PopUp

19/3/13

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.

Ξεκίνησε στο Λονδίνο το Σάββατο 16/3/2013 το τουρνουά από το οποίο θα αναδειχθεί ο σκακιστής που θα αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ινδό Βισβανάθαν Ανάντ τον Νοέμβριο του 2013 για να διεκδικήσει τον παγκόσμιο τίτλο στο σκάκι. Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί σε 14 γύρους, σύστημα πουλ (όλοι εναντίον όλων) διπλών συναντήσεων, και συμμετέχουν οι παρακάτω 8 σκακιστές :

ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
ΟΝΟΜΑ
ΧΩΡΑ
ΕΛΟ
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
1
Μάγκνους Κάρλσεν
Νορβηγός
2872
1990
2
Βλάντιμιρ Κράμνικ 
Ρώσος
2810
1975
3
Λέβον Αρονιάν      
Αρμένιος
2809
1982
4
Τειμούρ Ρατζάμποφ
Αζέρος
2793
1987
10
Αλεξάντερ Γκρίστσουκ
Ρώσος
2764
1983
13
Βασίλι Ιβαντσούκ
Ουκρανός
2757
1969
14
Πήτερ Σβίντλερ
Ρώσος
2747
1976
18
Μπόρις Γκέλφαντ
Ισραηλινός
2740
1968

Το δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά πήραν, σύμφωνα με τον κανονισμό της FIDE, τα τρία πρώτα έλο της παγκόσμιας κατάταξης (Κάρλσεν, Κράμνικ, Αρονιάν), ο ηττημένος τους ματς για τον παγκόσμιο τίτλο το 2012 (Γκέλφαντ), οι τρεις πρώτοι από το FIDE WORD CUP 2011 (Σβίντλερ, Γκρίστσουκ, Ιβαντσουκ) και ένας που προτάθηκε από τους χορηγούς της διοργάνωσης (Ρατζάμπωφ). Στο  FIDE WORD CUP 2011 είχαν λάβει μέρος όλοι οι σκακιστές πρώτης γραμμής της παγκόσμιας κατάταξης (Καριάκιν, Μαμεντιάροφ, Καρουάνα, Μορόζεβιτς, Λέκο, Κάμσκι, Γκασίμοφ, Γιακοβένκο κ.λ.π.) εκτός από τους Τοπάλωφ, Νακαμούρα και Γουάνγκ Χάο που δεν πήραν μέρος και έχασαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τον παγκόσμιο τίτλο για το 2013.

Ο χρόνος σκέψης στους αγώνες είναι 120΄ για τις πρώτες 40 κινήσεις, 60΄ για τις επόμενες 20 και 15΄για την υπόλοιπη παρτίδα συν 30΄΄ ανά κίνηση. Απαγορεύονται οι συμφωνίες ισοπαλιών πριν τη 30η κίνηση  και κάθε αίτημα ισοπαλίας πρέπει να γίνεται αποδεκτό πρώτα από τον  διαιτητή των αγώνων. Οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 510.000 €. Αξιοσημείωτο είναι εκτός από τον Κάρλσεν οι υπόλοιποι 7 σκακιστές προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αφού και η καταγωγή του αγωνιζόμενου με τα χρώματα του Ισραήλ Μπόρις Γκέλφαντ είναι από την Λευκορωσία.

Σημειώνεται ότι τέτοιας μορφής τουρνουά για να αναδειχθεί ο διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου έχει να γίνει για περισσότερα από 50 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1962. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) είχε από τότε καθιερώσει αγώνες νοκ άουτ για να αποφεύγονται οι πολλές ισοπαλίες μεταξύ ομοεθνών σκακιστών (τότε Σοβιετικών). Το γεγονός ότι στους αγώνες νοκ άουτ στο Καζάν το 2011, όπου αναδείχθηκε ο προηγούμενος διεκδικητής του παγκοσμίου τίτλου Μπόρις Γκέλφαντ, έγιναν πάρα πολλές ισοπαλίες και πολλές αναμετρήσεις κρίθηκαν τελικά σε μπαράζ σύντομου χρόνου σκέψης ανάγκασε την Παγκόσμια Ομοσπονδία να αναθεωρήσει τα σχέδια της. Η απόφαση του Κάρλσεν να μην πάρει μέρος στον κύκλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αν η πρόκριση στις επόμενες φάσεις κρίνεται σε ματς λίγων παρτίδων, ενίσχυσε την αλλαγή συστήματος από την FIDE.

Ο νεαρός Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την πρώτη θέση στο τουρνουά ειδικά μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του τους τελευταίους μήνες και την εκτόξευση του έλο του στα επίπεδα του 2872 που είναι το υψηλότερο έλο που έχει φτάσει οποιοσδήποτε σκακιστής στην ιστορία του σκακιού. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ρώσος Βλάντιμιρ Κράμνικ και ο Αρμένιος Λέβον Αρονιάν φαντάζουν σαν οι πιο πιθανοί ανταγωνιστές του. Το επίπεδο και των υπολοίπων σκακιστών είναι τέτοιο που δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς να αποτελέσει την έκπληξη του τουρνουά και να κατακτήσει την πρώτη θέση ενώ σίγουρα όλοι θα  παίξουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στην εξέλιξη του τουρνουά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση στην καλύτερη ελληνική ιστοσελίδα για το σκάκι (www.skakistiko.com) που είναι πάντα πολύ καλά ενημερωμένη για τα ελληνικά και τα διεθνή σκακιστικά δρώμενα. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν εκτός των άλλων θαυμάσιες αναρτήσεις του FM και διεθνή διαιτητή Σωτήρη Λογοθέτη που βρίσκεται στο Λονδίνο για τους αγώνες. Για ακόμα περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να απευθύνεστε στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων http://london2013.fide.com και σε όλες τις  διεθνείς σκακιστικές ιστοσελίδες όπως οι παρακάτω http://www.chessbase.com/, http://www.chessvibes.com/ και http://www.chessdom.com/. Στην τελευταία ιστοσελίδα υπάρχει κάθε απόγευμα ζωντανή μετάδοση των αγώνων με ανάλυση από το σκακιστικό πρόγραμμα Houdini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου