PopUp

13/1/14

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ 2014. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ Η ΕΥΑ ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗ ΤΟΥ Ο.Φ.Η.

ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ Σ.Κ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ.
Η ΕΥΑ ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗ ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΤΗΝ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΒΕΚΚΑ ΣΑΛΑΧΙΔΗ
ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΑΜΟΣ










Τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διάκριση σε πανελλήνιο επίπεδο πραγματοποίησε η σκακίστρια του Ο.Φ.Η. Εύα Σερπετσιδάκη, η οποία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία νεανίδων μέχρι 18 ετών στους αγώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 8 Ιανουαρίου. Η επιτυχία της 16χρονης αθλήτριας του Ο.Φ.Η. είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αντιμετώπισε ισχυρότερες και μεγαλύτερες σε ηλικία αντίπαλες, αφού ήταν η 12η σε δυναμικότητα (ΕΛΟ) στην αρχική κατάταξη ανάμεσα στις 18 σκακίστριες που συμμετείχαν απ’ όλη τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά σημείωσε 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα στους 7 αγώνες που έδωσε, τερματίζοντας έτσι στην πρώτη θέση της τελικής βαθμολογίας, αν και ισόβαθμη με τη δεύτερη, έχοντας όμως νικήσει στη μεταξύ τους παρτίδα.

Η επιτυχία αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομής του σκακιστικού Ο.Φ.Η. και αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επιτυχίας της 6μελους ομάδας νέων του σωματείου, που πήρε την 3η θέση στο πανελλήνιο ομαδικό Πρωτάθλημα που έγινε πριν ένα μήνα στην Καβάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερπετσιδάκη παράλληλα με τις επιτυχίες της στο σκάκι είναι και άριστη μαθήτρια της Α’ Λυκείου, με συνεχείς διακρίσεις στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και με την επιτυχία της αυτή θα έχει προσαύξηση στη βαθμολογία της κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Κάτι ανάλογο είχε πετύχει κι άλλη σκακίστρια του Ο.Φ.Η. η Κατερίνα Γρατσέα, όταν είχε κατακτήσει την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κορασίδων (Κ-16) του 2011 και πέρασε 1η στο Φυσικό Ηρακλείου κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2013. Το σκακιστικό τμήμα του Ο.Φ.Η. ευχαριστεί θερμά την AEGEAN AIRLINES για τη σημαντική του βοήθεια.

Τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα 2014 για τις κατηγορίες κάτω των 18 & 20 ετών ήταν ενταγμένα στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και έγιναν με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία στην εξαίρετη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ιστορικό σωματείο της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.). Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος σε όλες τις κατηγορίες και από πλευράς Κρήτης εκτός από την Σερπετσιδάκη έλαβαν μέρος 7 ακόμα σκακιστές που σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις όπως φαίνεται αναλυτικά στην συνέχεια.

Στην κατηγορία Νέων Ανδρών (Α20) έγινε μεγάλη μάχη και ο τίτλος κρίθηκε στον τελευταίο γύρο με νικητή τον Σερραίο Δημήτρη Λαδόπουλο που ανήκει στον Σ.Ο.Ηρακλείου με 5,5 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε από το Ρέθυμνο το μεγαλύτερο ίσως ταλέντο του Ελληνικό σκακιού, ο δεκατετράχρονος Νικόλας Θεοδώρου του Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου με 5 βαθμούς που ξεκίνησε με 4 νίκες αλλά συνέχισε με 2 ήττες πληρώνοντας ίσως την κούραση του από την συμμετοχή του πριν από λίγες μέρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία κάτω των 14 ετών όπου πήρε την 19η θέση σε σύνολο 189 σκακιστών. Τρίτος τερμάτισε ο Φίλιππος Στάμος του Φυσιολάτρη Νίκαιας με 4,5 βαθμούς που επικράτησε στα κριτήρια ισοβαθμίας του Δημήτρη Παπέλη του Φ.Ο.Ν. Ηρακλείου Αττικής και του πρωταθλητή Ευρώπης το 2011 δεκατριάχρονου Θεσσαλονικιού Ευγένιου Ιωαννίδη της Π.Σ. Περιστερίου. Στην έκτη θέση με 4 βαθμούς ακολούθησε ο Χανιώτης Μάνος Καζάκος του Κύδωνα Χανίων που δίνει πάντα το παρόν με επιτυχία στις μεγάλες σκακιστικές διοργανώσεις.

Στην κατηγορία Νέων Γυναικών (Κ20) είχαμε την επικράτηση μετά από συγκλονιστική εξέλιξη της μεγαλύτερης ελπίδας του Ελληνικού σκακιού και πρόσφατα παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην κατηγορία κάτω των 14 ετών Καβαλιώτισσας Σταυρούλας Τσολακίδου του Σ.Ο.Καβάλας με 5 βαθμούς. Με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησε η επίσης Καβαλιώτισσα Δήμητρα Βάτκαλη του Ο.Φ.Σ.Καβάλας ενώ την τρίτη θέση πήρε η δεκατετράχρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2012 Θεσσαλονικιά Αναστασία Αβραμίδου της Π.Σ.Περιστερίου με 4,5 βαθμούς. Ακολούθησαν στην τέταρτη θέση η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη του Σ.Μ.Σ.Ελευσίνας και στην πέμπτη η Θεσσαλονικιά Ελισάβετ Παπαθανασίου της Π.Σ.Περιστερίου με 4 βαθμούς ενώ έκτη τερμάτισε η περυσινή συμπρωταθλήτρια Ελλάδος Νάντια Ανδρώνη του Σ.Α.Σ. Κορωπίου με 3 βαθμούς. 

Η κατηγορία Εφήβων (Α18) ήταν όπως αναμενόταν η περισσότερο αμφίρροπη, καθώς τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ακόμα και την πρώτη θέση. Τελικά πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου του Πανιωνίου από την Άμφισσα με 7,0 βαθμούς σε εννέα αγώνες, νικώντας στον τελευταίο γύρο τον Ηλία Ροϊνό του Ζήνωνα Γλυφάδας που με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησε στην δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση πήρε ο Θανάσης-Παναγιώτης Μπάλλας της διοργανώτριας Ε.Σ.Θεσσαλονίκης με 6,5 βαθμούς επικρατώντας στα κριτήρια  ισοβαθμία του Γιάννη Καλογερή του Κύδωνα Χανίων που πλήρωσε το πολύ κακό του ξεκίνημα και παρά τις πέντε συνεχόμενες νίκες που σημείωσε στους τελευταίους του αγώνες δεν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη τριάδα παίρνοντας την τέταρτη θέση. Σε αυτήν την κατηγορία έλαβε μέρος από πλευράς Ο.Φ.Η. ο δωδεκάχρονος Νίκος Σερπετσιδάκης που πήρε την 15η θέση με 4,5 βαθμούς κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις (3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες) απέναντι σε αντιπάλους που οι περισσότεροι είχαν πολύ μεγαλύτερο από αυτόν ΕΛΟ. Ο Σερπετσιδάκης κέρδισε 34 μονάδες ΕΛΟ και η απόδοση του στο τουρνουά ανήλθε σε 1898 μονάδες ΕΛΟ, 233 περισσότερες από το τρέχον ΕΛΟ του (1665). Ο άλλος δωδεκάχρονος σκακιστής της Κρήτης που συμμετείχε στην ίδια κατηγορία ο  Νίκος Γεωργακόπουλος της Σ.Α.Χανίων με 3,5 βαθμούς πήρε την 27η θέση σε σύνολο 34 σκακιστών από όλη την Ελλάδα  κερδίζοντας πολύτιμες εμπειρίες από την συμμετοχή του σε σκακιστικούς αγώνες υψηλού επιπέδου.

Τέλος στην κατηγορία Νεανίδων (Κ18) είχαμε την μεγάλη έκπληξη με την επικράτηση της Εύας Σερπετσιδάκη του Ο.Φ.Η. με 5,5 βαθμούς. Η Εύα που ξεκίνησε το τουρνουά με το 12ο στη σειρά ΕΛΟ ανάμεσα σε 18 σκακίστριες που συμμετείχαν έκανε 1 ήττα στον πρώτο της αγώνα, 5 συνεχόμενες νίκες στη συνέχεια και τελείωσε το τουρνουά με μια ισοπαλία που της εξασφάλιζε την πρώτη θέση, σε μία παρτίδα με συγκλονιστική διακύμανση, απέναντι στην Αγγελική Καφετζή του Σ.Ο.Καβάλας που τελικά πήρε την τέταρτη θέση με 4,5 βαθμούς. Δεύτερη ακολούθησε με τους ίδιους βαθμούς, αλλά με ήττα από την πρωτοπόρο, η πρώην παίκτρια της Σ.Α.Γαζίου Κατερίνα Προκοπίου του Σ.Ο.Κατερίνης από την Βέροια και τρίτη η Ρεβέκκα Σαλαχίδη του Αργοναύτη Κορινθίας με 5 βαθμούς. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι δύο δεκατετράχρονες σκακίστριες από την Κρήτη που έλαβαν μέρος στους αγώνες η Αιμιλία Βασιλείου του Λατώ Αγίου Νικολάου και η Δανάη Φιλοξένη του Κύδωνα Χανίων που με 3,5 βαθμούς πήραν την 8η και την 9η θέση αντιστοίχως. Η επιτυχία της Σερπετσιδάκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς κόντευαν να συμπληρωθούν είκοσι χρόνια που μια σκακίστρια από το Ηράκλειο είχε κατακτήσει την πρώτη θέση σε Πανελλήνιους αγώνες σκάκι. Η Νίκη Φανουράκη ήταν η τελευταία που το είχε καταφέρει στην κατηγορία Νέων Γυναικών (Κ20) το 1997. Με την ευκαιρία αξίζει να θυμίσουμε ότι η Νίκη Φανουράκη, η Ευαγγελία Φανουράκη και βέβαια η Μαρία Πετράκη ήταν μέχρι σήμερα οι μόνες σκακίστριες του Ηρακλείου που είχαν κατακτήσει την πρώτη θέση σε Πανελλήνιους αγώνες. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τα τρία πρώτα αγόρια και τα τρία πρώτα κορίτσια και στις δύο κατηγορίες παίρνουν μόρια 10%, 8%, 7% αντίστοιχα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την διοργάνωση, στην ιστοσελίδα της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης (http://www.games2014.esth.gr/) από όπου έχουμε δανειστεί τις φωτογραφίες των πρωταγωνιστών της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου