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα σκάκι για το 2013. Από την Κρήτη οι συμμετοχές έφτασαν τον αριθμό των 56 μαθητών με την παρακάτω γεωγραφική κατανομή, 32 από το Νομό Χανίων, 7 από το Νομό Ρεθύμνου, 15 από το Νομό Ηρακλείου και 2 από το Νομό Λασιθίου.

Από πλευράς Ο.Φ.Η. είχαμε έξη συμμετοχές τρεις από τις οποίες έφτασαν πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο ενώ και οι άλλες τρεις τερμάτισαν σε πολύ καλές θέσεις πολύ πάνω από το μέσο της τελική βαθμολογίας. Συγκεκριμένα η Εύα Σερπετσιδάκη στα κορίτσια της Γ Γυμνασίου έφτασε πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο αλλά τελικά πήρε την τέταρτη θέση στην βαθμολογία των κοριτσιών. Ο Γιώργος Καδιάνης πήρε την πέμπτη θέση στα αγόρια της Α Γυμνασίου ισοβαθμώντας με το δεύτερο αγόρι της τελικής βαθμολογίας. Ο Νίκος Σερπετσιδάκης, που στο παρελθόν έχει κατακτήσει τόσο την δεύτερη όσο και την τρίτη θέση σε πανελλήνια σχολικά, έχασε τον τελευταίο του αγώνα, όπου με νίκη θα κατακτούσε την πρώτη θέση, και τελικά τερμάτισε πέμπτος στα αγόρια της Ε Δημοτικού. Η Νεφέλη Ματθαιάκη πήρε την 13η θέση στα κορίτσια της Γ Δημοτικού. Ο Νίκος Πετράκης πήρε την 17η θέση στα αγόρια της Γ Γυμνασίου ενώ ο αδερφός του Μάνος Πετράκης την 25η θέση στα αγόρια της Α Γυμνασίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε κάθε τάξη είχαμε περίπου από 50 έως 80 συμμετοχές.

Εκτός από τις συμμετοχές στο ατομικό σχολικό πρωτάθλημα είχαμε και την συμμετοχή της ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο ομαδικό πρωτάθλημα των Γυμνασίων. Η ομάδα που αποτελείτο από 4 σκακιστές του Ο.Φ.Η. τον Γιώργο Καδιάνη, τον Νίκο και τον Μάνο Πετράκη και την Εύα Σερπετσιδάκη πήρε την 9η θέση σε σύνολο 19 ομάδων. Η ομάδα είχε δυνατότητες για την κατάκτηση ακόμα και μεταλλίου αλλά κάποιες απώλειες παικτών λόγω της παράλληλης διεξαγωγής του πρωταθλήματος Β και Γ Εθνικής στην Κρήτη, και κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα την έφεραν στο μέσο της βαθμολογίας. Αξίζει να σημειώσουμε την πολύ καλή εμφάνιση του Νίκου Πετράκη που έκανε 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. 

Πολύ καλές παρουσίες είχαν και οι υπόλοιποι μικροί σκακιστές από το Ηράκλειο που πλασαρίστηκαν σε πολύ καλές θέσεις στην τελική βαθμολογία. Συγκεκριμένα η Στέλλα Ιωάννα Μανουσάκη και η Ουρανία Φαλιακάκη του Σ.Ο.Η. πήραν την 6η και την 13η θέση αντίστοιχα στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων, ο Γιάννης Κουτράκης του Ο.Α.Α.Η. πήρε την 20η θέση στα αγόρια της Α Δημοτικού, ο Γιώργος Παπιδάκης του Ο.Α.Α.Η. την 9η θέση στα αγόρια της Β Δημοτικού, η Στέλλα Φοινικιανάκη του Ο.Α.Α.Η. την 9η θέση στα κορίτσια της Β Δημοτικού, ο Στράτος Κουτσάφτης του Σ.Ο.Η., ο Γιάννης Κουτσουράκης του Λέων Κάντια και ο Γιώργος Τζορμπατζάκης του Ο.Α.Α.Η. πήραν την 24η θέση την 26η θέση και την 73η θέση αντίστοιχα  στα αγόρια της Γ Δημοτικού και τέλος η Αριάδνη Κουτσουράκη του Λέων Κάντια την 14η θέση στα κορίτσια της Γ Δημοτικού. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία και των δύο μικρών σκακιστών του Λασιθίου με τον Γιάννη Κακολύρη να παίρνει την 6η θέση στα αγόρια της Α Δημοτικού και τον Γιάννη Κοζύρη την 18η θέση στα αγόρια της Γ Δημοτικού.

Όπως όμως κάθε χρόνο οι μεγάλες διακρίσεις για τους μαθητές της Κρήτης, ήρθαν από την Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά και τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων που αυτό το χρόνο ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη επιτυχία κατέκτησε 7 πρώτες θέσεις σε σύνολο 22 και τέσσερεις τρίτες, ενώ μία ακόμα τρίτη θέση για την Κρήτη κατέκτησε μια μαθήτρια από το Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα πρώτες θέσεις πήραν στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων η Αντωνία Καραβιτάκη, στην Α Δημοτικού ο Αντώνης Βυζιράκης στα αγόρια και η Μαρία Μυρτώ Καντεράκη στα κορίτσια, στην Β Δημοτικού ο Κυριάκος Φυντριλάκης στα αγόρια και η Ευαγγελία Καραβιτάκη στα κορίτσια, στην ΣΤ τάξη Δημοτικού η Ανθή Βοζινάκη στα κορίτσια και στα Λύκεια η Σοφία Μαρκάκη στα κορίτσια. Τρίτες θέσεις πήραν στα αγόρια της Β Δημοτικού ο Σταύρος Βυζιράκης, στην Ε Δημοτικού ο Νίκος Γεωργακόπουλος στα αγόρια και η Ιωάννα Μαθιουλάκη από το Ρέθυμνο στα κορίτσια, στα αγόρια της Β Γυμνασίου ο Αργύρης Παπαδόπουλος και στα αγόρια των Λυκείων ο Σπύρος Ναουμ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου πλασαρίστηκαν σε υψηλές θέσεις της τελικής βαθμολογίας.

Από τα παραπάνω αποτελέσματα είναι φανερή η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη πόλη των Χανίων στο μαθητικό σκάκι. Οι επιτυχίες ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις του Δημοτικού και στα κορίτσια είναι εντυπωσιακές. Ο τρόπος ανάπτυξης, του μαθητικού σκάκι στα Χανιά, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πρότυπο για όλους που ασχολούνται με το αγωνιστικό σκάκι στους άλλους νομούς της Κρήτης. Τέλος αξίζει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα  παιδιά πήραν στους αγώνες ανεξάρτητα από την θέση τους στην τελική βαθμολογία. Επίσης πρέπει να συγχαρούμε και τους προπονητές τους που απέδειξαν για μια ακόμα φορά την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους αγώνες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Κ. (www.essk.gr) όπου υπάρχουν συνημμένοι πίνακες  με τις τελικές βαθμολογίες σε όλες τις τάξεις, με επισήμανση στους μαθητές και μαθήτριες από την Κρήτη και στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. (www.chessfed.net).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου