30/10/17

Στην Χερσόνησο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων στο σκάκι.

Άρωμα ....Ο.Φ.Η. στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκακιού.
Από δεξιά Κελίρης, Βλάχος, Αναγνωστόπουλος, Χριστοδούλου

Η σπουδαιότερη ευρωπαϊκή σκακιστική διοργάνωση διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη. Πρόκειται για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου CRETA MARIS στη Χερσόνησο. Συμμετέχουν 40 ομάδες στο open (ανδρών) και 32 ομάδες στις γυναίκες με τετραμελείς συνθέσεις συν ένα αναπληρωματικό. Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά 3-9 μμ, εκτός από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου που είναι ελεύθερη μέρα.

Ως διοργανώτρια η Ελλάδα συμμετέχει με δύο εθνικές ομάδες, που αποτελούνται από τους 10 κορυφαίους Έλληνες σκακιστές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι δύο κορυφαίοι σκακιστές της Κρήτης που αποτελούν τις μεγάλες μελλοντικές ελπίδες του Ελληνικού σκακιού. Πρόκειται για τον 18χρονο Ηρακλειώτη γκρανμαιτρ Ανδρέα Κελίρη του Ο.Φ.Η. και τον 17χρονο διεθνή μαιτρ Νικόλα Θεοδώρου από το Ρέθυμνο που αγωνίζεται στην Σ.Α.Χανίων. Ο 18χρονος σκακιστής του Ο.Φ.Η. αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας και είναι ο νεότερος Έλληνας GM, τίτλο που απέκτησε  σε ηλικία μόλις 17 ετών. Μάλιστα στις αρχές του χρόνου κατέκτησε το πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα Νέων (Κ-20) και πήρε την 4η θέση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των Ανδρών, ενώ τώρα είναι πρωτοετής φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Την πρώτη ομάδα της χώρας μας αποτελούν οι: Γιάννης Παπαϊωάννου (GM 2652), Χρήστος Μπανίκας (GM 2584), Δημήτρης Μαστροβασίλης (GM 2571), Αντώνης Παυλίδης (GM 2546) και Στέλιος Χαλκιάς (GM 2583). Στη δεύτερη ομάδα συμμετέχουν οι: Γιάννης Νικολαΐδης (GM 2519), Ανδρέας Κελίρης (GM 2510), Νίκος Θεοδώρου (IM 2512), Θάνος Μαστροβασίλης (GM 2488) και Σωτήρης Μαλικέντζος (FM 2434).

Στην κατηγορία γυναικών η χώρα μας συμμετέχει με δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από την Άννα-Μαρία Μπότσαρη, την 17χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, την Κατερίνα Παυλίδου, την επίσης 17χρονη Αναστασία Αβραμίδου και την Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη και η δεύτερη από τις Ιουλία Μάκκα, Ευανθία Μάκκα, Δέσποινα Σερεφίδου, Αντιγόνη Σκαράκη και  Ανθή Βοζινάκη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα έχει αναδειχθεί τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια κάτω των 18, κάτω των 16 και κάτω των 14 ετών ενώ η Αναστασία Αβραμίδου από την Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω των 14 και κάτω των 12 ετών. Να σημειώσουμε εδώ ότι την παρουσία τριών σκακιστριών από τα Χανιά και συγκεκριμένα της Σκαράκη που είναι σκακίστρια του Ο.Α.Χανίων της 16χρονης Βοζινάκη της Σ.Α.Χανίων και της Μαρκαντωνάκη που αγωνίζεται με την ομάδα του Παπάγου στην Αθήνα, ενώ η Παυλίδου από την Θεσσαλονίκη είναι σκακίστρια του Κύδωνα Χανίων.

Οι αρχικές συμμετοχές στη γενική κατηγορία (ανδρών) ήταν 39 και για να γίνει ζυγός ο αριθμός αποφασίστηκε να συμμετάσχει και μια μεικτή ομάδα από την Κρήτη, με 3 σκακιστές του Ο.Φ.Η. τον Παναγιώτη Χριστοδούλου (FM 2318), τον Κυριάκο Βλάχο (FM 2306) και τον Κώστα Αναγνωστόπουλο (2290) και 2 νεαρούς σκακιστές της Σ.Α.Χανίων τον 20χρονο Σπύρο Ναούμ (2295) και τον 18χρονο Αργύρη Παπαδόπουλο (FM 2184) που σπουδάζουν ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Σημειώνουμε ότι ο Παναγιώτης Χριστοδούλου είναι ο επικεφαλής προπονητής της σκακιστικής ακαδημίας του Ο.Φ.Η. ενώ ο Κώστας Αναγνωστόπουλος μετά από δύο χρόνια σημαντικής προσφοράς στον Ο.Φ.Η. ανήκει από τον Σεπτέμβριο στην προπονητική ομάδα του Ο.Α.Α.Η. όπου θα αγωνιστεί για το 2018. Επίσης η παρουσία τεσσάρων νεαρών σκακιστών της Σ.Α.Χανίων στις εθνικές ομάδες σηματοδοτεί την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες στον σύλλογο των Χανίων.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν πολλοί από τους κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο με σημαντικότερους στους άνδρες τους : Αρονιάν (Αρμενία) (Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη), Μαμεντιάροβ (Αζερμπαιτζάν) (Νο 6 στην παγκόσμια κατάταξη), Γκρίστσουκ (Ρωσία) (Νο 8 στην παγκόσμια κατάταξη), Γκίρι (Ολλανδία) (Νο 13 στην παγκόσμια κατάταξη), Ρατζάμποβ (Αζερμπαιτζάν) (Νο 17 στην παγκόσμια κατάταξη), Γκέλφαντ (Ισραήλ) (Νο 23 στην παγκόσμια κατάταξη και διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου το 2012 απέναντι στον Ανάντ), Βόγιατσεκ (Πολωνία), Νεπομνιάτσκι (Ρωσία), Ματλάκοβ (Ρωσία), Βιτιούγκωφ (Ρωσία), Άνταμς (Αγγλία), Ναβάρα (Τσεχία), Ελιάνοβ (Ουκρανία), Τζομπάβα (Γεωργία), Νάιντιτς (Αζερμπαιτζάν), Χάουελ (Αγγλία), Σορτ (Αγγλία) και στις γυναίκες τις : Μούζιτσουκ (Ουκρανία) (Νο 3 στην παγκόσμια κατάταξη), Κόστενιουκ (Ρωσία) (Νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη), Λάγκνο (Ρωσία) (Νο 7 στην παγκόσμια κατάταξη), Τζαγκνίτζε (Γεωργία), Γκίρια (Ρωσία), Γκούνιναβ (Ρωσία), Σεμπάγκ (Γαλλία). Πρέπει δυστυχώς να επισημάνουμε την μεγάλη απουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν που στενοχώρησε όλους τους φίλους του σκακιού στην Κρήτη.

Ταυτόχρονα με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον ίδιο χώρο στο διάστημα από 28 έως 30 Οκτωβρίου διοργανώνεται το Παγκόσμιο Νεανικό πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού (rapid και blitz) σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, κάτω των 14, 16 και 18 ετών. Επίσης, από 28 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ένα σημαντικό τουρνουά για την περιοχή, με στόχο την καθιέρωσή του κάθε φθινόπωρο, το 1ο διεθνές τουρνουά Χερσονήσου. Παρόλο που οι συμμετοχές στις παραπάνω διοργανώσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες δόθηκε η ευκαιρία ιδιαίτερα σε νεαρούς σκακιστές της πόλης μας να πάρουν μέρος σε διεθνούς επιπέδου σκακιστικούς αγώνες. Συγκεκριμένα από τον Ο.Φ.Η. έχουμε την συμμετοχή του 17χρονου Γιώργου Καδιάνη, του 12χρονου Γιώργου Παπιδάκη, των 13χρονων Γιάννη Κουβίδη και Αλέξανδρου Κοτσίνη, του 11χρονου Νικου Φραγκιαδάκη, του 9χρονου Νίκου Αργυριάδη και της 13χρονης Νεφέλης Ματθαιάκη στο Παγκόσμιο Νεανικό πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού και του 15χρονου Νίκου Σερπετσιδάκη και του 12χρονου Γιώργου Παπιδάκη 1ο διεθνές τουρνουά Χερσονήσου.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για το σκάκι της πόλης μας το γεγονός ότι τα σκακιστικά τμήματα του Ο.Α.Α.Η. του Σ.Ο.Η. του Λέων Κάντια και της Σ.Α.Χερσονήσου είναι συνδιοργανωτές της μεγάλης αυτής διοργάνωσης που έχει και την υποστήριξη του σκακιστικού τμήματος του Ο.Φ.Η. Παράλληλα 4 βασικοί παίκτες της σκακιστικής ομάδας του Ο.Φ.Η., με σημαντικότερη βέβαια την συμμετοχή του Ανδρέα Κελίρη, αγωνίζονται με τις εθνικές ομάδες της χώρας μας. Ευχόμαστε η μεγάλη αυτή διοργάνωση να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη μας ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Θυμίζουμε ότι η σκακιστική Ακαδημία του Ο.Φ.Η. έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σαν μια από τις καλύτερες ακαδημίες στην χώρα μας με πολλές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου