PopUp

27/2/18

Εντυπωσιακές εμφανίσεις των σκακιστών του Ο.Φ.Η. στο 22ο διεθνές τουρνουά του Ηρακλείου. Στην πρώτη θέση ο 15χρονος Χρήστος Μπροκαλάκης-Γούναρης, στην δεύτερη και στην τρίτη με τους ίδιους βαθμούς ο 13χρονος Γιώργος Παπιδάκης και ο Τίμης Λυριτζάκης. Τέταρτος ο 14χρονος Αλέξανδρος Κοτσίνης.


Ειρήνη Εργαζάκη, Μάνος Δασκαλάκης και Κατερίνα Γιαννακάκη νικητές στο εσωτερικό πρωτάθλημα της ακαδημίας σκακιού του Ο.Φ.Η.
ΜΠΡΟΚΑΛΑΚΗΣ, ΠΑΠΙΔΑΚΗΣ, ΛΥΡΙΤΖΑΚΗΣ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΤΣΙΝΗ



ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΦΗ
ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΦΗ



















Με πολύ μεγάλες επιτυχίες των σκακιστών του Ο.Φ.Η. ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο το 22ο τουρνουά του Ηρακλείου που διεξήχθη με επιτυχία στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Galaxy Hotel. Στην πρώτη θέση του τουρνουά ισοβάθμησαν τρεις σκακιστές του Ο.Φ.Η. με τον 15χρονο Χρήστο Μπροκαλάκη-Γούναρη να παίρνει την πρώτη θέση στα κριτήρια ισοβαθμίας από τον 13χρονο Γιώργο Παπιδάκη. Την τρίτη θέση πήρε ο πολύπειρος Ηρακλειώτης Διεθνής Μετρ Τίμης Λυριτζάκης που από φέτος θα ενισχύσει την ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000, ενώ ακολούθησε στην τέταρτη θέση ο 14χρονος Αλέξανδρος Κοτσίνης και στην έκτη ο πάντα αξιόπιστος Μανώλης Φραγκιαδάκης που αγωνίζονται επίσης στην ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000. Την πέμπτη θέση πήρε η 15χρονη Άσπα Δαγκωνάκη του Λέων Κάντια κερδίζοντας το έπαθλο της πρώτης γυναίκας του τουρνουά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν η πρώτη φορά, στην ιστορία των 8 ετών των τουρνουά του Ηρακλείου, που βρέθηκαν στην κορυφή δύο ανήλικοι Ηρακλειώτες σκακιστές γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πολύ καλή δουλεία που γίνεται στα φυτώρια του σκακιστικού Ο.Φ.Η. από τους προπονητές της ομάδας μας τον Φίντε Μετρ Παναγιώτη Χριστοδούλου και τον Νίκο Παναγιωτάκο. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολύ ταλαντούχοι Μπροκαλάκης και Παπιδάκης ήταν μέλη της σκακιστικής ομάδας παίδων κορασίδων του Ο.Φ.Η. που πήρε τον Δεκέμβριο την δεύτερη θέση  στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και για την επιτυχία του Αλέξανδρου Κοτσίνη που αν και ξεκίνησε προπονήσεις μόλις πέρυσι έχει κάνει τεράστια πρόοδο που προδιαγράφει ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον.  Ο Αλέξανδρος με την απόδοση του στο τουρνουά κέρδισε 147 μονάδες ΕΛΟ.  Πολλές μονάδες ΕΛΟ κέρδισε επίσης ο Γιώργος Παπιδάκης (87) που πρέπει να σημειώσουμε ότι στον τελευταίο γύρο του τουρνουά κέρδισε τον τελικό νικητή Χρήστο Μπροκαλάκη-Γούναρη.

Πολύ καλή παρουσία είχαν και οι άλλοι νεαροί σκακιστές του ΟΦΗ που έλαβαν μέρος στο τουρνουά όπως άλλο ένα μέλος της ομάδας παίδων-κορασίδων η 13χρονη Ειρήνη Εργαζάκη (κέρδισε 65 μονάδες ΕΛΟ), ο 15χρονος Ανδρέας Λιανέρης, η 14χρονή Νεφέλη Ματθαιάκη (κέρδισε 72 μονάδες ΕΛΟ), ο 12χρονος Νίκος Φραγκιαδάκης, ο 15χρονος Ηλίας Αγγελάκης, ο 9χρονος Γιώργος Τερζάκης (απόδοση ΕΛΟ 1121), ο Στέλιος Βαρδάκης, η 12χρονη Άννα-Μαρία Χαλκιαδάκη (απόδοση ΕΛΟ 1284), ο 11χρονος Μάνος Ροδιτάκης (κέρδισε 36 μονάδες ΕΛΟ), ο 10χρονος Δημήτρης Σακλαμπανάκης (απόδοση ΕΛΟ 1247), ο 14χρονος Γιάννης Κουβίδης, η 11χρονη Μελίνα Καρούζου, ο Κοσμάς Κάβουρας, η 10χρονη Ουρανία Φραγκιαδάκη και η 14χρονη Διονυσία Μπαντά.

Στο Β γκρουπ του τουρνουά όπου συμμετείχαν ως επί το πλείστον παιδιά μέχρι 10 ετών στην πρώτη θέση τερμάτισε άλλος ένας μικρός σκακιστής του Ο.Φ.Η. ο εννιάχρονος Γιάννης Μανιός με δεύτερο τον Νίκο Λατζουράκη του Σ.Ο.Η. και τρίτη την δεκάχρονη Μαριάννα Μαθιουδάκη του Ο.Φ.Η. που αναδείχθηκε το πρώτο κορίτσι του τουρνουά. Συμμετείχαν ακόμα από τον Ο.Φ.Η. κάνοντας καλές εμφανίσεις οι  Γιάννης Βλαχάκης, Μιχάλης Σπυριδάκης, Φοίβος Χαρωνίτης, Κων/νος Ζουρμπάκης, Μάνος και Άγγελος Δασκαλάκης, Γιώργος Γοραντωνάκης, Μύρων Μαθιουδάκης και Γιάννης Ψαρολογάκης.

Παράλληλα με τα παραπάνω τουρνουά έγινε ένα πολύ σημαντικό κλειστό τουρνουά με την συμμετοχή 10 πολύ ισχυρών σκακιστών (5 από το εξωτερικό) που έδινε την δυνατότητα για επίτευξη νόρμας διεθνούς ή και γκραν μετρ. Την πρώτη θέση πήρε ο ρώσος σκακιστής Valeri Sviridov με δεύτερο τον πρωταθλητή Ελλάδος Γιάννης Νικολαΐδη. Πολύ καλή παρουσία σε αυτό το τουρνουά είχε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος που κερδίζοντας 37 μονάδες ΕΛΟ πήρε τον τίτλο του FIDE Μετρ ενώ μια μικρή λεπτομέρεια του στέρησε την πρώτη του νόρμα για τον τίτλο του διεθνούς μετρ. Θυμίζουμε ότι ο Κώστας αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην ομάδα του Ο.Φ.Η. για δύο χρόνια ενώ για το 2018 θα αγωνιστεί στην ομάδα του Ο.Α.Α.Η. Βέβαια η παράλληλη διεξαγωγή των κλειστών τουρνουά σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική μείωση των επάθλων οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση των συμμετοχών στα διεθνή τουρνουά του Ηρακλείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο παρόν τουρνουά είχαμε μόνο δύο συμμετοχές από το εξωτερικό με σχετικά χαμηλά ΕΛΟ 1883 και 1824 αντίστοιχα.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το εσωτερικό πρωτάθλημα της ακαδημίας σκακιού του Ο.Φ.Η. Το πρωτάθλημα έγινε με ελβετικό σύστημα 5 γύρων και πήραν μέρος 50 περίπου νεαροί σκακιστές που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους με βάση την ηλικία και την δυναμικότητα τους. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σκακιστικές μονομαχίες και στους τρεις ομίλους του τουρνουά.

Στον πρώτο όμιλο την πρώτη θέση πήρε η Ειρήνη Εργαζάκη με 4,5 βαθμούς και πολύ καλή απόδοση. Η Ειρήνη με την εμφάνιση της έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα με τις πολύ καλές της εμφανίσεις στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων όπου ο Ο.Φ.Η που κατέλαβε την δεύτερη θέση ανάμεσα από 20 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Στην δεύτερη θέση είχαμε τετραπλή ισοβαθμία με άλλο ένα μέλος της ομάδας παίδων-κορασίδων τον Νίκο Καζάκο να επικρατεί στα κριτήρια ισοβαθμίας ακολουθούμενος από την έμπειρη Νεφέλη Ματθαιάκη, τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Γιώργο Τερζάκη, ο μόνος που κατάφερε να πάρει ισοπαλία από την Εργαζάκη, και τον πάντα αξιόπιστο Μάνο Ροδιτάκη. Ακολούθησαν στην βαθμολογία με τους ίδιους βαθμούς ο επίσης ιδιαίτερα ταλαντούχος Δημήτρης Σακλαμπανάκης και η Μαρία Καπνιστού ενώ την όγδοη θέση πήρε ο πάντα μαχητικός Νίκος Φραγκιαδάκης.

Στον δεύτερο όμιλο είχαμε την επικράτηση του 10χρονου Μάνου Δασκαλάκη με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Ο Μάνος που ξεκίνησε μόλις φέτος προπονήσεις στον σύλλογο μας, έχει δείξει ότι είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος, και τα καλά αποτελέσματα ήρθαν πολύ γρήγορα. Στην δεύτερη θέση ισοβάθμησαν με 4 βαθμούς δύο αδέρφια που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια στο σκακιστικό Ο.Φ.Η. ο 9χρονος Νικήτας και ο 8χρονος Γιάννης Ψυκάκος. Ακολούθησαν στην βαθμολογία τρεις ακόμα νέοι σκακιστές που ξεκίνησαν φέτος προπονήσεις ο 8χρονος Μιχάλης Ζάρακας η 10χρονη Μαρία Σακαβέλη που ήταν το πρώτο κορίτσι στον δεύτερο όμιλο και ο μικρός αδερφός του νικητή του ομίλου 8χρονος Άγγελος Δασκαλάκης.   

Στον τρίτο όμιλο όπου συμμετείχαν σκακιστές με ελάχιστη εμπειρία στο αγωνιστικό σκάκι την πρώτη θέση πήρε με πολύ καλές εμφανίσεις η 8χρονη Κατερίνα Γιαννακάκη με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 3,5 βαθμούς ο επίσης 8χρονος Κωνσταντίνος Μπακάλης και στην τρίτη ο 9χρονος Γιάννης Σφακιανάκης. Στην τέταρτη θέση ακολούθησε η 9χρονη Ελένη Σακλαμπανάκη ενώ στην πέμπτη θέση ισοβάθμησαν ο 7χρονος Γιάννης Καρτσάκης, ο 8χρονος Αντώνης Παπαδάκης και η επίσης 7χρονη Μιχαέλα Βιανιτάκη.

Τα ενθαρρυντικά  συμπεράσματα από το τουρνουά ήταν ότι οι μικροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. έχουν κάνει σημαντική πρόοδο αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από τους προπονητές του συλλόγου μας Παναγιώτη Χριστοδούλου και Νίκο Παναγιωτάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου