PopUp

23/11/15

Πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων για τον Ο.Φ.Η. που πήρε την 2η θέση στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα. Πολύ καλή εμφάνιση και 6η θέση για τον Ο.Φ.Η. 2000.

Πρωταθλήτρια Κρήτης η Σ.Α.Χανίων
Η ομάδα του Ο.Φ.Η 
Αριστερά η Μαρία Καπνιστού και  ο
Μιχαήλ Γεωργακάκης του Ο.Φ.Η. 2000

Η ομάδα του Ο.Φ.Η.
Απονομή στον Ο.Φ.Η.


Αριστερά ο Γιώργος Μαρκάκης και ο
Μάνος Πέτράκης από τον Ο.Φ.Η. 2000
Απονομή στην Σ.Α.Χανίων


























Νέα μεγάλη επιτυχία της σκακιστικής ομάδας του Ο.Φ.Η. που πήρε την δεύτερη θέση στο ομαδικό πρωτάθλημα παίδωνκορασίδων Κρήτης και προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Βραχάτι της Κορινθίας από 18 έως 20 Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε την πολύ επιτυχημένη παρουσία του Ο.Φ.Η. στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τα προηγούμενα χρόνια (3ος το 2013 και 5ος σε ισοβαθμία με τον 3ο το 2014) ανάμεσα σε 16 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Αξιόλογη όμως παρουσία είχε και η δεύτερη ομάδα του Ο.Φ.Η. (ο Ο.Φ.Η.2000), η οποία τερμάτισε στην 6η θέση σε σύνολο 13 ομάδων ξεπερνώντας τις υπόλοιπες ομάδες της Ανατολικής Κρήτης και άλλες ομάδες με μεγάλη παράδοση στο νεανικό σκάκι όπως ο Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου και ο Ο.Φ.Σ.Χανίων. Οι επιτυχίες αυτές αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά το πλούσιο φυτώριο που υπάρχει στον σκακιστικό Ο.Φ.Η. και την πολύ υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά που γίνεται από τους προπονητές της ομάδας μας στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη με ιδιαίτερη οργανωτική επιτυχία και συνδιοργανωτή την Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Vanisko στην Αμμουδάρα Γαζίου και έγινε με ελβετικό σύστημα 5 γύρων σε ενιαίο όμιλο για όλη την Κρήτη. Θυμίζουμε ότι τα πέντε προηγούμενα χρόνια, όταν το πρωτάθλημα γινόταν σε δύο ομίλους ένα για την Δυτική και έναν για την Ανατολική Κρήτη, η ομάδα του Ο.Φ.Η. είχε κατακτήσει ισάριθμες φορές τον τίτλο του πρωταθλητή στην Ανατολική Κρήτη. Οι ομάδες αγωνίστηκαν με 6-μελείς συνθέσεις, με 4 αγόρια ηλικίας 16, 14, 12, 10 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 16, 12 ετών αντίστοιχα. Η τελική βαθμολογία ήταν η εξής:

Tελική βαθμολογία:

1) Σ.Α.Χανίων                   10β.    26,0π.
2) Ο.Φ.Η.                           8β.     18,5π.
3) ΚΥΔΩΝ Χανίων                 8β.      18,0π.
4) Ο.Α.Χανίων                      6β.      17,5π.
5) Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων              6β.      15,0π.
6) Ο.Φ.Η. 2000                    6β.      13,0π.
7) ΛΑΤΩ Αγίου Νικολάου       5β.      13,0π.
8) Σ.Κ.Ο. Ρεθύμνου              4β.      15,0π.
9) Σ.Ο. Λέων Κάντια             4β.      14,5π.
10) Ο.Φ.Σ.Χανίων                 4β.      13,5π.
11) Ο.Α.Α.Ηράκλειο              4β.      13,0π.
12) Σ.Α. Γαζίου                    3β.      12,5π.
13) Ο.Α.Χανίων 2000           2β.      10,5π.

Η ομάδα της Σ.Α.Χανίων όπως αναμενόταν πήρε πολύ άνετα την 1η θέση, με πέντε σχετικά εύκολες νίκες σε ισάριθμους αγώνες, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την κυριαρχία της στο νεανικό σκάκι στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η επικράτηση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαίρετης δουλειάς που γίνεται στις μικρές ηλικίες στον σύλλογο των Χανίων τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα των Χανίων έχει πάρει την 2η θέση στο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδωνκορασίδων. Ελπίζουμε και παράλληλα πιστεύουμε βάσιμα ότι για την φετινή χρονιά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει η υπέρβαση και η ομάδα της Σ.Α.Χανίων να βρεθεί στην πρώτη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος που οδηγούσε επίσης στην πρόκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ του Ο.Φ.Η. και του ΚΥΔΩΝΑ, με τον Ο.Τ.Ε. Χανίων να προσπαθεί για την έκπληξη. Οι τρεις ομάδες ήταν ισόβαθμες πριν από την τελευταία αγωνιστική όταν η κλήρωση έφερε τον Ο.Φ.Η. απέναντι στον Ο.Τ.Ε. και τον ΚΥΔΩΝΑ απέναντι στον Ο.Α.Χανίων. Η ομάδα του Ο.Φ.Η. επικράτησε εύκολα της ομάδας του Ο.Τ.Ε. με 4,5-1,5 και περίμενε το αποτέλεσμα του αγώνα ΚΥΔΩΝΑ – Ο.Α.Α.Η. που θα έκρινε την 2η θέση και την πολυπόθητη πρόκριση. Όταν τελείωσε ο αγώνας του Ο.Φ.Η., ο ΚΥΔΩΝΑΣ προηγείτο του Ο.Α.Α.Η. με 2-1 και θα έπρεπε να νικήσει και στις τρεις παρτίδες που παιζόταν ακόμη ώστε με 5-1 να ξεπεράσει τον Ο.Φ.Η. στα κριτήρια ισοβαθμίας. Εάν ο αγώνας έληγε 4,5 – 1,5 θα είχαμε μπαράζ με αγώνες ράπιντ μεταξύ των σκακιστών του Ο.Φ.Η. και του ΚΥΔΩΝΑ. Τελικά μετά από συγκλονιστικές εναλλαγές και στις 3 παρτίδες, με ανάλογες αλλαγές συναισθημάτων στους ανθρώπους των δύο ομάδων, η αναμέτρηση έληξε με 4-2 υπέρ του ΚΥΔΩΝΑ γεγονός που έδωσε την μεγάλη πρόκριση στην ομάδα του Ο.Φ.Η. με διαφορά  0,5 πόντου στα κριτήρια ισοβαθμίας. Εδώ πρέπει να συγχαρούμε τόσο τον μικρό σκακιστή του ΚΥΔΩΝΑ Πέτρο Ξηρουχάκη όσο και τον προπονητή της ομάδας των Χανίων Βασίλη Μπούνη και γενικά όλους τους παράγοντες του ΚΥΔΩΝΑ για την άψογη στάση τους σε ένα γεγονός που συνέβη στην τελευταία αναμέτρηση του παραπάνω αγώνα, ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με το τι είχε συμβεί σε ένα παρόμοιο περιστατικό στον ίδιο χώρο πριν από περίπου 8 μήνες.

Το γεγονός ότι οι ομάδες που διεκδίκησαν την 2η θέση δεν αγωνίστηκαν μεταξύ τους δικαιώνει δυστυχώς τους παράγοντες του Ο.Φ.Η. αλλά και άλλων ομάδων που υποστήριζαν ότι 5 γύροι δεν αρκούν για να κριθεί δίκαια η δεύτερη θέση. Επίσης το κόστος της διοργάνωσης ήταν  ιδιαίτερα επιβαρυντικό τόσο για τους συλλόγους της Κρήτης όσο και για τους συνοδούς των μικρών σκακιστών ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Πιστεύουμε ότι για το 2016 η Ε.Σ.Σ.Κ. θα σταθμίσει καλύτερα τόσο τις αγωνιστικές όσο και τις οικονομικές παραμέτρους και θα αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολύ σημαντικού αυτού πρωταθλήματος για το αναπτυξιακό σκάκι της Κρήτης.

Η ομάδα του Ο.Φ.Η. νίκησε διαδοχικά τον Λέων Κάντια με 4,02,0, τον Ο.Α.Α.Η. επίσης με 4,02,0, τον Ο.Α.Χανίων με 4,5-1,5, έχασε από την πρωταθλήτρια Σ.Α.Χανίων με 1,5–4,5 και νίκησε στον τελευταίο κρίσιμο αγώνα τον Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων με 4,5-1,5. Με τον Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν οι : Γιώργος Καδιάνης (4,0/5,0), Νίκος Σερπετσιδάκης (4,5/5,0), Χρήστος Μπροκαλάκης (3,0/5,0), Γιώργος Παπιδάκης (2,5/5,0), Ευαγγελία Μαστρακούλη (3,5/5,0), και Νεφέλη Ματθαιάκη (1,0/5,0). Σε παρένθεση οι πόντοι που σημείωσε κάθε σκακιστής και οι αγώνες που συμμετείχε. Με την ευκαιρία πρέπει να επισημάνουμε την σημαντική βοήθεια που προσέφερε για το 2015 στην ομάδα μας η δεκαπεντάχρονη Ευαγγελία Μαστρακούλη κόρη του παλιού Ηρακλειώτη σκακιστή Δημήτρη Μαστρακούλη. Η Ευαγγελία, μετά την εντυπωσιακή παρουσία της στους αγώνες της Α Εθνικής όπου με 6,5 πόντους σε 7 αγώνες ισοβάθμησε στην 1η θέση της καλύτερης σκακίστριας στην σκακιέρα των κοριτσιών κάτω των 16 ετών μαζί με την παγκόσμια πρωταθλήτρια σ’ αυτή την ηλικία Σταυρούλα Τσολακίδου, προσέθεσε μια άλλη πολύ καλή εμφάνιση στην φετινή παρουσία της στον σκακιστικό Ο.Φ.Η. Ευχόμαστε στην Ευαγγελία που επιστρέφει για το 2016 στην ομάδα που την ανέδειξε τον ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ.Φ. ΣΥΚΕΩΝ στη Θεσσαλονίκη καλή συνέχεια στην σκακιστική της καριέρα και να ξέρει ότι είναι πάντα καλοδεχούμενη στην οικογένεια του σκακιστικού Ο.Φ.Η.     

Η επιτυχία της ομάδας του Ο.Φ.Η. 2000 που πήρε την 6η θέση στην τελική βαθμολογία μπορεί ίσως να θεωρηθεί περισσότερο σημαντική ακόμα και από την 2η θέση του Ο.Φ.Η. Ο Ο.Φ.Η. 2000 εντυπωσίασε με τα αποτελέσματα του, παρόλο που παρουσιάστηκε σε κάθε αγώνα με διαφορετική σύνθεση, χρησιμοποιώντας 12 μικρούς σκακιστές και δίνοντας περισσότερο σημασία στην αποκόμιση σκακιστικών εμπειριών σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά παρά στο τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα  η ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000 έχασε στον πρώτο αγώνα από τον Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων με 1,0-5,0 και κατόπιν νίκησε διαδοχικά την Σ.Α.Γαζίου με 4,51,5, τον ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου με 3,52,5, τον Λέων Κάντια επίσης με 3,5-2,5, για να ηττηθεί στον τελευταίο αγώνα από την πρωταθλήτρια Σ.Α.Χανίων με 0,5–5,5. Στο συγκεκριμένο αγώνα αίσθηση έκανε η ισοπαλία της Ειρήνης Εργαζάκη απέναντι στη Ευαγγελία Καραβιτάκη που κυριαρχεί στην ηλικία της σε πανελλήνιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Με τον Ο.Φ.Η. 2000 αγωνίστηκαν οι: Μάνος Πετράκης (1,5/3,0), Γιώργος Μαρκάκης (2,0/2,0), Ηλίας Αγγελάκης (1,5/3,0), Ιάσωνας Σταμαθιουδάκης (2,0/3,0), Ειρήνη Εργαζάκη (3,0/5,0), Μαρία Καπνιστού (0,0/3,0), Δημήτρης Χατζηαθανασίου (0,0/1,0), Κωνσταντίνος Πανούσης (1,0/1,0), Γιάννης Κουβίδης (1,0/3,0), Νίκος Κακάλης (0,0/2,0), Μιχαήλ Γεωργακάκης (1,0/2,0), και Μελίνα Καρούζου (0,0/2,0).

Ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός για την διοργάνωση ήταν η απόσυρση την τελευταία στιγμή της ομάδας της ΚΑΪΣΣΑ Χανίων που ήταν από τους βασικούς διεκδικητές για την κατάκτηση της 2ης θέσης μετά από την απόφαση να μην γίνει δεκτή η συμμετοχή του εντεκάχρονου Αρτούρ Μπαϊραμιάν. Δυστυχώς ο μικρός σκακιστής της ΚΑΪΣΣΑ έχοντας δελτίου αλλοδαπού σκακιστή δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει πανελλήνιες διοργανώσεις το 2012 και το 2013 και έχει κριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο ότι ο Μπαϊραμιάν δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Θεωρούμε το θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για διαφορετικές σκοπιμότητες και για δημιουργία εντυπώσεων μεταξύ των σκακιστικών συλλόγων της Κρήτης. Επίσης θεωρούμε λανθασμένη τόσο την απόφαση να δηλωθεί από την ΚΑΪΣΣΑ ο νεαρός σκακιστής χωρίς καμία συνεννόηση, όσο και την απόσυρση της ΚΑΪΣΣΑ που εμπόδισε την συμμετοχή πολύ αξιόλογων νεαρών σκακιστών στους αγώνες. Πιστεύουμε ότι το πολύ δύσκολο αυτό θέμα θα μπορούσε να λυθεί μεταξύ των συλλόγων της Κρήτης με καλή πίστη και διάθεση από όλους μας χωρίς να αναμιχθεί και να πληγωθεί για μια ακόμα φορά ο μικρός Μπαϊραμιάν. Δυστυχώς όμως η καχυποψία που επικρατεί σε ορισμένους παράγοντες του σκακιού στην Κρήτη δεν επιτρέπει την καλύτερη και την πιο έγκαιρη διευθέτηση δύσκολων προβλημάτων όπως το παραπάνω. Ένας μικρός αθλητής που έχει εγκατασταθεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα και μεγαλώνει στη χώρα μας πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο παιδί που ζει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Ευχόμαστε γρήγορα να εκδοθεί ελληνικό δελτίο στον σκακιστή της ΚΑΪΣΣΑ που είναι το αθώο θύμα της κακής πολιτικής της Ελληνικής πολιτείας σε μεταναστευτικά θέματα τα προηγούμενα χρόνια και που ελπίζουμε και νομίζουμε ότι έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Επίσης επισημαίνουμε ότι η απαίτηση για εφαρμογή του ηθικού απέναντι στο νόμιμο σε σκακιστικούς αγώνες πρέπει να ισχύει ενιαία και για όλες τις περιπτώσεις ειδικά όταν αφορά αγώνες όπου συμμετέχουν παιδιά μικρών ηλικιών. Τέλος εκφράζουμε την λύπη μας για την μη συμμετοχή στους αγώνες αρκετών ομάδων από την πόλη μας και ευρύτερα από την Ανατολική Κρήτη : Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι απουσίες του Σ.Ο.Ηρακλείου (6η θέση στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής που έγινε πριν από ένα μήνα στην Πάτρα) και των Νέων Ηροδότου με πολύχρονη παρουσία στην Β Εθνική Κρήτης. Μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί και να εκπροσωπεί επάξια την πόλη μας πρέπει να διακρίνεται σε όλα τα επίπεδα και να έχει παρουσία ειδικά στο νεανικό σκάκι.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχηθούμε περαστικά στον επικεφαλής προπονητή της ομάδας μας Στέφανο Γρατσέα που πέρασε ένα μικρό πρόβλημα υγείας. Του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και να βρεθεί γρήγορα κοντά μας για να οδηγήσει τον σκακιστικό Ο.Φ.Η. σε νέες επιτυχίες. Επίσης να καλωσορίσουμε τον νέο μέλος της ομάδας μας τον εικοσάχρονο Κώστα Αναγνωστόπουλο που θα ενισχύσει αγωνιστικά την ομάδα μας για το 2016. Ο Κώστας έχει ήδη ενταχθεί  στην προπονητική ομάδα του Ο.Φ.Η. που εκτός  από τον Στέφανο Γρατσέα πλαισιώνεται από τον Fide Instructor Σταύρο Λυράκη τον Μανόλη Φραγκιαδάκη και τον Γιώργο Πρεδευτάκη που έχει αναλάβει κυρίως τον ευαίσθητο τομέα της διάδοσης του σκακιού στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου