PopUp

17/2/16

Εντυπωσιακή κυριαρχία των μικρών σκακιστών του Ο.Φ.Η. στα ατομικά νεανικά Ηρακλείου 2016.

Την πρώτη θέση κατέκτησαν οι Γιώργος Καδιάνης (Ο.Φ.Η.), Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.), Γιώργος Παπιδάκης (Ο.Φ.Η.), Θέμης Μανιός (Ο.Φ.Η.), Γιάννης Μανιός (Ο.Φ.Η.), Εβίτα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου), Άσπα Δαγκωνάκη (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Νεφέλη Ματθαιάκη (Ο.Φ.Η.), Μυρτώ Βιτοπούλου (Νέοι Ηροδότου) και Ασημένια Τσαπάκη (Ε.Γ.Ο.Η.). Την δεύτερη θέση και την πρόκριση για τα παγκρήτια νεανικά πήραν ακόμα οι Άγγελος Μοσχοβάκης (Σ.Α.Γαζίου), Χρήστος Μπροκαλάκης (Ο.Φ.Η.), Γιάννος Κουτσουράκης (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Νίκος Καζάκος (Ο.Φ.Η.), Γιώργος Τερζάκης (Ο.Φ.Η. 2000), Τόνια Δαγκωνάκη (Νέοι Ηροδότου), Ιωάννα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου), Ειρήνη Εργαζάκη (Ο.Φ.Η. 2000), Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000) και Ειρήνη Σκανδαλάκη (Ο.Φ.Η. 2000).

Σημαντικές διακρίσεις του Κώστα Αναγνωστόπουλου (Ο.Φ.Η.), της Άργης Βαρβεράκη (Ο.Φ.Η. 2000) και της Μελίνας Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000) στο 16ο  τουρνουά Ηρακλείου.

Με μεγάλες επιτυχίες των σκακιστών του Ο.Φ.Η. σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 6/2/2016 τα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα σκακιού στο Νομό Ηρακλείου. Οι αγώνες που αποτελούν τον προκριματικό γύρο για την τελική φάση των παγκρήτιων ατομικών νεανικών, έγιναν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε ενιαίο χώρο και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών Ηρακλείου με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία. Όπως κάθε χρόνο οι αγώνες έγιναν σε 10 κατηγορίες, 5 αγοριών και 5 κοριτσιών (έως 8 ετών, έως 10 ετών, έως 12 ετών, έως 14 ετών, έως 16 ετών). Για την τελική φάση των παγκρήτιων νεανικών προκρίθηκαν οι δύο πρώτοι από κάθε κατηγορία. Οι σκακιστές του συλλόγου μας πήραν 6 πρώτες θέσεις σε σύνολο 10 κατηγοριών, με τις υπόλοιπες 4 να μοιράζονται σε σκακιστές της Σ.Α.Γαζίου, του Σ.Ο. Λέων Κάντια των Νέων Ηροδότου και του Ε.Γ.Ο.Η. Από πλευράς προκρίσεων στα παγκρήτια νεανικά ξανά οι μικροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. πήραν την μερίδα του λέοντος κατακτώντας 12 προκρίσεις σε σύνολο 20. Τις άλλες προκρίσεις πήραν 3 σκακιστές της Σ.Α.Γαζίου, 2 σκακιστές του Λέων Κάντια και των Νέων Ηροδότου και 1 σκακιστής του Ε.Γ.Ο.Η. Ιδιαίτερα στα αγόρια η επικράτηση των σκακιστών του Ο.Φ.Η. ήταν καθολική καθώς κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις και στις 5 κατηγορίες. Επίσης κέρδισαν 8 από τις 10 προκρίσεις για τα παγκρήτια νεανικά.

Ο αριθμός των μικρών σκακιστών που έλαβαν μέρος στους αγώνες έφθασε τους 85 σημειώνοντας νέο ρεκόρ συμμετοχών για το Ηράκλειο. Ρεκόρ συμμετοχών είχαμε και για όλη την Κρήτη με 285 μικρούς σκακιστές (117 στα Χανιά, 85 στο Ηράκλειο, 50 στο Λασίθι και 33 στο Ρέθυμνο). Στο Ηράκλειο συμμετείχαν 52 σκακιστές από τον Ο.Φ.Η. και τον Ο.Φ.Η. 2000, 7 από την Σ.Α.Γαζίου όπως και από τον Λέων Κάντια, 5 από τον Ο.Α.Α.Η., από τον Ε.Γ.Ο.Η. και από τους Νέους Ηροδότου, 3 από τον Σ.Ο.Ανωγείων και μόλις 1 από τον Σ.Ο.Η., ένα σύλλογο που αγωνίζεται στην Α Εθνική κατηγορία και έχει εγγράψει στις τάξεις του ένα μεγάλο αριθμό νεαρών σκακιστών. Από πλευράς Ο.Φ.Η. ο αριθμός των συμμετοχών αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε χρόνο (25 το 2014, 39 το 2015). Δυστυχώς για φέτος δεν είχαμε καμία συμμετοχή από την Σ.Α.Χερσονήσου, ενώ αρνητικό γεγονός για το Ηρακλειώτικο σκάκι είναι ο μικρός αριθμός συμμετοχών από πλευράς Ο.Α.Α.Η. που μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά δεν είχαμε καμία πρόκριση στα παγκρήτια νεανικά από τον Ο.Α.Α.Η. ένα σύλλογο με μεγάλη ιστορία στο Ελληνικό σκάκι. Βέβαια το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετοχών από τον Ο.Φ.Η. υπερβαίνει κατά πολύ το 50% του συνόλου των αγωνιζομένων δεν τιμά τους άλλους συλλόγους της πόλης μας και δεν βοηθά την ανάπτυξη του σκακιού στο Ηράκλειο. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε περαιτέρω δραστηριοποίηση και των άλλων συλλόγων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετοχών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μικρών σκακιστών, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του σκακιού στο νομό Ηρακλείου. Η μεγάλη συμμετοχή αλλά και οι πολλές επιτυχίες των μικρών σκακιστών από πλευράς Ο.Φ.Η. πιστοποιεί για μια ακόμα φορά το πλούσιο φυτώριο που υπάρχει στον σύλλογο μας και την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής από τους προπονητές της ομάδας μας τον ομοσπονδιακό μαιτρ Στέφανο Γρόσια, τον Fide Instructor Σταύρο Λυράκη, τον Μανόλη Φραγκιαδάκη, το νέο μέλος του προπονητικού επιτελείου της ομάδας μας Κώστα Αναγνωστόπουλο αλλά και τον Γιώργο Πρεδευτάκη που έχει αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα της διάδοσης του σκακιού στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα σε κάθε κατηγορία είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα.

Στην κατηγορία των αγοριών έως 8 ετών επικράτησε άνετα με την εντυπωσιακή επίδοση για την ηλικία του, των 7 νικών σε ισάριθμους αγώνες, ένα νέο μεγάλο ταλέντο του Ηρακλειώτικου σκακιού ο επτάχρονος Γιάννης Μανιός (Ο.Φ.Η.) συνεχίζοντας την παράδοση του αδερφού του Θέμη που πήρε την 1η θέση στην ίδια κατηγορία πέρυσι. Την δεύτερη θέση και την πρόκριση πήρε άλλος ένας πολύ ταλαντούχος επτάχρονος σκακιστής ο Γιώργος Τερζάκης (Ο.Φ.Η. 2000) με 5,0 βαθμούς. Το γεγονός ότι οι δύο μικροί σκακιστές που πήραν την πρόκριση είναι επτάχρονοι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το σκακιστικό τους μέλλον. Το μέλλον όμως ανήκει και στους άλλους μικρούς σκακιστές του Ο.Φ.Η. που συμμετείχαν σ’ αυτήν την κατηγορία αποκομίζοντας χρήσιμες σκακιστικές εμπειρίες και ακολούθησαν στην βαθμολογία, όπως ο  Νίκος Αρβανιτάκης που πήρε την τρίτη θέση με 4,5 βαθμούς οι Στέφανος Βεγόπουλος (απουσίασε από τον τρίτο γύρο), Δημήτρης Σακλαμπανάκης, Μάριος Μπαντάς και Κώστας Τσαγκαράκης (η απουσία του από τους δύο πρώτους γύρους και η ήττα του στον τρίτο δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει την πρόκριση) που συγκέντρωσαν 4 βαθμούς και ο Σήφης Λιανέρης που κατετάγη όγδοος με 3,5 βαθμούς. Τα αδέρφια Νικήτας και Γιάννης Ψυκάκος, ο Γιώργος Χατζηδάκης ο Μύρων Μαθιουδάκης και ο Στέφανος Ριζογιάννης συγκέντρωσαν 3 βαθμούς ενώ ακολούθησαν στην βαθμολογία οι Ορφέας Χατζηδάκης, Νίκος Βρυσανάκης, Αγαθάγγελος Τσαγκαράκης και Πέτρος Μπροτζάκης με τους δύο τελευταίους να παίρνουν μέρος σε 2 μόνο αγώνες. Χαρακτηριστικό της κατηγορίας είναι ότι από τους 17 σκακιστές που συμμετείχαν οι 16 ήταν σκακιστές του Ο.Φ.Η.

Τελική βαθμολόγια αγοριών έως 8 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Μανιός Ιωάννης
Ο.Φ.Η.
7,0
2
Τερζάκης Γιώργος
Ο.Φ.Η. 2000
5,0
3
Αρβανιτάκης Νικόλαος
Ο.Φ.Η. 2000
4,5
4
Βεγόπουλος Στέφανος
Ο.Φ.Η. 2000
4,0
5
Σακλαμπανάκης Δημήτριος
Ο.Φ.Η. 2000
4,0
6
Μπαντάς Μάριος Πέτρος
Ο.Φ.Η.
4,0
7
Τσαγκαράκης Κωνσταντίνος
Ο.Φ.Η. 2000
4,0
8
Λιανέρης Ιωσήφ
Ο.Φ.Η. 2000
3,5
9
Ψυκάκος Νικήτας
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
10
Ψυκάκος Ιωάννης
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
11
Χατζηδάκης Γεώργιος
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
12
Μαθιουδάκης Μύρων
Σ.Α. Γαζίου
3,0
13
Ριζογιάννης Στέφανος
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
14
Χατζηδάκης Ορφέας
Ο.Φ.Η. 2000
2,0
15
Βρυσανάκης Νικόλαος
Ο.Φ.Η. 2000
1,0
16
Τσαγκαράκης Αγαθάγγελος
Ο.Φ.Η. 2000
0,0
17
Μπροτζάκης Πέτρος
Ο.Φ.Η. 2000
0,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 8 ετών την πρώτη θέση πήρε σχετικά άνετα με 6 βαθμούς (6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) η πιο έμπειρη Ασημένια Τσαπάκη (Ε.Γ.Ο.Η.). Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Ειρήνη Σκανδαλάκη (Ο.Φ.Η. 2000) με 4 βαθμούς κερδίζοντας την πρόκριση και αποδεικνύοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική σκακιστική πρόοδο. Τα άλλα δύο κορίτσια που ακολούθησαν στις επόμενες θέσεις της βαθμολογίας η Μαριάννα Μαθιουδάκη και η πρωτόπειρη Ελένη Σακλαμπανάκη (Ο.Φ.Η. 2000) μάζεψαν χρήσιμες εμπειρίες για το σκακιστικό τους μέλλον.

Τελική βαθμολόγια κοριτσιών έως 8 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Τσαπάκη Ασημένια
Ε.Γ.Ο.Η.
6,0
2
Σκανδαλάκη Ειρήνη
Ο.Φ.Η. 2000
4,0
3
Μαθιουδάκη Μαριάννα
Σ.Α.Γαζίου
2,0
4
Σακλαμπανάκη Ελένη
Ο.Φ.Η. 2000
0,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 10 ετών, έγιναν πολύ μεγάλες μάχες για τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούσαν στην πρόκριση στα παγκρήτια νεανικά. Η απουσία του θεωρητικού φαβορί Στέλιου Μαλλιαράκη (Ο.Φ.Η.) που ελπίζουμε να επανέλθει γρήγορα σε αγωνιστική δράση και κάποιες άτυχες στιγμές του άλλου φαβορί του Νίκου Φραγκιαδάκη (ΟΦΗ 2000) άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς μικρούς σκακιστές να διεκδικήσουν τις δύο πρώτες θέσεις. Τελικά ο πολύ μαχητικός και ταλαντούχος εννιάχρονος Θέμης Μανιός (Ο.Φ.Η.) επανέλαβε την περυσινή του επιτυχία στην κατηγορία έως 8 ετών παίρνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση σε νεανικά του νομού Ηρακλείου με 6,0 βαθμούς επικρατώντας στον τελευταίο γύρο επί του Νίκου Φραγκιαδάκη (Ο.Φ.Η. 2000) σ’ ένα αγώνα που σημαδεύτηκε από πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές. Την δεύτερη θέση με πολύ καλές εμφανίσεις πήρε ο επίσης εννιάχρονος και ιδιαίτερα ταλαντούχος Νίκος Καζάκος (Ο.Φ.Η.) με 5,5 βαθμούς εξαργυρώνοντας την πολύ σοβαρή δουλειά που κάνει το τελευταίο διάστημα. Σημειώνουμε ότι ο Καζάκος νίκησε τον Μανιό στον μεταξύ τους αγώνα. Στην τρίτη θέση με 5 βαθμούς ισοβάθμησαν ο Θανάσης Αλεξανδράκης (Σ.Α.Γαζίου), ο Νίκος Φραγκιαδάκης (Ο.Φ.Η. 2000) που νίκησε τον Καζάκο αλλά έχασε από Φαραζάκη και Μανιό και ο Αδάμ Καπετανάκης (Λέων Κάντια). Καλές εμφανίσεις και πολλές εμπειρίες και για τους υπόλοιπους 7 μικρούς σκακιστές του Ο.Φ.Η. 2000 που έλαβαν μέρος στην κατηγορία, τον Γιώργο Καπνιστό, τους πρωτοεμφανιζόμενους σε αγώνες Γιώργο Γιαννακάκη και Βασίλη Αναστασάκη που συγκέντρωσαν 3,5 βαθμούς αλλά και τους Μιχάλη Σπυριδάκη, Μάνο Ροδιτάκη (έδειξε αγχωμένος από το βάρος του ΕΛΟ που κέρδισε στο πρωτάθλημα κάτω των 18 και δεν μπόρεσε σε αυτούς τους αγώνες να δείξει τα αναμφισβήτητα σκακιστικά του προσόντα), Γιάννη Βλαχάκη και τον επίσης πρωτοεμφανιζόμενο σε αγώνες Άγγελο Κολομίτσεφ.

Τελική βαθμολόγια αγοριών έως 10 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Μανιός Θεμιστοκλής
Ο.Φ.Η.
6,0
2
Καζάκος Νικόλαος
Ο.Φ.Η.
5,5
3
Αλεξανδράκης Αθανάσιος
Σ.Α.Γαζίου
5,0
4
Φραγκιαδάκης Νικόλαος
Ο.Φ.Η. 2000
5,0
5
Καπετανάκης Αδάμ
Σ.Ο. Λέων Κάντια
5,0
6
Φαραζάκης Ιωάννης
Σ.Ο. Λέων Κάντια
3,5
7
Καπνιστός Γεώργιος
Ο.Φ.Η. 2000
3,5
8
Γιαννακάκης Γεώργιος
Ο.Φ.Η. 2000
3,5
9
Κόρογλου Νικόλαος
Ο.Α.Α.Η.
3,5
10
Αναστασάκης Βασίλειος
Ο.Φ.Η. 2000
3,5
11
Κεαλάρ Ιωάννης
Ε.Γ.Ο.Η.
3,0
12
Σπυριδάκης Μιχαήλ
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
13
Ροδιτάκης Εμμανουήλ
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
14
Βλαχάκης Ιωάννης
Ο.Φ.Η. 2000
2,0
15
Κολομίτσεφ Άγγελος
Ο.Φ.Η. 2000
1,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 10 ετών την πρώτη θέση κέρδισε σχετικά άνετα με 6 βαθμούς (6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) η δεκάχρονη και περισσότερο έμπειρη από τις αντιπάλους της Μυρτώ Βιτοπούλου (Νέοι Ηροδότου). Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η ιδιαίτερα ταλαντούχα εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000) με 4 βαθμούς παίρνοντας την πρόκριση και επιβεβαιώνοντας, μετά την τρίτη θέση που πήρε ισοβαθμώντας με τον πρώτο στο Β γκρουπ του 16ου τουρνουά του Ηρακλείου πριν από λίγες ημέρες στο Galaxy, την πολύ εντυπωσιακή αγωνιστική της άνοδο. Ακολούθησαν στην βαθμολογία η επίσης εννιάχρονη Καλλιρρόη Αγγελέτου (Ε.Γ.Ο.Η.) και η πρωτοεμφανιζόμενη Θεονύμφη Σανδαλάκη (Σ.Ο.Η.) που απεκόμισαν χρήσιμες σκακιστικές εμπειρίες.

Τελική βαθμολόγια κοριτσιών έως 10 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Βιτοπούλου Μυρτώ
Α.Σ. Νέοι Ηροδότου
6,0
2
Καρούζου Μελίνα-Ανδρονίκη
Ο.Φ.Η. 2000
4,0
3
Αγγελέτου Καλλιρρόη Αναστασία
Ε.Γ.Ο.Η.
2,0
4
Θεονύμφη Σανδαλάκη
Σ.Ο.Η.
0,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 12 ετών ο περυσινός νικητής στην κατηγορία κάτω των 10 ετών εντεκάχρονος Γιώργος Παπιδάκης (Ο.Φ.Η.) επικράτησε πολύ πειστικά με 7 βαθμούς (7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) πιστοποιώντας για μια ακόμα φορά το μεγάλο σκακιστικό του ταλέντο. Για την δεύτερη θέση έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ πολλών μικρών σκακιστών με μικρή διαφορά δυναμικότητας. Τελικά ο εμπειρότερος και ο περισσότερο σταθερός Γιάννος Κουτσουράκης (Λέων Κάντια) πήρε την δεύτερη θέση και την πρόκριση με 5,5 βαθμούς αφήνοντας στην τρίτη θέση με 5 βαθμούς τον Γιάννη Κουβίδη (ΟΦΗ 2000). Ο Κουβίδης που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο παιχνίδι του το τελευταίο διάστημα, αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Κουτσουράκη αλλά πλήρωσε την ισοπαλία του απέναντι στον Μιχαήλ Γεωργακάκη χάνοντας την πρόκριση. Την τέταρτη θέση με 4,5 βαθμούς πήρε ένας άλλος ιδιαίτερα ταλαντούχος σκακιστής του συλλόγου μας ο εντεκάχρονος Μιχαήλ Γεωργακάκης (ΟΦΗ 2000) που έχει επίσης σημειώσει μεγάλη αγωνιστική άνοδο. Ο επίσης εντεκάχρονος Ιάσωνας Σταμαθιουδάκης, ο Νίκος Κακάλης, ο Μιχάλης Τζωρτζουλάκης και ο πρωτοεμφανιζόμενος σε αγώνες Φάνης Λεονταράκης έδωσαν σκληρές μάχες και απεκόμισαν χρήσιμες για το σκακιστικό τους μέλλον εμπειρίες.

Τελική βαθμολόγια αγοριών έως 12 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Παπιδάκης Γεώργιος
Ο.Φ.Η.
7,0
2
Κουτσουράκης Ιωάννης
Σ.Ο. Λέων Κάντια
5,5
3
Κουβίδης Ιωάννης
Ο.Φ.Η. 2000
5,0
4
Γεωργακάκης Μιχαήλ
Ο.Φ.Η. 2000
4,5
5
Τζωρμπατζάκης Γεώργιος
Ο.Α.Α.Η.
4,0
6
Αλεξανδράκης Γεώργιος
Σ.Α.Γαζίου
3,5
7
Σταμαθιουδάκης Ιάσωνας
Ο.Φ.Η. 2000
3,5
8
Δαγκωνάκης Δημήτριος
Σ.Ο. Λέων Κάντια
3,0
9
Κακάλης Νικόλαος
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
10
Τζωρτζουλάκης Μιχαήλ
Ο.Φ.Η.
3,0
11
Μπρας Βασίλειος
Σ.Ο. Λέων Κάντια
3,0
12
Λεονταράκης Φάνης
Ο.Φ.Η. 2000
2,0
13
Κεραμιδάς Παναγιώτης

2,0
14
Συμιανάκης Νικόλαος
Ο.Α.Α.Η.
1,0

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 12 ετών που ήταν η πιο συναρπαστική και με τις περισσότερες συμμετοχές από τις κατηγορίες των κοριτσιών την πρώτη θέση κατέκτησε με πολύ καλές εμφανίσεις η πάντα πολύ μαχητική Νεφέλη Ματθαιάκη (Ο.Φ.Η.) με 4,5 βαθμούς δείχνοντας εντυπωσιακή σκακιστική πρόοδο. Ακολούθησε στην δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας την πρόκριση, η περυσινή πρωταθλήτρια στην κατηγορία κάτω των 10 ετών εντεκάχρονη Ειρήνη Εργαζάκη (Ο.Φ.Η. 2000) με 3,5 βαθμούς που επίσης έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απόδοση της. Πολύ καλές εμφανίσεις αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το σκακιστικό της μέλλον έκανε η επίσης εντεκάχρονη Μαρία Καπνιστού (Ο.Φ.Η. 2000) που έχασε την πρόκριση λόγω του ότι δεν αγωνίστηκε στον 1ο γύρο και ξεπέρασε στην βαθμολογία πολύ πιο έμπειρες σκακίστριες όπως η Κωνσταντίνα Ηγουμενάκη (Νέοι Ηροδότου), η Αριάδνη Κουτσουράκη (Λέων Κάντια) και η Στέλλα Φοινικιανάκη (Νέοι Ηροδότου). Καλές εντυπώσεις άφησε και η Διονυσία Μπαντά (Ο.Φ.Η.) που ακολούθησε στην βαθμολογία.

Τελική βαθμολόγια κοριτσιών έως 12 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Ματθαιάκη Νεφέλη
Ο.Φ.Η.
4,5
2
Εργαζάκη Ειρήνη
Ο.Φ.Η. 2000
3,5
3
Καπνιστού Μαρία
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
4
Ηγουμενάκη Κωνσταντίνα
Α.Σ. Νέοι Ηροδότου
3,0
5
Κουτσουράκη Αριάδνη
Σ.Ο. Λέων Κάντια
2,5
6
Φοινικιανάκη Στυλιανή
Α.Σ. Νέοι Ηροδότου
2,5
7
Μπαντά Διονυσία
Ο.Φ.Η.
2,0
8
Αγγελέτου Φερενίκη
Ε.Γ.Ο.Η.
1,0
9
Τσαπάκη Αικατερίνη
Ε.Γ.Ο.Η.
1,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 14 ετών πρώτευσε για όγδοη συνεχόμενη φορά σε νεανικά πρωταθλήματα νομού Ηρακλείου ο Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.) με 4,5 βαθμούς. Την δεύτερη θέση και την πρόκριση πήρε ο συνεχώς ανερχόμενος Χρήστος Μπροκαλάκης (Ο.Φ.Η.) με 4 βαθμούς. Ο Χρήστος που έχει κερδίσει περισσότερες από 300 μονάδες ΕΛΟ το τελευταίο εξάμηνο, διεκδίκησε με πολλές αξιώσεις την πρώτη θέση από τον Σερπετσιδάκη κάνοντας ισοπαλία στον μεταξύ τους αγώνα. Στην τρίτη θέση ακολούθησε ο πάντα ανταγωνιστικός Ανδρέας Λιανέρης (Ο.Φ.Η.) με 3 βαθμούς και στην τέταρτη με τους ίδιους βαθμούς ο ιδιαίτερα αξιόμαχος Γιώργος Μαρκάκης (Ο.Φ.Η. 2000) που αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Μπροκαλάκη στερώντας του την δυνατότητα να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Ο Δημήτρης Χατζηαθανασίου, ο Ηλίας Αγγελάκης, ο Κώστας Γιαννακάκης και ο Κωνσταντίνος Πανούσης που ακολούθησαν στην βαθμολογία έδειξαν με την απόδοση τους ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000 στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής Κρήτης ενώ και ο Γιώργος Χαιρέτης από τα Ανώγεια έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

Τελική βαθμολόγια αγοριών έως 14 ετών
1
Σερπετσιδάκης Νικόλαος
Ο.Φ.Η.
4,5
2
Μπροκαλάκης Χρήστος
Ο.Φ.Η.
4,0
3
Λιανέρης Ανδρέας
Ο.Φ.Η.
3,0
4
Μαρκάκης Γεώργιος
Ο.Φ.Η. 2000
3,0
5
Χατζηαθανασίου Δημήτριος
Ο.Φ.Η. 2000
2,5
6
Αγγελάκης Ηλίας
Ο.Φ.Η. 2000
2,0
7
Χαιρέτης Γεώργιος
Σ.Ο. Ανωγείων
2,0
8
Γιαννακάκης Κωνσταντίνος
Ο.Φ.Η. 2000
1,5
9
Πανούσης Κωνσταντίνος
Ο.Φ.Η. 2000
1,5

Στην κατηγορία των κοριτσιών έως 14 ετών, στη μόνη που δεν είχαμε συμμετοχή από πλευράς Ο.Φ.Η., την πρώτη θέση κατέκτησε για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε νεανικά πρωταθλήματα νομού Ηρακλείου η πάντα πολύ μαχητική Άσπα Δαγκωνάκη (Λέων Κάντια) με 3,5 βαθμούς. Ακολούθησε στην δεύτερη θέση κερδίζοντας την πρόκριση στα παγκρήτια νεανικά η Ιωάννα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου) με 1,5 βαθμό και στην τρίτη η Μαρία Σαριδάκη (Ο.Α.Α.Η.) με 1 βαθμό.

Τελική βαθμολόγια κοριτσιών έως 14 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Δαγκωνάκη Ασπασία
Σ.Ο. Λέων Κάντια
3,5
2
Στρατήγη Ιωάννα
Σ. Α. Γαζίου
1,5
3
Σαριδάκη Μαρία
Ο.Α.Α.Η.
1,0

Στην κατηγορία των αγοριών έως 16 ετών επικράτησε πολύ πειστικά με 7,0 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες απέναντι σε πολύ αξιόμαχους αντιπάλους ο περυσινός νικητής Γιώργος Καδιάνης (Ο.Φ.Η.) επιβεβαιώνοντας την  σκακιστική του ποιότητα αλλά την πολύ καλή του φόρμα το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος συμμετείχε πρόσφατα στο πολύ δύσκολο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών στην Καβάλα όπου έκανε εντυπωσιακά αποτελέσματα κερδίζοντας 94 μονάδες ΕΛΟ. Την δεύτερη θέση κερδίζοντας την πρόκριση για τα παγκρήτια νεανικά πήρε ο πάντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικός Άγγελος Μοσχοβάκης (Σ.Α.Γαζίου) με 5 βαθμούς. Ακολούθησαν στην βαθμολογία ο Γιάννης Χαιρέτης (Σ.Ο. Ανωγείων) με 4 βαθμούς και πολύ καλές εμφανίσεις και ο Γιάννης Κυριακάκης (Ο.Α.Α.Η.) με 3,5 βαθμούς. Ο Νικόλας Βιτσαξάκης (Ο.Φ.Η.) που θα αγωνιστεί για το 2016 δανεικός στον Λατώ Αγίου Νικολάου και ο οποίος αγωνίστηκε επίσης με επιτυχία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών κερδίζοντας 28 μονάδες ΕΛΟ, συγκέντρωσε 3 βαθμούς όσους και ο Γιάννης Μέμος (Σ.Ο. Ανωγείων), ενώ ο Μάνος Πετράκης (Ο.Φ.Η. 2000) τελείωσε τους αγώνες με 2,5 βαθμούς. Σημαντικό και πολύ ευχάριστο γεγονός για την κατηγορία ήταν η συμμετοχή δύο σκακιστών από τα Ανώγεια του Γιάννη Χαιρέτη και του Γιάννη Μέμου που έδειξαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί εντυπωσιάζοντας με την σκακιστική τους ποιότητα. Τα αποτελέσματα και των τριών σκακιστών από τα Ανώγεια που πήραν μέρος στους αγώνες αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο σύλλογο των Ανωγείων.   

Τελική βαθμολόγια αγοριών έως 16 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Καδιάνης Γεώργιος
Ο.Φ.Η.
7,0
 
Μοσχοβάκης Άγγελος
Σ.Α.Γαζίου
5,0
3
Χαιρέτης Ιωάννης
Σ.Ο. Ανωγείων
4,0
4
Κυριακάκης Ιωάννης
Ο.Α.Α.Η.
3,5
5
Βιτσαξάκης Νικόλαος
Ο.Φ.Η.
3,0
6
Μέμος Ιωάννης
Σ.Ο. Ανωγείων
3,0
7
Πετράκης Εμμανουήλ
Ο.Φ.Η. 2000
2,5

Τέλος στην κατηγορία των κοριτσιών έως 16 ετών έγιναν πολύ μεγάλες μάχες μεταξύ τριών σκακιστριών που φάνηκαν αγωνιστικά αρκετά ισοδύναμες. Χαρακτηριστικό της κατηγορίας είναι οι 3 ισοπαλίες σε σύνολο 6 αγώνων. Τελικά επικράτησε για μια ακόμα φορά σε νεανικούς αγώνες στο νομό Ηρακλείου η περισσότερο έμπειρη Εβίτα Στρατήγη (Σ.Α.Γαζίου) με 2,5 βαθμούς (1 νίκη και 3 ισοπαλίες). Την δεύτερη θέση και την πρόκριση πήρε η Τόνια Δαγκωνάκη (Νέοι Ηροδότου) με 2,0 βαθμούς και την τρίτη με πολύ καλές εμφανίσεις που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το σκακιστικό της μέλλον η κατά ένα χρόνο μικρότερη από τις αντιπάλους της Ίριδα Βιτσαξάκη (Ο.Φ.Η.) με 1,5 βαθμό.

Τελική βαθμολόγια κοριτσιών έως 16 ετών

ΟΝΟΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Β.
1
Στρατήγη Ευαγγελία
Σ.Α.Γαζίου
2,5
2
Δαγκωνάκη Αντωνία
Α.Σ. Νέοι Ηροδότου
2,0
3
Βιτσαξάκη Σπυριδούλα
Ο.Φ.Η.
1,5

Η τελική φάση στην οποία θα συμμετέχουν οι προκριθέντες από όλους τους νομούς της Κρήτης (δύο από Χανιά, Ηράκλειο και ένας από Ρέθυμνο, Λασίθι) ξεκίνησε ήδη το Σάββατο 13/2 και θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο 27-28/2 στο ξενοδοχείο Vanisko στο Ηράκλειο. Από την τελική φάση θα προκριθούν δύο αγόρια και ένα κορίτσι από κάθε κατηγορία για τα Πανελλήνια Νεανικά πρωταθλήματα 2016 που θα διεξαχθούν σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) από 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου σε τοποθεσία που θα ανακοινωθεί σύντομα από την Ε.Σ.Ο (πιθανότατα στο Ρίο της Αχαΐας).

Με την ευκαιρία αξίζει να αναφέρουμε τις πολύ σημαντικές διακρίσεις των σκακιστών του Ο.Φ.Η. στο 16ο τουρνουά του Ηρακλείου που διοργανώθηκε από τον Ο.Α.Α.Η. τον Σ.Ο.Η. και τα άλλα συνεργαζόμενα σωματεία πριν από ένα περίπου μήνα στο ξενοδοχείο Galaxy. Οι κυριότερες από αυτές ήταν η τρίτη θέση του νέου μέλους της ομάδας μας Κώστα Αναγνωστόπουλου (Ο.Φ.Η.) που με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες και σημειώνοντας 2 πολύ μεγάλες νίκες απέναντι σε GM, εντυπωσίασε με την απόδοση του, ξεπέρασε στη βαθμολογία σκακιστές με πολύ μεγαλύτερο ΕΛΟ από αυτόν και κέρδισε 50 μονάδες ΕΛΟ. Επίσης η Άργη Βαρβεράκη (Ο.Φ.Η. 2000) πήρε την τρίτη θέση στις γυναίκες με 5 βαθμούς δείχνοντας ότι επανέρχεται πού δυναμικά στην αγωνιστική δράση. Τέλος η εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000) ξεδίπλωσε το πλούσιο σκακιστικό της ταλέντο ισοβαθμώντας στην 1η θέση του Β γκρουπ του τουρνουά (για σκακιστές κάτω των 14 ετών) ξεπερνώντας σκακιστές με πολύ μεγαλύτερη ηλικία απ’ αυτήν. Νικητής στο Α γκρουπ του τουρνουά αναδείχθηκε το μεγαλύτερο ίσως ταλέντο του Ελληνικού σκακιού τα τελευταία χρόνια ο δεκαεξάχρονος Νικόλας Θεοδώρου (Σ.Α.Χ.) από το Ρέθυμνο με την εντυπωσιακή επίδοση των 8,5 βαθμών σε 9 αγώνες. Στην  δεύτερη θέση με 7,5 βαθμούς τερμάτισε ένα άλλο τεράστιο σκακιστικό ταλέντο ο Κύπριος Ανδρέας Κελίρης (Π.Σ. Περιστερίου) που τα τελευταία χρόνια ζει στο Ηράκλειο και που εντυπωσίασε με την απόδοση του πρόσφατα στο μεγάλο διεθνές τουρνουά του Γιβραλτάρ τερματίζοντας τρεις θέσεις πάνω από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ινδό Viswanathan Anand. Στις γυναίκες επικράτησε η Θεοδώρα Κουτσογιανοπούλου (Α.Ο. Λατώ Αγίου Νικολάου) με 6 βαθμούς, με δεύτερη την Χανιώτισσα Τόνια Χριστοδουλάκη (Σ.Ο.Ηρακλείου) με 5,5 βαθμούς. Στο Β γκρουπ του τουρνουά πρώτος αναδείχτηκε ο Θανάσης Αλεξανδράκης (Σ.Α.Γαζίου) με 7,5 βαθμούς όσους και ο δεύτερος  Μάνος Ταβερναράκης (Σ.Ο.Η.) και η τρίτη Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου