PopUp

25/10/16

Στην 2η θέση του Παγκρήτιου πρωταθλήματος παίδων κορασίδων ο Ο.Φ.Η. που προκρίθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πολύ καλή εμφάνιση και 6η θέση για τον Ο.Φ.Η. 2000.

Πρωταθλήτρια Κρήτης η Σ.Α.Χανίων.
Η πρωταθλήτρια ομάδα της ΣΑΧ
Οι παίκτες του ΟΦΗ μαζί
με τους προπονητές τους
Απονομή στον ΟΦΗ από τον πρόεδρο της
ΕΣΣΚ Μπάμπη Στεφανάτο
Νέα πολύ μεγάλη επιτυχία της σκακιστικής ομάδας του Ο.Φ.Η. που πήρε την δεύτερη θέση στο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων Κρήτης και προκρίθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από 15 έως 18 Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε την πολύ επιτυχημένη παρουσία του Ο.Φ.Η. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων τα προηγούμενα χρόνια (3ος το 2013 και 5ος σε ισοβαθμία με τον 3ο το 2014 και 8ος το 2015) ανάμεσα σε 16 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Αξιόλογη όμως παρουσία είχε και η δεύτερη ομάδα του Ο.Φ.Η. (ο Ο.Φ.Η. 2000), η οποία τερμάτισε όπως και πέρυσι στην 6η θέση της βαθμολογίας ξεπερνώντας τις υπόλοιπες ομάδες της Ανατολικής Κρήτης και άλλες ομάδες με μεγάλη παράδοση στο νεανικό σκάκι όπως ο Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου και ο Ο.Φ.Σ.Χανίων. Οι επιτυχίες αυτές αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά το πλούσιο φυτώριο που υπάρχει στον σκακιστικό Ο.Φ.Η. και την πολύ υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά που γίνεται από τους προπονητές της ομάδας μας στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη με ιδιαίτερη οργανωτική επιτυχία και με ελβετικό σύστημα 6 γύρων σε ενιαίο όμιλο για όλη την Κρήτη στο Rea Resort Hotel στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου και στο Ξενοδοχείο Vanisko στην Αμμουδάρα Γαζίου το Σαββατοκύριακο 15-16 Οκτωβρίου. Συνδιοργανωτές της Ε.Σ.Σ.Κ. ήταν ο Ο.Α.Χανίων για τα Χανιά και η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου για το Ηράκλειο. Θυμίζουμε ότι από το 2010 έως το 2014 το πρωτάθλημα γινόταν σε δύο ομίλους έναν για την Δυτική και έναν για την Ανατολική Κρήτη με τον Ο.Φ.Η. να κατακτά όλα αυτά τα χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή στην Ανατολική Κρήτη. Το 2015 το πρωτάθλημα έγινε όπως και φέτος σε ενιαίο όμιλο για όλη την Κρήτη με ελβετικό σύστημα 5 γύρων σε ένα τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή). Οι ομάδες αγωνίστηκαν όπως κάθε χρόνο με 6-μελείς συνθέσεις, με 4 αγόρια ηλικίας 16, 14, 12, 10 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 16, 12 ετών αντίστοιχα. Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος ήταν η εξής:
Η τελική βαθμολογία :
1 . Σ.Α.Χανίων                11β.    30,0π.
2 . Ο.Φ.Η.                         9β.     26,0π.
3 . ΚΥΔΩΝ Χανίων              8β.     19,0π.
4 . Ο.Α.Χανίων                   7β.     21,0π.
5 . ΚΑΙΣΣΑ Χανίων             7β.     19,0π.
6 . Ο.Φ.Η. 2000                 6β.     13,5π.
7 . Σ.Κ.Ο.Ρεθύμνου            5β.     13,0π.
8 . Ο.Α.Χανίων 2000          4β.     17,0π.
9 . Ο.Φ.Σ.Χανίων               4β.     12,5π.
10. Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων          4β.       9,5π.
11. Σ.Ο.Λέων Κάντια          3β.     11,5π.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδος του 2015 ομάδα της Σ.Α.Χανίων επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πήρε για έκτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στην τελική βαθμολογία. Η ομάδα των Χανίων οι 5 από τους 6 σκακιστές της οποίας έχουν αναδειχτεί πρωταθλητές Ελλάδας στα ατομικά πρωταθλήματα παίδων κορασίδων των προηγούμενων χρόνων (Θεοδώρου, Γεωργακόπουλος, Πατρελάκης, Βοζινάκη και Καραβιτάκη) και ο έκτος (Καλογερής) έχει πάρει δεύτερη πανελλήνια θέση έκανε πέντε σχετικά εύκολες νίκες αλλά δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στον αγώνα απέναντι στον Ο.Φ.Η. την 3η αγωνιστική που τελικά έληξε ισόπαλος 3-3. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο Ο.Φ.Η. έφτασε πολύ κοντά ακόμα και στη νίκη καθώς προηγήθηκε νωρίς με 2-0 με εντυπωσιακές νίκες στις σκακιέρες των μικρών ηλικιών αλλά τελικά η Σ.Α.Χ. πήρε την ισοπαλία χάρις στην μεγάλη εμπειρία των σκακιστών της. Η ομάδα της Σ.Α.Χ. που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο έχοντας αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος το 2015 και δεύτερη το 2014 και το 2013 είναι και για φέτος ένα από τα μεγάλα φαβορί για την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Οι επιτυχίες της ομάδας των Χανίων είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στις μικρές ηλικίες στον σύλλογο των Χανίων τα τελευταία χρόνια.

Για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος που οδηγούσε επίσης στην πρόκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ του Ο.Φ.Η., που τα τελευταία τρία χρόνια καθιερώνεται σαν η δεύτερη δύναμη της Κρήτης στο νεανικό σκάκι παίρνοντας συνεχώς την πρόκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, του Κύδωνα Χανίων που είναι η άλλη παραδοσιακή δύναμη του νεανικού κρητικού σκακιού και είναι η μόνη ομάδα εκτός Σ.Α.Χ. που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Κρήτης παίδων κορασίδων από το 2001 όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη διοργάνωση (το 2006 το 2008 και το 2010), της πολύ φιλόδοξης ομάδας της Κάισσα που είναι η δεύτερη ομάδα της Σ.Α.Χ. και του Ο.Α.Χανίων που είναι η ανερχόμενη δύναμη τα τελευταία χρόνια στο νεανικό σκάκι στα Χανιά. Η ομάδα του Ο.Φ.Η. μετά την ισοπαλία απέναντι στην Σ.Α.Χ. και τις εντυπωσιακές νίκες με 5-1 και 4,5-1,5 αντίστοιχα απέναντι σε Ο.Α.Χ. και Κάισσα έδειχνε ότι όχι μόνο θα πάρει σχετικά εύκολα την δεύτερη θέση αλλά διεκδικούσε ακόμα και την πρώτη θέση από την Σ.Α.Χ. στα κριτήρια ισοβαθμίας. Η απρόσμενη ήττα όμως από τον Κύδωνα με 2,5-3,5 την 5η αγωνιστική έδωσε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και μετέτρεψε τον Κύδωνα σε φαβορί για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Την τελευταία όμως αγωνιστική η αναμέτρηση Κύδωνας - Ο.Α.Χ. έληξε ισόπαλη 3-3 και η ομάδα του Ο.Φ.Η. πήρε τελικά την πολυπόθητη πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση που είχε συναρπαστική εξέλιξη ο Κύδωνας φαινόταν ότι θα πάρει μια εύκολη νίκη καθώς προηγήθηκε με 3-1 αλλά η ομάδα του Ο.Α.Χ. αν και δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον έδειξε ιδιαίτερη μαχητικότητα και αθλητικό πνεύμα και με νίκες των δύο κοριτσιών, της Σοφίας Δασκαλάκη και της Κατερίνας Παπαδοκωνσταντάκη, ισοφάρισε σε 3-3. Σημειώνουμε ότι με βάση τους πόντους που συγκέντρωσε κάθε ομάδα στο σύνολο των αγώνων που έδωσε, είναι φανερό ότι ο Ο.Φ.Η. ήταν η ομάδα που άξιζε περισσότερο την δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα ο Ο.Φ.Η. συγκέντρωσε 26 πόντους έναντι 21 του Ο.Α.Χ. και 19 του Κύδωνα και της Κάισσα.

Η ομάδα του Ο.Φ.Η. νίκησε διαδοχικά τον Ο.Φ.Η. 2000 με 5,5–0,5, τον Ο.Α.Χ. με 5,0–1,0, αναδείχθηκε ισόπαλη με την πρωταθλήτρια Σ.Α.Χανίων με 3,0–3,0 νίκησε την Κάισσα με 4,5-1,5 έχασε από τον Κύδωνα με 2,5-3,5 και στον τελευταίο αγώνα επικράτησε του Ο.Φ.Σ.Χ. με 5,5-0,5. Με τον Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν οι : Γιώργος Καδιάνης (4,0/6,0), Νίκος Σερπετσιδάκης (4,5/6,0), Γιώργος Παπιδάκης (5,0/6,0), Νίκος Καζάκος (4,0/6,0), Ίριδα Βιτσαξάκη (3,0/6,0), και Νεφέλη Ματθαιάκη (5,5/6,0). Σε παρένθεση οι πόντοι που σημείωσε κάθε σκακιστής και οι αγώνες που συμμετείχε. Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να κάνουμε στους μικρότερους σκακιστές της ομάδας μας που εντυπωσίασαν με την απόδοση τους και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην πρόκριση της ομάδας μας. Συγκεκριμένα η δωδεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο πολύτιμη παίχτρια της ομάδας κάνοντας εντυπωσιακές νίκες επί της πρωταθλήτριας Ελλάδος Ευαγγελίας Καραβιτάκη της Σ.Α.Χ. που κυριαρχεί στην ηλικία της σε πανελλήνιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια και απέναντι σε σκακίστριες με μεγαλύτερο ΕΛΟ όπως η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου του Κύδωνα και η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη του Ο.Α.Χ. Εξίσου πολύτιμη ήταν η παρουσία του εντεκάχρονου Γιώργου Παπιδάκη με επίσης μεγάλες νίκες απέναντι σε σκακιστές με μεγαλύτερο ΕΛΟ όπως ο δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος Βαγγέλης Πατρελάκης και ο Παναγιώτης Τσαγκαράκης. Τέλος ο εννιάχρονος Νίκος Καζάκος στην πρώτη του παρουσία σε κρίσιμους αγώνες με την ομάδα του Ο.Φ.Η. έδειξε εκτός από την αναμφισβήτητη σκακιστική του ποιότητα μεγάλη μαχητικότητα και άφησε πολλές υποσχέσεις για ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον.

Η επιτυχία της ομάδας του Ο.Φ.Η. 2000 που πήρε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την 6η θέση στην τελική βαθμολογία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και δείχνει το βάθος που υπάρχει στην ακαδημία μας ιδιαίτερα αν τον συγκρίνουμε με τις επιδόσεις των άλλων ομάδων του Ηρακλείου τις οποίες ξεπερνά στην τελική βαθμολογία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα  η ομάδα του Ο.Φ.Η. 2000 έχασε τους δύο πρώτους αγώνες από τον Ο.Φ.Η. και τον Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων με 0,5-5,5 και 2,0-4,0 αντίστοιχα και κατόπιν νίκησε τον ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου με 4,0–1,5, τον Ο.Α.Χ. 2000 με 3,5-2,5, για να ηττηθεί στον τελευταίο αγώνα από την πρωταθλήτρια Σ.Α.Χανίων με 0,0–6,0. Με τον Ο.Φ.Η. 2000 αγωνίστηκαν οι: Μάνος Ξηρουχάκης (2,0/4,0), Ηλίας Αγγελάκης (1,0/5,0), Γιάννης Κουβίδης (1,0/5,0), Νίκος Φραγκιαδάκης (1,0/5,0),  Ειρήνη Εργαζάκη (2,0/5,0), Μαρία Καπνιστού (2,5/5,0) και Μάνος Πετράκης (0,5/1,0).

Η συναρπαστική εξέλιξη του πρωταθλήματος και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι διεκδικητές των θέσεων πρόκρισης αγωνίστηκαν μεταξύ τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ελβετικό έξι γύρων σε ένα όμιλο για όλη την Κρήτη είναι αγωνιστικά ότι καλύτερο για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Δυστυχώς όμως η μείωση του αριθμού των συμμετοχών, μόλις 11 για όλη την Κρήτη, από τις οποίες ο Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων δεν ήρθε στο Ηράκλειο για τους τελευταίους τρεις γύρους σημαίνει ότι ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι σκακιστικοί σύλλογοι της Κρήτης αλλά και οι συνοδοί των μικρών σκακιστών δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα που απαιτεί το υπέρογκο παράβολο των 175 ευρώ για την συμμετοχή κάθε ομάδας. Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο ομίλων Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης και μια τελική φάση με τους πρώτους δύο ή ακόμα και τους πρώτους τρεις από κάθε όμιλο είναι το ιδανικό σύστημα με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του νησιού μας και ελπίζουμε να υιοθετηθεί από την Ε.Σ.Σ.Κ. την επόμενη χρονιά. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ σημαντική για το αναπτυξιακό σκάκι στο νησί μας και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Τα γεγονός ότι το 2012 συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες (10 από την Ανατολική και 8 από την Δυτική Κρήτη) έναντι μόλις 11 το 2016 ενδυναμώνει το επιχείρημα για δύο ομίλους αφού ο σκοπός αυτών των αγώνων είναι να δίνεται η δυνατότητα σε συμμετοχή σε αγώνες σε κατά το δυνατόν περισσότερους μικρούς σκακιστές από όλη την Κρήτη.

Δυστυχώς για φέτος ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν από την Ανατολική Κρήτη ήταν απογοητευτικός. Έτσι εκτός από τις περυσινές απουσίες του Σ.Ο.Η., των Νέων Ηροδότου, της Ε.Γ.Ο.Η. και της Σ.Α.Χερσονήσου ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι φετινές απουσίες του Ο.Α.Α.Η. του Λατώ Αγίου Νικολάου και της Σ.Α.Γαζίου που συμμετείχαν πάντα τα προηγούμενα χρόνια στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Έτσι στην πολύ σημαντική για το νεανικό σκάκι διοργάνωση, την Ανατολική Κρήτη εκπροσώπησαν μόνο ο Ο.Φ.Η. και ο Ο.Φ.Η. 2000 μαζί με την πολύ συμπαθή ομάδα του Λέων Κάντια που ελπίζουμε να συνεχίσει την παράδοση που άφησαν ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Νικόλας Δεμερίδης στο νεανικό σκάκι της πόλης μας. Για τις άλλες ομάδες του Ηρακλείου το υψηλό παράβολο συμμετοχής δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για την μη συμμετοχή τους καθώς κάποιες από αυτές ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να φέρουν ξένους σκακιστές σε άλλες διοργανώσεις. Ελπίζουμε από την νέα χρονιά οι περισσότεροι σύλλογοι της πόλης μας να επανέλθουν στην διοργάνωση. Ιδιαίτερα ομάδες με την ιστορία του Ο.Α.Α.Η. και του Σ.Ο.Η., που έχει μόνιμη παρουσία τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής, για να εκπροσωπούν επάξια την πόλη μας πρέπει να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το νεανικό σκάκι. Επίσης αρνητικά σχολιάστηκε η εμφάνιση του Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων που εμφανίστηκε με δύο κενές σκακιέρες στον αγώνα απέναντι στην «αδερφική Κάισσα», με μια κενή στον αγώνα απέναντι στον Ο.Α.Χανίων και τελικά δεν παρουσιάστηκε στους τελευταίους τρεις γύρους που έγιναν στο Ηράκλειο. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και την αλλοίωση της τελικής βαθμολογία ενός πρωταθλήματος.

Τέλος με την ευκαιρία της μεγάλης επιτυχίας της ομάδας μας πρέπει να καλωσορίσουμε τον νέο μας προπονητή FIDE MAITR Παναγιώτη Χριστοδούλου που συνέβαλλε καθοριστικά στις πολύ καλές εμφανίσει τις ομάδας μας. Ο Παναγιώτης έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλη την οικογένεια του σκακιστικού Ο.Φ.Η. με τις προπονητικές του ικανότητες αλλά και με τον χαρακτήρα του και μαζί με τον Σταύρο Λυράκη και τον Κώστα Αναγνωστόπουλο συνθέτουν μια προπονητική ομάδα που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει το σύλλογο μας σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Δεν ξεχνάμε βέβαια ποτέ την συμβολή του Στέφανου Γρατσέα στην δημιουργία μιας σκακιστικής ακαδημίας που με βάση τα αποτελέσματα της τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται σε μια από τις καλύτερες σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου