PopUp

8/11/12

Ο ΟΦΗ ΣΤΗΝ Α ΕΘΝΙΚΗ


ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ Α ΕΘΝΙΚΗ Ο Ο.Φ.Η. ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ
Ολοκληρώθηκαν στην Πάτρα οι αγώνες του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής στο σκάκι, όπου η ομάδα του ΟΦΗ κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία όπως ήταν και ο αρχικός στόχος της.
Μετά την κατάκτηση του αντίστοιχου πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής (όμιλος Κρήτης) τον περασμένο Απρίλιο, η ομάδα του Ηρακλείου πέτυχε την άνοδο στην κορυφαία ομαδική διοργάνωση, για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η πρώτη ήταν το 2009). Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν οι 32 καλύτερες ομάδες της χώρας με 10μελείς συνθέσεις (4 άνδρες, 1 γυναίκα, 2 κορίτσια ηλικίας μέχρι 18 και 16 ετών και 3 αγόρια μέχρι 18, 16, 12 ετών αντίστοιχα).

Πόλος έλξης για τους θεατές ήταν τα μεγάλα ονόματα που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα, όπως το νούμερο 8 στον κόσμο Fabiano Caruana (ΠΣ Περιστερίου) από την Ιταλία και η δυνατότερη γυναίκα όλων των εποχών Judith Polgar (ΠΣ Περιστερίου) από την Ουγγαρία (και η μοναδική γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος που διεκδίκησε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών σε τελική φάση στο Σαν Λούις της Αργεντινής το 2005). Άλλα μεγάλα ονόματα ήταν αυτά των Gata Kamsky (ΣΟ Καβάλας) από τις ΗΠΑ, του David Navara (ΟΣ Τριανδρίας) από την Τσεχία καθώς και πολλών άλλων μεταξύ των οποίων το σύνολο των Ελλήνων παιχτών που απαρτίζουν την Εθνική μας Ομάδα (Κοτρωνιάς, Μπανίκας, Παπαϊωάννου, Μαστροβασίλης και Χαλκιάς).

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό και με τις περισσότερες ομάδες να έχουν 2 τουλάχιστο γκρανμαίτρ στη σύνθεσή τους, η ομάδα του ΟΦΗ είχε από την αρχή πολύ δύσκολη αποστολή, στηριζόμενη κυρίως στις ισχυρές γυναικείες σκακιέρες και λιγότερο στα αγόρια. Παρ' όλα αυτά όλοι οι παίκτες έδωσαν σημαντικούς πόντους σε κρίσιμα σημεία κι έτσι η ομάδα κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία, με τους 6 από τους 7 αγώνες να λήγουν με οριακό σκορ 5,5-4,5 ή 5-5. Μετά το άσχημο ξεκίνημα με 2 ήττες, στη συνέχεια σημείωσε 2 νίκες και 3 ισοπαλίες, με το τελικό 5-5 επί του Πανιωνίου να λυτρώνει τη νεοσμυρνιώτικη ομάδα, αφού οι σκακιστές του ΟΦΗ είχαν πλεονεκτικότερες θέσεις και η ισοπαλία 'βόλευε' και τους δύο. Με την ομάδα του ΟΦΗ αγωνίστηκαν οι Dimitar Dochev (διεθνής μαιτρ από τη Βουλγαρία), οι ομοσπονδιακοί μαιτρ Κυριάκος Βλάχος, Στέφανος Γρατσέας και Γιάννης Μαρής, η Rumiana Gocheva (5 φορές πρωταθλήτρια Βουλγαρίας πριν από αρκετά χρόνια), η 17χρονη Κατερίνα Γρατσέα, η 14χρονη Εύα Σερπετσιδάκη, ο 16χρονος Δημήτρης Μαρκομιχελάκης, ο 15χρονος Γιώργος Παπαδάκης, ο 14χρονος Γιώργος Μαργαρίτης, ο 12χρονος Γιώργος Καδιάνης και ο μόλις 10χρονος Νίκος Σερπετσιδάκης. Τα καλύτερα ατομικά αποτελέσματα σημείωσαν η Γρατσέα και η Gocheva με 5,5, ο Σερπετσιδάκης με 4 (σε 6 αγώνες), και οι Βλάχος, Σερπετσιδάκη, Dochev με 3,5 βαθμούς. Συμμετοχή σε έναν αγώνα είχε και ο Ιάκωβος Καδιάνης.

Τις προηγούμενες μέρες πριν την Α΄ Εθνική, έγιναν στον ίδιο χώρο οι αγώνες της τελικής φάσης των πανελλήνιων νεανικών ατομικών πρωταθλημάτων με 5 συμμετοχές από το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ. Όλοι οι σκακιστές μας διακρίθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δείγμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομής του σωματείου.

Τη μεγαλύτερη όμως επίδοση πραγματοποίησε ο δεκάχρονος σκακιστής Νίκος Σερπετσιδάκης, ο οποίος ισοβάθμησε στη 2η-3η θέση με 5,5 βαθμούς, και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία του με 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα στους 7 αγώνες που έδωσε. Συμμετείχαν ακόμη η Εύα Σερπετσιδάκη (10η στα κορίτσια μέχρι 14 ετών), ο Νίκος Πετράκης (14ος στα αγόρια μέχρι 14 ετών) και οι Γιώργος Καδιάνης, Μάνος Πετράκης στα αγόρια μέχρι 12 ετών.
Το σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ ευχαριστεί ιδιαίτερα τα στελέχη των Μινωικών Γραμμών για τη σημαντική βοήθεια τους στη μετακίνηση της ομάδας για τους αγώνες αυτούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου