PopUp

11/5/16

Σημαντικές διακρίσεις για τους σκακιστές του Ο.Φ.Η. στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα 2016.

Στην 2η θέση ο Νίκος Σερπετσιδάκης, στην 4η ο Χρήστος Μπροκαλάκης και ο Γιώργος Καδιάνης. Στην 1η θέση η Κατερίνα Κοζύρη από τον Λατώ Αγίου Νικολάου. Τρεις πρώτες θέσεις, μία δεύτερη και τρεις τρίτες για τους σκακιστές της Σ.Α.Χανίων.
Απονομή στην Β Γυμνασίου. Δεύτερος από αριστερά ο Νίκος Σερπετσιδάκης

Με την συμμετοχή περίπου 700 μαθητών από όλη την Ελλάδα, διεξήχθησαν το τριήμερο από 23 έως 25 Απριλίου στα ξενοδοχεία Athos Palace και Pallini Beach στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής τα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα σκακιού για το 2016. Από την Κρήτη είχαμε 45 συμμετοχές, έναντι 78 πέρυσι, 51 το 2014 και 56 το 2013 όταν οι αγώνες είχαν διεξαχθεί στην Ερέτρια και η πρόσβαση των μικρών σκακιστών από την Κρήτη ήταν σαφώς ευκολότερη. Η γεωγραφική κατανομή των συμμετεχόντων ήταν 25 από το Νομό Χανίων, 12 από το Νομό Ηρακλείου, 6 από το Νομό Ρεθύμνου και 2 από το Νομό Λασιθίου.  

Από πλευράς Ο.Φ.Η. είχαμε 10 συμμετοχές έναντι 12 το 2015, 8 το 2014 και 6 το 2013, που αποδεικνύουν την μεγάλη βαρύτητα που δείχνει το σκακιστικό τμήμα του συλλόγου μας στο μαθητικό σκάκι. Οι συμμετοχές συνοδεύτηκαν από πολύ καλές εμφανίσεις για όλους τους μικρούς σκακιστές επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα των πολύ καλών εμφανίσεων ήταν η δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Νίκος Σερπετσιδάκης στην Β Γυμνασίου με 7 βαθμούς. Ο Νίκος ο οποίος είχε πάρει πέρυσι την πρώτη θέση και έχει μεγάλη παράδοση διακρίσεων στα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα έχοντας πάρει άλλη μία φορά την 2η και δύο φορές την 3η θέση, είχε τον μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης (ΕΛΟ) από όλους τους συμμετέχοντες. Δύο όμως απρόσμενες ήττες στον 3ο και στον 4ο γύρο τον άφησαν πίσω στην βαθμολογία. Τελικά με μια αντεπίθεση διαρκείας και με 5 συνεχόμενες νίκες στους 5 τελευταίους αγώνες κατάφερε να φτάσει τελικά στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας αλλά δεν πρόλαβε να διεκδικήσει την πρωτιά παρά την νίκη του επί του τελικού νικητή στον 8ο γύρο. Εκτός όμως από τον Σερπετσιδάκη πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο βρέθηκε ο Χρήστος Μπροκαλάκης – Γούναρης στην πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνια σχολικά, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την μεγάλη του αγωνιστική πρόοδο το τελευταίο χρόνο. Ο Χρήστος με 6,5 βαθμούς ήταν το τρίτο αγόρι στην Α Γυμνασίου, το γεγονός όμως ότι υπήρχε κορίτσι στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, του στέρησε το μετάλλιο. Επίσης ο Γιώργος Καδιάνης πήρε την 4η θέση με 6,5 βαθμούς στην κατηγορία των Λυκείων συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις σε πανελλήνια σχολικά τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος που πέρυσι είχε πάρει την 3η θέση ισοβαθμώντας με τους δύο πρώτους ξεκίνησε εντυπωσιακά με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες αλλά δύο ήττες στον 7ο και στον 8ο γύρο δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει ένα μετάλλιο που θα μπορούσε να είναι ακόμα και το χρυσό.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους άλλους μικρούς σκακιστές του Ο.Φ.Η. που συμμετείχαν στους αγώνες τερμάτισαν σε πολύ καλές θέσεις, πολύ πάνω από το μέσο της τελική βαθμολογίας. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπιδάκης έκανε για μια ακόμα φορά μια πολύ καλή εμφάνιση σε πανελλήνια σχολικά και με 6,0 βαθμούς τερμάτισε στην 13η θέση της τελικής βαθμολογίας στην Ε Δημοτικού, σε ένα σύνολο 85 σκακιστών. Επίσης ο Γιάννης Κουβίδης στην πρώτη του εμφάνιση σε πανελλήνιους αγώνες, επιβεβαίωσε την πολύ καλή φόρμα που είχε φανεί στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής και με 5,5 βαθμούς τερμάτισε στην 23η θέση της βαθμολογίας σε σύνολο 92 σκακιστών στην πολύ απαιτητική κατηγορία της ΣΤ Δημοτικού. Στην ίδια κατηγορία η Νεφέλη Ματθαιάκη με 4,5 βαθμούς τερμάτισε 10η σε σύνολο 25 κοριτσιών με αξιοσημείωτο γεγονός τη νίκη της εναντίον του κοριτσιού που τερμάτισε στην τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας. Στην κατηγορία της Β Δημοτικού ο πολύ ελπιδοφόρος Δημήτρης Σακλαμπανάκης με 5 βαθμούς τερμάτισε στην 28η θέση της τελικής βαθμολογίας σε σύνολο 58 σκακιστών. Στην κατηγορία της Γ Δημοτικού ο πάντα αξιόμαχος Θέμης Μανιός με 4,5 βαθμούς τερμάτισε στην 32η θέση της βαθμολογίας σε σύνολο 67 σκακιστών. Τέλος στην κατηγορία της Α Δημοτικού ο επίσης μαχητικός Γιάννης Μανιός με 4,5 βαθμούς τερμάτισε στην 31η θέση της βαθμολογίας ενώ ο λιγότερο έμπειρος από όλους τους συμμετέχοντες Γιάννης Ψυκάκος με 3 βαθμούς πήρε την 50η θέση σε σύνολο 60 σκακιστών. Ειδικά οι μικρότεροι σε ηλικία σκακιστές απεκόμισαν πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες ιδιαίτερα χρήσιμες για το σκακιστικό τους μέλλον.

Από τους άλλους σκακιστές του Ηρακλείου που πήραν μέρος τους αγώνες η Στέλλα Φοινικιανάκη των Νέων Ηροδότου πήρε την 6η θέση στα κορίτσια της Ε Δημοτικού με 5 βαθμούς πιστοποιώντας την μεγάλη της αγωνιστική άνοδο το τελευταίο διάστημα και ο μόνος εκπρόσωπος του Ο.Α.Α.Η. Γιάννης Φαραζάκης την 57η θέση στα αγόρια της Δ Δημοτικού με 4 βαθμούς. Η μεγάλη όμως επιτυχία για την Ανατολική Κρήτη ήρθε αυτή τη χρονιά από τον νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα από την Κατερίνα Κοζύρη του Λατώ Αγίου Νικολάου που κατέκτησε την 1η θέση στα κορίτσια της Α Δημοτικού με 5 βαθμούς. Επιτυχίες σαν αυτή της Κατερίνας μπορεί να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του σκακιού στον Άγιο Νικόλαο. Πολύ καλή εμφάνιση είχαμε και από τον άλλο εκπρόσωπο του Νομού Λασιθίου, τον Αρίσταρχο Γιαλύτη από τη  Κριτσά που τερμάτισε στην  13η θέση στην κατηγορία της Α Δημοτικού με 5,5 βαθμούς.

Όπως όμως κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες διακρίσεις για τους μαθητές της Κρήτης ήρθαν από τα Χανιά και ιδιαίτερα τους σκακιστές της Σ.Α.Χανίων που κατέκτησαν τρεις πρώτες θέσεις, μια δεύτερη και τρεις τρίτες στις τελικές βαθμολογίες. Οι επιτυχίες των μαθητών από τα Χανιά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη πόλη αυτή στο μαθητικό σκάκι. Συγκεκριμένα πρώτες θέσεις πήραν η Ευαγγελία Καραβιτάκη στα κορίτσια της Ε Δημοτικού για πέμπτη συνεχόμενη φορά, η Μυρτώ Καντεράκη στα κορίτσια της Δ Δημοτικού και η μικρότερη αδερφή της Ευαγγελίας  Αντωνία Καραβιτάκη στα κορίτσια της Γ Δημοτικού. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο περυσινός πρωταθλητής Γιώργος Αντωνιουδάκης στην κατηγορία της Β Δημοτικού και στην τρίτη ο Κυριάκος Φυντριλάκης στην Ε Δημοτικού σε ισοβαθμία με τους δύο πρώτους, όπως και η περυσινή πρωταθλήτρια Χρυσή Χασουράκη στα κορίτσια της Α Δημοτικού. Επίσης η Μυρτώ Καντεράκη πήρε την τρίτη θέση στην κατηγορία open της Δ Δημοτικού που συμπεριλαμβάνει και τα αγόρια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο πήραν πολύ καλές θέσεις στις τελικές βαθμολογίες με σημαντικότερες διακρίσεις την 4η θέση σε ισοβαθμία με την 3η της Χρυσής Κουκουράκη από το Ρέθυμνο στα κορίτσια της Α Γυμνασίου, την 5η θέση της Ασημένιας Χατζηπαναγιώτου από τον Κύδωνα στα κορίτσια της ΣΤ Δημοτικού, την 6η θέση του Παναγιώτη Τσαγκαράκη από την Σ.Α.Χ. στην Ε Δημοτικού, την 5η και 6η θέση του Γιάννη Κυριακογιαννάκη και του Μάνου Μαυρίδη από την Σ.Α.Χ. στα αγόρια της Α Δημοτικού και την 5η θέση της Έλενας Ψαριανού της Σ.Α.Χ. στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων.

Εκτός όμως από τις ατομικές διακρίσεις είχαμε μεγάλες διακρίσεις και στα ομαδικά πρωταθλήματα από τα δύο σχολεία του Χανίων που πήραν μέρος στους αγώνες. Συγκεκριμένα το 5ο Δημοτικό Χανίων με την συμμετοχή του Παναγιώτη Τσαγκαράκη, της Ευαγγελία Καραβιτάκη, του Κυριάκου Φυντριλάκη και της Αντωνία Καραβιτάκη όλοι από την Σ.Α.Χ. πήρε την 2η θέση στην κατηγορία των Δημοτικών  τερματίζοντας αήττητο με 10 βαθμούς σε 6 αγώνες (4 νίκες και 2 ισοπαλίες). Με τους ίδιους βαθμούς και τα ίδια αποτελέσματα (4 νίκες και 2 ισοπαλίες) ακολούθησε στην 4η θέση το 13ο Δημοτικό Χανίων με την συμμετοχή του Λευτέρη Παντελάκη, του Ανδρέα Σηφογιαννάκη, του Σοφοκλή Σταματάκη όλοι από τον Ο.Α.Χ. και της Ασημένιας Χατζηπαναγιώτου από τον Κύδωνα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα δύο Δημοτικά των Χανίων είχαν την ατυχία να βρεθούν αντιμέτωπα την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν ισόπαλο 2-2 και έτσι τα δύο δημοτικά ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση μαζί με άλλα δύο σχολεία με το 142ο Δημοτικό Αθηνών και το 4ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης να παίρνουν τελικά την 1η και την 3η θέση αντίστοιχα στα κριτήρια ισοβαθμίας αφήνοντας τα δύο Χανιώτικα σχολεία στην 2η και 4η θέση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 5ο Δημοτικό Χανίων είχε νίκησε άνετα στον 2ο γύρο των αγώνων με 3-1 το 142ο Δημοτικό Αθηνών που πήρε την τελικά την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη. Το 6ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου πού έλαβε μέρος στους αγώνες πήρε την 37η θέση σε σύνολο 40 Δημοτικών που έλαβαν μέρος στους αγώνες.  

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η διεξαγωγή των αγώνων στην Χαλκιδική δυσκόλεψαν την συμμετοχή περισσοτέρων μαθητών από την Κρήτη λόγω της οικονομικής κρίσης.  Πολλοί από αυτούς που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Χαλκιδική είχαν βάσιμες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσουν στους αγώνες και να φέρουν περισσότερα μετάλλια στο νησί μας. Για παράδειγμα το 2ο Λύκειο Ηρακλείου και το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που είχαν πάρει πέρυσι  την δεύτερη θέση στα ομαδικά σχολικά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν αυτή την χρονιά. Περισσότερα για τους αγώνες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. (www.chessfed.net) με τις τελικές βαθμολογίες σε όλες τις τάξεις και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί Χαίρετε.
    Είμαι μια διεθνής δανειστή που αναγνωρίζεται σε όλες τις ηπείρους.
    Έχω τη φιλοδοξία να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες.
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με email για περισσότερες πληροφορίες.
    E-mail: leferfrancisjean@gmail.com
    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή