PopUp

27/6/16

Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος (Ο.Φ.Η.) πρωταθλητής Κρήτης για το 2016.


Ο Κώστας Εμμανουηλίδης (Νέοι Ηροδότου) επικράτησε στο 1ο rapid της Ε.Σ.Σ.Κ. για το 2016. Στην 1η θέση του εσωτερικού τουρνουά του Ο.Φ.Η. ο δωδεκάχρονος Γιάννης Κουβίδης. Με 8 συμμετοχές από τον Ο.Φ.Η. ξεκινούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα παίδων κορασίδων.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ
 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ





.


.




ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟ RAPID ΤΗΣ ΕΣΣΚ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΣΤΟ RAPID ΤΗΣ ΕΣΣΚ








Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος του Ο.Φ.Η. στους άνδρες και η Αριάδνη Κουτσουράκη του Λέων Κάντια στις γυναίκες αναδείχθηκαν πρωταθλητές Κρήτης για το 2016 επικρατώντας στο ανοικτό ατομικό πρωτάθλημα Κρήτης που διοργανώθηκε μετά από πολλά χρόνια από την Ε.Σ.Σ.Κ.

Η αναβάθμιση του παραπάνω πρωταθλήματος που τα τελευταία χρόνια εντάσσονταν σε ένα από τα τουρνουά που γίνονται κάθε χρόνο στην Κρήτη είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Σ.Σ.Κ. που ελπίζουμε να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα ήταν αρκετά ενθαρρυντική παρά το δύσκολο των ημερομηνιών (εξεταστική περίοδος στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων). Ελπίζουμε το πρωτάθλημα να αναβαθμιστεί ακόμα παραπάνω τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές από τους ενήλικες σκακιστές της Κρήτης. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή σκακιστών από το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο αλλά και από άλλες περιοχές της Κρήτης (π.χ. Ανώγεια) για τους οποίους η μετακίνηση στο Ηράκλειο και στα Χανιά παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Επίσης πρέπει να προβληματιστούμε και να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη που παρουσιάστηκε σε γυναικείες συμμετοχές. Η επιλογή περισσότερο κατάλληλων ημερομηνιών που θα διευκόλυνε τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δεν είναι εύκολη υπόθεση εξ αιτίας του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος της Ε.Σ.Σ.Κ. τους πρώτους μήνες κάθε χρονιάς. Άλλως τε οι έφηβοι σκακιστές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πάρα πολλούς αγώνες κάθε χρόνο. Διοργανώσεις σαν αυτή μπορεί να είναι η απάντηση στην έντονη κριτική που γίνεται, δικαιολογημένα τα τελευταία χρόνια, για τον σχετικά μονόπλευρο προσανατολισμό του αγωνιστικού σκακιού και των σκακιστικών συλλόγων στις μικρές ηλικίες. Οι ενήλικες σκακιστές της Κρήτης αξίζει να αγκαλιάσουν την πολύ καλή πρωτοβουλία της Ε.Σ.Σ.Κ. ώστε το ανοικτό πρωτάθλημα Κρήτης να καθιερωθεί ξανά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγωνιστικού σκακιού στην Κρήτη, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα επόμενα χρόνια.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη αρχικά σε 2 ομίλους (Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης) με ελβετικό σύστημα 7 γύρων στον καθένα όμιλο. Οι αγώνες των ομίλων πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο και στα Χανιά αντίστοιχα από 21 Μαΐου έως 11 Ιουνίου. Οι δύο πρώτοι και οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο προκρίθηκαν για το final four που έγινε με μεγάλη επιτυχία στα Ανώγεια το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουνίου. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα Ανώγεια σιγά σιγά καθιερώνονται σαν ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς στο σκάκι της Κρήτης.

Στην Ανατολική Κρήτη τα δύο θεωρητικά φαβορί ο Κώστας Αναγνωστόπουλος του Ο.Φ.Η. και ο Κώστας Κλώκας του Ο.Α.Α.Η. ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 6 βαθμούς και πήραν σχετικά άνετα την πρόκριση για το final four  μεταφέροντας το ισόπαλο αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα. Στις γυναίκες την πρώτη θέση πήρε η εντεκάχρονη Στέλλα Φοινικιανάκη των Νέων Ηροδότου με 3,5 βαθμούς συνεχίζοντας την εντυπωσιακή ανοδική της πορεία τους τελευταίους μήνες. Την δεύτερη θέση και την πρόκριση κέρδισε με 3 βαθμούς η δωδεκάχρονη Αριάδνη Κουτσουράκη του Λέων Κάντια επικρατώντας πολύ οριακά της συνομήλικης της Νεφέλης Ματθαιάκη του Ο.Φ.Η. Την τρίτη θέση στην Ανατολική Κρήτη πήρε ο δεκαεξάχρονος Άγγελος Μοσχοβάκης της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου με 5 βαθμούς ενώ στην κατηγορία κάτω των 12 ετών επικράτησε ο Γιάννης Κουβίδης του Ο.Φ.Η. 2000 με 4,5 βαθμούς επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την μεγάλη αγωνιστική του άνοδο το τελευταίο διάστημα, εντυπωσιάζοντας με τα αποτελέσματα του (νίκη απέναντι στον πολύ έμπειρο Μανόλη Μπρά) και εκμεταλλευόμενος την νίκη του χωρίς αγώνα απέναντι στον Γιάννη Μαρούντα, για να ακολουθήσουν με 4 βαθμούς ο Γιώργος Παπιδάκης του Ο.Φ.Η. και ο Γιάννος Κουτσουράκης του Λέων Κάντια.

Στην Δυτική Κρήτη έγινε μεγάλη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με δύο μικρούς πολύ ταλαντούχους σκακιστές τον δεκατριάχρονο Χρήστο Μαρινάκη του Ο.Α.Χ. με 6 βαθμούς και τον δωδεκάχρονο Βαγγέλη Πατρελάκη της Σ.Α.Χ. με 5,5 βαθμούς να παίρνουν τελικά τις δύο πρώτες θέσεις και την πρόκριση για το final four. Οι δύο νεαροί σκακιστές επικράτησαν απέναντι στα θεωρητικά φαβορί που πριν από τους αγώνες ήταν οι έμπειροι Μιχάλης Δαρμαράκης της Κάϊσσα, Γιώργος Μυλωνάκης του Ο.Α.Χ., και βέβαια ο δεκαεπτάχρονος Αργύρης Παπαδόπουλος της Σ.Α.Χ. Η εξέλιξη του πρωταθλήματος ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική με τον Πατρελάκη να εντυπωσιάζει μέχρι τον έβδομο γύρο νικώντας τον Δαρμαράκη και τον Παπαδόπουλο και κάνοντας ισοπαλία με τον Μυλωνάκη. Στον τελευταίο όμως γύρο ο Μαρινάκης κέρδισε τον Πατρελάκη και πήρε τελικά την πρώτη θέση, καθώς ο Μυλωνάκης που είχε νικήσει νωρίτερα τον Μαρινάκη έχασε από τον Παπαδόπουλο με αποτέλεσμα να πάρει την τέταρτη θέση ισοβαθμώντας με τον τρίτο Παπαδόπουλο και τον δεύτερο Πατρελάκη. Στις γυναίκες την πρώτη θέση πήρε η δεκάχρονη Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη του Ο.Α.Χ. με  4 βαθμούς με δεύτερη την εντεκάχρονη Αθηνά Βακάλη του Ο.Φ.Σ.Χ. με 3,5 βαθμούς. Στην τρίτη θέση με 3 βαθμούς ακολούθησε η επίσης εντεκάχρονη Κατερίνα Αλειφέρη του Ο.Α.Χ. 2000.

Στο final four είχαμε την επικράτηση των σκακιστών της Ανατολικής Κρήτης με τον Κώστα Αναγνωστόπουλο και την Αριάδνη Κουτσουράκη να αναδεικνύονται πρωταθλητές Κρήτης. Στους άντρες οι έμπειροι Κώστας Αναγνωστόπουλος (Ο.Φ.Η.) και Κώστας Κλώκας (Ο.Α.Α.Η.) νίκησαν τους νεαρούς αντιπάλους τους από την Δυτική Κρήτη και ισοβάθμησαν σύμφωνα με όλα τα κριτήρια ισοβαθμίας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Έτσι ο τίτλος του πρωταθλητή Κρήτης κρίθηκε σε αγώνες blitz (5’+3’’). Οι δύο πρώτοι αγώνες έληξαν ισόπαλοι και στον τρίτο ο Αναγνωστόπουλος πήρε την μεγάλη νίκη και τον τίτλο του πρωταθλητή Κρήτης στο σκάκι για το 2016. Την τρίτη θέση πήρε ο δεκατριάχρονος Μαρινάκης (Ο.Α.Χ.) που μετέφερε από την πρώτη φάση την νίκη του απέναντι στον δωδεκάχρονο Βαγγέλη Πατρελάκη (Σ.Α.Χ.) που τερμάτισε τέταρτος. Στις γυναίκες η ιδιαίτερα ταλαντούχα δωδεκάχρονη Αριάδνη Κουτσουράκη (Λέων Κάντια) μετά την ισοπαλία της στον πρώτο αγώνα απέναντι στην Φοινικιανάκη νίκησε αρχικά την Βακάλη και στον τελευταίο αγώνα που έκρινε τον τίτλο την Παπαδοκωνσταντάκη για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Κρήτης για το 2016. Η δεκάχρονη Κατερίνα Παπαδοκώνσταντάκη (Ο.Α.Χ.) τερμάτισε δεύτερη αφού νίκησε στον δεύτερο γύρο την Στέλλα Φοινικιανάκη (Νέοι Ηροδότου) που τερμάτισε τρίτη με τέταρτη την Αθηνά Βακάλη (Ο.Φ.Σ.Χανίων).        

Την Κυριακή 12/6/2016, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών, διεξήχθη με συνδιοργανωτή την Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου το πρώτο τουρνουά rapid της Ε.Σ.Σ.Κ. για το 2016. Την πρώτη θέση με 6 βαθμούς σε 7 αγώνες πήρε ο προπονητής του νεοσύστατου σκακιστικού τμήματος του Π.Ο.Α. Κώστας Εμμανουηλίδης. Ο Κώστας που αγωνίστηκε για το 2016 στην ομάδα των Νέων Ηροδότου απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο παρά την μεγάλη αποχή του από τους αγώνες το 2014 και το 2015. Ο Κώστας είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες πριν από τον τελευταίο γύρο όταν έχασε σε ένα αγώνα χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον για την πρωτιά από τον νεαρό Σερπετσιδάκη. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος (Ο.Φ.Η.) με 5,5 βαθμούς όσους και ο δεκατετράχρονος Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.) που ακολούθησε στην τρίτη θέση. Στις γυναίκες τρία νέα κορίτσια ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με τρεις βαθμούς. Τελικά με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας πρώτη ανεδείχθη η δωδεκάχρονη Διονυσία Μπαντά (Ο.Φ.Η.) εξαργυρώνοντας την μεγάλη αγωνιστική της άνοδο που παρουσίασε το 2016. Ακολούθησαν δύο πολύ ταλαντούχα κορίτσια η οκτάχρονη Ασημένια Τσαπάκη (Ε.Γ.Ο.Η.) και η εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000). Οι τρείς πρώτοι στην κατηγορία κάτω των 12 ετών ήταν ο Γιάννης Κουβίδης (Ο.Φ.Η. 2000) με 4,5 βαθμούς, ο Γιώργος Παπιδάκης (Ο.Φ.Η.) με 4 βαθμούς και ο Νίκος Φραγκιαδάκη (Ο.Φ.Η 2000) με 2,5 βαθμούς.

Την Παρασκευή 10/6/2016 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το εσωτερικό πρωτάθλημα της σκακιστικής ακαδημίας του Ο.Φ.Η. Το πρωτάθλημα που έγινε πέρυσι για πρώτη χρονιά διεξήχθη με ελβετικό σύστημα 5 γύρων και είχε διεθνή αξιολόγηση. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 37 μικροί σκακιστές μαθητές του Δημοτικού καθώς υπήρχε εξεταστική περίοδος για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων. Την πρώτη θέση πήρε με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες ο δωδεκάχρονος Γιάννης Κουβίδης. Ακολούθησε στην δεύτερη θέση ο εντεκάχρονος Γιώργος Παπιδάκης με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Δυστυχώς λόγω μιας σχολικής εκδρομής ο Γιώργος δεν έλαβε μέρος στον τελευταίο γύρο όπου θα γινόταν η μάχη με τον Κουβίδη για την πρώτη θέση. Την τρίτη θέση με επίσης 4 βαθμούς πήρε ο ιδιαίτερα ταλαντούχος εννιάχρονος Μάνος Ροδιτάκης ενώ με τους ίδιους βαθμούς ο δεκάχρονος Νίκος Φραγκιαδάκης τερμάτισε στην 4η θέση. Πρώτο κορίτσι τερμάτισε με 4 βαθμούς η δωδεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη και ακολούθησαν με 3 βαθμούς η Διονυσία Μπαντά, η Μαρία Καπνιστού και η Ειρήνη Εργαζάκη. Περισσότερο σημαντικό από τα αποτελέσματα ήταν ο πολύ ενθαρρυντικός αριθμός συμμετοχών, η πολύ καλή ποιότητα των παρτίδων και οι πολύ χρήσιμες αγωνιστικές εμπειρίες που αποκόμισαν ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε ηλικία σκακιστές του συλλόγου μας.

Οκτώ σκακιστές του Ο.Φ.Η. (Καδιάνης, Μπροκαλάκης, Ματθαιάκη, Βιτσαξάκης, Σερπετσιδάκης, Λιανέρης, Παπιδάκης, Κουβίδης) αναχωρούν την Δευτέρα 27/6 για να συμμετάσχουν στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα παίδων κορασίδων που διεξάγονται στο Ρίο της Αχαΐας από 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βιτσαξάκης για το 2016 αγωνίζεται δανεικός στον Λατώ Αγίου Νικολάου αλλά προπονείται πάντα στην ακαδημία του συλλόγου μας. Στους αγώνες θα συμμετάσχουν άλλοι 7 σκακιστές από τους άλλους συλλόγους του Ηρακλείου Μοσχοβάκης (Σ.Α.Γαζίου), Δαγκωνάκη Άσπα (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Κουτσουράκης Γιάννος (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Στρατήγη Εβίτα (Σ.Α.Γαζίου), Σαριδάκη Μαρία (Ο.Α.Α.Η.), Κουτσουράκη Αριάδνη (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Τσαπάκη Ασημένια (Ε.Γ.Ο.Η.). Επίσης θα αγωνιστούν 5 σκακιστές από τον Άγιο Νικόλαο, 5 από το Ρέθυμνο και 37 από τα Χανιά. Συγκεκριμένα η Σ.Α.Χ. συμμετέχει με 27 σκακιστές και είναι με διαφορά ο πρώτος σύλλογος της Κρήτης σε συμμετοχές, με τον Ο.Φ.Η. να ακολουθεί στην δεύτερη θέση, ο Ο.Α.Χ. με 7 και ο Κύδωνας με 3. Οι 63 συμμετοχές από την Κρήτη στο σύνολο των 317 από όλη την Ελλάδα είναι αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός και ενδεικτικός της μεγάλης ανάπτυξης του νεανικού σκακιού στο νησί μας. Σημειώνουμε ότι η Αθήνα έχει 89 συμμετοχές, η διοργανώτρια Πάτρα 68, η Θεσσαλονίκη 35, η Ανατολική Μακεδονία Θράκη 14, και οι άλλες ενώσεις πολύ μικρότερο αριθμό συμμετοχών (Δυτική Ελλάδα, Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία από 10, η υπόλοιπη Πελοπόννησος 8, η Δυτική Μακεδονία 5 και τα νησιά του Αιγαίου 3).

Τέλος στις 5 Ιουλίου ξεκινά στο Ρίο το πρωτάθλημα της Α εθνικής στο σκάκι όπου ο Ο.Φ.Η. θα συμμετάσχει για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Μαζί με τον Ο.Φ.Η. θα συμμετάσχουν από το Ηράκλειο ο Σ.Ο.Η., από το Λασίθι ο Λατώ Αγίου Νικολάου και από τα Χανιά η Σ.Α.Χ ο Κύδωνας και η Κάϊσσα. Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλες τις Κρητικές ομάδες και σε όλους του μικρούς σκακιστές της Κρήτης καλή επιτυχία. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη επιτυχία του Ο.Α.Α.Η. που μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Κρήτης πέρασε στο final 8 του Κυπέλλου Ελλάδος που θα γίνει στο Ρίο στις 3 και 4 Ιουλίου επικρατώντας στην Αθήνα του Ποσειδώνα Καλαμάτας με 3-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου